Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου

Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου

Ο ανασχηματισμός ήταν η κεντρική σεισμική δόνηση. Με τη σειρά της προκάλεσε πολλαπλούς μετασεισμούς στα υπουργεία που άλλαξαν πολιτική ηγεσία. Μετασεισμό είχαμε και στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα απόνερα των αλλαγών στην κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, να μην ακουμπήσουν τον σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα. Δεν θα μπορούσαν να μην ανακατευτούν τα χαρτιά της τράπουλας στο μέρος όπου πάλλεται η καρδιά της κυβέρνησης και η καρδιά του επικοινωνιακού μηχανισμού της.

Σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού η νέα διάταξη στο Μαξίμου οφείλει από εδώ και πέρα να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά στη λειτουργία, στο συντονισμό και στην αποτελεσματικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Εξίσου κρίσιμο στοίχημα είναι και η εμβέλεια της επικοινωνιακής πολιτικής. Και τούτο, επειδή αποτελεί κεντρικό στόχο η ανάσχεση της μεγάλης και συνεχώς επεκτεινόμενης πολιτικής φθοράς μέσω ανάταξης της δημόσιας εικόνας του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Στο Μαξίμου, μακριά από κάμερες και τελετές παραδόσεων-παραλαβών, πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές σκυτάλης, οι μετακινήσεις και οι καραμπόλες στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Απόλυτος σχεδόν ρυθμιστής έχει αναδειχθεί ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η χωροταξική αναβάθμισή του, μάλιστα, δεν είναι διόλου τυχαία. Όπως συμβαίνει πάντα, κουβαλάει μία σημειολογία που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί. Ο νεαρός δικηγόρος μετακόμισε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο, ακριβώς δίπλα από τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το μέχρι πρότινος γραφείο του Νίκου Παππά, το οποίο του επέτρεπε να παρίσταται σχεδόν όποτε ήθελε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Αν και διατηρεί γραφείο στο Μαξίμου, ο Παππάς έχει πια επίσημη έδρα στην Καλλιθέα, εκεί που είναι εγκαταστημένη η γενική γραμματεία Επικοινωνίας. Για να εξευρεθεί χώρος, μάλιστα, υποχρέωσε τη γενική γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, που ήταν εγκατεστημένη σ’ εκείνο το κτίριο, να μεταφερθεί σε χρόνο ρεκόρ στην έδρα του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς. Στο Μαξίμου παραμένει στον πρώτο όροφο, αλλά μετακόμισε σ’ ένα μέχρι πρότινος άδειο γραφείο.

Μπορεί ο επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής να μην υπέστη κραυγαλέο πλήγμα, αλλά υποβαθμίστηκε. Αυτό μπορεί να μην είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αλλά για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι αναμφισβήτητο. Όπως μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή, «ο Νίκος πλήρωσε το ναυάγιο με τις τηλεοπτικές άδειες. Μπορεί οι χειρισμοί του να είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού, αλλά αυτός ήταν ο αρχιτέκτονας και μοιραία αυτός πληρώνει το πολιτικό κόστος». Η ίδια πηγή μας ομολόγησε ότι αρκετοί στην κυβέρνηση αντιμετώπισαν με κρυφή ικανοποίηση την ανώμαλη προσγείωση του Παππά. Όπως μας είπε «αρκετοί θεωρούν ότι του χρειαζόταν ένα χαστούκι γιατί είχε καβαλήσει το καλάμι και συμπεριφερόταν αλαζονικά».

Ο Τζανακόπουλος ήταν εξαρχής άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά ήταν περισσότερο βοηθός του παρά ορατός πολιτικός παράγοντας στη μεγάλη πολιτική σκηνή. Τώρα πια, έχοντας αναβαθμισθεί σε υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο διεκδικεί κεντρικό ρόλο όχι μόνο στον εσωτερικό κύκλο του Μαξίμου, αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά την αναδιάταξη δυνάμεων στον εσωτερικό κύκλο, ο Τζανακόπουλος έχει λευκή επιταγή από τον Τσίπρα. Η πρώτη του επιλογή ήταν να διορίσει αντικαταστάτη του μία στενή συνεργάτιδά του, τη δικηγόρο Ιωάννα Πεππέ, Γιάννα για τους φίλους της. Η νέα γενική γραμματέας του πρωθυπουργού ήταν η νομική σύμβουλος που είχε στο επιτελείο του, όταν ο ίδιος κατείχε αυτή τη θέση.

Τους δύο συνομήλικους τους ενώνουν τα φοιτητικά χρόνια τους στη Νομική και η κοινή θητεία τους στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γιάννα, εκτός από άτομο απόλυτης εμπιστοσύνης του Τζανακόπουλου, αλλά και του Τσίπρα, κινείται μεθοδικά, ακολουθώντας τις περισσότερες φορές τον δρόμο που της υποδεικνύει ο εμπειρότερος και μέχρι πρότινος προϊστάμενός της.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζανακόπουλος αναγκάστηκε να λύσει τη δύσκολη εξίσωση «Τσέκερης ή Μιχόπουλος;» Είναι κοινό μυστικό ότι τα δύο αυτά στελέχη του Μαξίμου δεν έχουν μεταξύ τους τις καλύτερες σχέσεις. Ο Θοδωρής Μιχόπουλος ήταν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου και κολλητός του πρώτου κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη, δεν άργησαν οι μεταξύ τους τριβές. Ο Μιχόπουλος, έχοντας και δημοσιογραφική θητεία και ερείσματα στην Κουμουνδούρου ως στέλεχος της «ομάδας των 53», θεωρούσε ότι μπορούσε να είχε αποφασιστικό ρόλο στον τομέα της επικοινωνιακής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη θέση του και να του μετατεθεί στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος, παρά το βαρύγδουπο όνομα ουσιαστικά είναι ένα είδος «ψυγείου». Από τη θέση του εκείνη, ο Μιχόπουλος εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία για να εμπλέκεται σε ζητήματα επικοινωνίας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο τότε διάδοχός του Άγγελος Τσέκερης αποφεύγει τη δημόσια έκθεση και δεν είναι ιδιαιτέρως μαχητικός στην αρένα του Μαξίμου διευκόλυνε τον Μιχόπουλος να κερδίζει πόντους.

Όταν ο Τζανακόπουλος ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τον Τσέκερη ορισμένα πράγματα, αλλά προσέκρουσε στην απροθυμία του. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έπαιξαν ρόλο και οι προβληματικές σχέσεις του με δημοσιογράφους και Μίντια. Αν και θεωρείται καλό παιδί, θεωρείται δύσκολος χαρακτήρας και καθόλου κοινωνικός. Προ καιρού, μάλιστα, σύντροφοί του είχαν αφήσει να αιωρείται η κατηγορία ότι «έκανε διαρροές και υπόγεια παιχνίδια». Αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε άφησε τη σκιά του.

Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους, ο Τζανακόπουλος επανέφερε τον Μιχόπουλο στη θέση που είχε πριν τον Ιούλιο του 2015 και έστειλε τον Τσέκερη στον στρατηγικό σχεδιασμό. Ο Θοδωρής είναι παλιός στον χώρο και ξέρει να ελίσσεται. Γεφυρώνει χάσματα και διατηρεί καλές σχέσεις με τη δημοσιογραφική πιάτσα, κρατώντας προσχήματα και ισορροπίες.

Όπως προαναφέραμε, ο νέος διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου ανήκει στην “ομάδα των 53”. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί πως αναβαθμίζοντας τον Μιχόπουλο τον ρυμουλκεί προς τη δική του πλευρά. Η ίδια πηγή προσθέτει πως «ο Θοδωρής είναι αρκετά έμπειρος και έξυπνος για να μη διαψεύδει αυτή την προσδοκία».

Ο Μιχόπουλος, αν και αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που προσεχώς θα τον κρατήσει για ένα διάστημα εκτός των καθηκόντων του, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επικοινωνιακή πολιτική. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα συχνά μπρήφιν που κάνει ο Τζανακόπουλος στους πολιτικούς συντάκτες. Μία σκέψη είναι να επαναφέρει όποτε κρίνεται αναγκαίο τα non papers με σκοπό όχι μόνο να επηρεάσει τους δημοσιογράφους, αλλά και για να επικοινωνεί την κυβερνητική γραμμή στα υπόλοιπα στελέχη, έτσι ώστε να περιοριστούν τα λάθη και τα λεκτικά ατοπήματα.

Μία από τις αλλαγές που επέβαλε ο Τζανακόπουλος είναι η επαναφορά του «πρωινού καφέ». Κάθε πρωι στις 8:00 ο πρωθυπουργός, ο Τζανακόπουλος, ο Παππάς, ο Φλαμπουράρης, η Γεροβασίλη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Καλογήρου και ο νέος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης πίνουν τον πρωινό καφέ τους και σχεδιάζουν την ημέρα.

Όπως προαναφέραμε, ο Άγγελος Τσέκερης παραμένει στο Μαξίμου ως προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού. Θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει τη συγγραφή των ομιλιών του πρωθυπουργού, κάτι που μέχρι τώρα έκανε και ο Τζανακόπουλος. Παράλληλα, θα συνεργαστεί στενά με τον Βερναρδάκη.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και σήμερα υπουργός Επικρατείας ουσιαστικά έχει αναλάβει ένα σύνθετο ρόλο. Μεταξύ άλλων αποτελεί τον άτυπο επικοινωνιολόγο, τον πολιτικό αναλυτή και τον δημοσκόπο του πρωθυπουργού. Παράλληλα, έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος, τον οποίο ασκούσε μέχρι πρότινος ο έτερος υπουργός Επικρατείας. Ο πολύπειρος Φλαμπουράρης θα δώσει έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας, με σκοπό να προωθεί λύσεις που θα γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους πολίτες, ώστε αυτό να επηρεάσει και το πολιτικό κλίμα.

Κομβικό ρόλο παίζει και ο μέχρι πρότινος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος προήχθη σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Ο Λιάκος απέκτησε υπουργικό αξίωμα μεταξύ άλλων και για να μπορεί να συμμετέχει στο ανώτατο επίπεδο στις διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο. Το γραφείο του παραμένει στο Μέγαρο Σταθάτου.

Μέλος της πρωθυπουργικής ομάδας είναι και η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Μπορεί να μην στεγάζεται στο Μαξίμου, ούτε να συμμετέχει στον πρωινό καφέ, αλλά έχει ανοικτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Τσίπρας αφενός θέλει να δικαιωθεί η τολμηρή επιλογή του να υπουργοποιήσει την 31χρονη Αχτσιόγλου, αφετέρου θέλει να κλείσει εγκαίρως τη δεύτερη αξιολόγηση, διασώζοντας ταυτόχρονα ό,τι μπορεί από τις εργασιακές σχέσεις και κατ’ επέκτασιν από το γόητρο της κυβέρνησης.

Λέγεται ότι ο Μιχόπουλος είναι αυτός που την έχει αναλάβει προσωπικά, όπως ασχολήθηκε και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Το Μαξίμου ασχολείται εντατικά και με τον άλλο νεοφερμένο υπουργό της κυβέρνησης, τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Επενδύουν πολλά στις γνώσεις, στην πείρα και στις διεθνείς επαφές του, ώστε η Ελλάδα τελικά όχι μόνο να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι