Η μνημονιακή στροφή αναδεικνύει νέα αστέρια στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Η μνημονιακή στροφή αναδεικνύει νέα αστέρια στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την αποδεκατισμένη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη τα περισσότερα στελέχη της την εγκατέλειψαν μαζικά διαφωνώντας με τη μνημονιακή στροφή. Προηγούμενα, είχαν προσπαθήσει με δημόσιες διαφωνίες να επηρεάσουν την κυβέρνηση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη στρίψει το τιμόνι. Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε στέλεχος της Νεολαίας, που ήταν κοντά στην κομματική ηγεσία και τελικά αποχώρησε, το τρίτο μνημόνιο «αντίκειται πλήρως στη στρατηγική κατεύθυνσή μας». Στην πραγματικότητα, το διαζύγιο που ακολούθησε ήταν ζήτημα υπαρξιακό για τους περισσότερους νεολαίους.

Η νίκη στις εκλογές του Σεπτέμβρη και η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ανάσχεσε τις διαλυτικές τάσεις και προσέλκυσε νέα μέλη στη Νεολαία. Έτσι, μετά το κάλεσμα που έγινε, έσπευσαν να συμμετάσχουν στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή εκατοντάδες. Μπορεί όλοι αυτοί να έκαναν γαργάρα τους αγώνες κατά του μνημονίου, αλλά έχουν ήδη βρει άλλα πεδία δόξης λαμπρά για ακτιβισμό. Μιλώντας με τα «ατίθασα νιάτα» μας ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους να δώσουν μάχες στις πλατείες, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Είναι ιδιαίτερα παθιασμένοι για το ξήλωμα του φράχτη στον Έβρο, για την υποδοχή των προσφύγων, για τις αντιφασιστικές κινήσεις και τα φεστιβάλ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών κλπ κλπ.

Η αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών, των σταρ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, του Ηλία Χρονόπουλου, του Ηλία Παντελάκου και αρκετών άλλων, άνοιξε δρόμο για την ανέλιξη μέχρι τώρα μικρομεσαίων στελεχών. Βγήκαν μπροστά για να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εντύπωση προκαλεί, όμως, και η ανάδειξη προσώπων που η ενασχόλησή τους με την πολιτική μετράει μόλις κάποιους μήνες!

Ένα βασικό στοιχείο που διαχωρίζει τους σημερινούς παίκτες από τα αποχωρήσαντα στελέχη είναι η ταύτιση των σημερινών με την κυβερνητική πολιτική. Είναι, άλλωστε, ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πια χώρος για φαινόμενα αμφισβήτησης. Η προηγούμενη ηγεσία της Νεολαίας ερχόταν από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του 4% και είχε μεγαλώσει με τη λογική του πολιτικού περιθωρίου. Αντίθετα, οι σημερινοί νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν περισσότερο τους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες. Τότε που η συμμετοχή στη Νεολαία ήταν ένα διαβατήριο για πολιτική καριέρα.

Έτσι και τώρα, οι φοιτητές που οργανώνονται στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνήθως άλλη ατζέντα από τους προκατόχους τους. Χωρίς ανελαστικές ιδεολογικοπολιτικές απόψεις, είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι πρέπει για να πάνε μπροστά. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει για όλους. Ισχύει, όμως, για πολλούς. Οι κυβερνητικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη, άλλωστε, είναι πολλές.

Αυτό που δεν αλλάζει, βέβαια, είναι το ατημέλητο λουκ, το σήμα κατατεθέν των Συριζαίων. Αυτό έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες από την αντιμνημονιακή ρητορική. Δεν αλλάζει ούτε στη μνημονιακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχούν οι ίδιες χαλαρές στυλιστικές επιλογές. Απ’ ότι φαίνεται είναι υποχρεωτικό το αξύριστο λουκ για τους άνδρες. Δεν βρήκαμε ούτε έναν ξυρισμένο. Πάμε, όμως, να γνωρίσουμε κάποιους από τους νεοαφιχθέντες στα υψηλά κλιμάκια, κάποιους που ξεχώρισαν μέσα από την εκλογή τους στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας.

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος: «Ο πολιτικοποιημένος ράπερ»

Ο 27χρονος Ιάσονας είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος πρωταγωνιστής του διημέρου ανασυγκρότησης της Νεολαίας. Αναδείχτηκε νέος γραμματέας ομόφωνα στη θέση του Ηλία Παντελάκου που αποχώρησε τον Σεπτέμβρη, καταγγέλοντας την πολιτική χρεοκοπία του κόμματος. Ο Ιάσονας διατηρεί ακόμα την πίστη του στο κόμμα και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, μιας και είναι από τους ελάχιστους παλαιούς που παρέμειναν. Άτομα της Νεολαίας κάνουν λόγο για ένα δευτεροκλασάτο στέλεχος που του δόθηκε μία ανέλπιστη ευκαιρία να πάρει τον ρόλο της ζωής του τώρα που οι ισορροπίες άλλαξαν. Αν και όχι γεννημένος ηγέτης, ο Ιάσονας είναι συμπαθής στους κόλπους της Νεολαίας. Έχει, άλλωστε, μόνιμη παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια, πριν ακόμα τελειώσει το σχολείο.

Γεννήθηκε το 1988 και μεγάλωσε στη Μεταμόρφωση, αποφοιτώντας από το δημόσιο Λύκειο της γειτονιάς του. Η εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) ήταν η επίτευξη ενός πολυπόθητου στόχου. Το όνειρό του ήταν πάντα να γίνει δημοσιογράφος. Από την αρχή της φοιτητικής του ζωής δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου ως εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας στον Πανεπιστημιακό χώρο. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα την περίοδο 2006-07 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Τον Δεκέμβρη του 2008 βρέθηκε στους δρόμους με χιλιάδες νέους για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το 2011 συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη του ευρωπαϊκού δικτύου αριστερών και δημοκρατικών νεολαίων (Endyl). Με αυτά τα ένσημα εξελέγη και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Αττική Συνεργασία-ΟΧΙ στο Μνημόνιο» του Αλέξη Μητρόπουλο, τον οποία συμπαθεί ακόμα και σήμερα.

Η μεγάλη αγάπη του, όμως, είναι η μουσική. Εκτός από μουσικός παραγωγός σε διάφορα διαδικτυακά ραδιόφωνα είναι και τραγουδιστής. Ο Ιάσονας αγαπάει ιδιαίτερα την ελληνική ραπ σκηνή. Έχει, μάλιστα, συμμετάσχει πριν δύο χρόνια στο συγκρότημα Salto Mortal, τραγουδώντας με πάθος το “H Ελπίδα μου Απόψε”, ένα τραγούδι με πολλές πολιτικο-κοινωνικές ανησυχίες. Εκτός από τις υποχρεώσεις του στην ηγεσία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο αυτή ο Ιάσονας κάνει μεταπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, αρθρογραφεί σποραδικά σε διάφορα αριστερά sites.

Νώντας Φλώρος: «Το θύμα της αστυνομικής βίας»

Η εκλογή του Νώντα στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ήταν δεδομένη. Έγινε γνωστός, επειδή είχε το προνόμιο να συλληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Μία τέτοια διάκριση δίνει πολλούς αγωνιστικούς πόντους σ’ έναν οργανωμένο νεολαίο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο 22χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου (τμήμα Μεταλλειολόγων) έγινε ευρύτερα γνωστός στο κόμμα, όταν στα τέλη Γενάρη του 2014 είχε συλληφθεί έξω από το γραφείο του τότε υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Είχε πάει εκεί με μία χούφτα συντρόφων του για να διαμαρτυρηθεί με πανό και αυτοκόλλητα για τον πνιγμό μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

Ο Φλώρος είναι μέλος της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) της τάσης του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία προέρχεται και ο ίδιος ο Τσίπρας. Μέχρι τη σύλληψή του ήταν άγνωστός. Η καταγγελία του, όμως, ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από τους συντρόφους του και τον έκανε γνωστό. Ο ίδιος είχε καταγγείλει επίθεση με κλωτσιές και βρισιές από την πλευρά των αστυνομικών, όσο βρισκόταν στο έδαφος.

«Όταν κατάφερα να σηκωθώ ήρθε ένας αστυνομικός από πίσω και με έπιασε από το λαιμό. Αυτό υπάρχει και σε φωτογραφίες. Με ακινητοποίησε με τέτοιο τρόπο ώστε τα πόδια μου να μην ακουμπάνε στο έδαφος με αποτέλεσμα εγώ να φτάσω σε σημείο λιποθυμίας». Από την πλευρά της η αστυνομία είπε ότι τον συνέλαβε για αντίσταση κατά της αρχής. Στο πλευρό του έσπευσε όλη η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διάφοροι βουλευτές του κόμματος με πλήθος ανακοινώσεων.

Δανάη Παππά: «Έχοντας κάνει πέρασμα από τα μεσημεριανάδικα»

Η φιλόδοξη Δανάη είναι μόλις 20 ετών και σπουδάζει στη Γεωπονική. Η ενασχόλησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ μετράει ελάχιστους μήνες, αλλά ο δυναμισμός και η εξωστρέφειά της την έχουν βοηθήσει να ξεχωρίσει. Σύμφωνα με τους φίλους της, λατρεύει την προβολή. Δεν δίστασε, μάλιστα, να λάβει μέρος στην τηλεοπτική μεσημεριανή εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου λίγους μήνες νωρίτερα. Εκεί εξέφρασε τις πολιτικές της ανησυχίες με ιδιαίτερο πάθος και ευγλωττία, δηλώνοντας τη στήριξή της στους μνημονιακούς πλέον αγώνες της κυβέρνησης! Η ίδια, άλλωστε, δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει την κατανόησή της για την ανάγκη η κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Δειλά-δειλά, μάλιστα, έχει αρχίσει να γράφει σε αριστερά έντυπα και να προβάλει ολοένα και περισσότερο το όνομά της στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίνα-Άλκηστις Δραγώνα: «Η ηθοποιός»

Η Νίνα έχει δύο μεγάλα πάθη: την Αριστερά και την υποκριτική. Από πολύ μικρή ηλικία συμμετέχει σε θεατρικές ομάδες και εργαστήρια. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της τη θεατρική ομάδα Μπουρμουλήθρα, η οποία οργώνει τα δημοτικά σχολεία της Αττικής, ενημερώνοντάς τους μαθητές για την ανακύκλωση. Η διαδραστική παράσταση παρουσιάζει στα παιδιά τα υλικά, τη χρήση και τη σημασία τους, αλλά και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι με την ανακύκλωση.

Οι υποκριτικές φιλοδοξίες της Νίνας δεν σταματούν, όμως, εκεί. Η ίδια έχει ως στόχο μία σοβαρή πορεία στην υποκριτική. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο τον Σεπτέμβρη. Μέχρι πρότινος θαύμαζε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπερασπίστηκε με πάθος το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Είναι οργανωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου και συμμετέχει σε διάφορες τοπικές κινητοποιήσεις. Μεταξύ αυτών και σε μία διαμαρτυρία με πανό έξω από το πολυκατάστημα Praktiker. Δεν χάνει πάρτι για πάρτι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με συντρόφους της είναι «η ψυχή της παρέας».

Αλεξάνδρα Φτουλή: «Η νεαρή μπλόγκερ»

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε το 1995 και ζει στην Καισαριανή. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καισαριανής και τώρα είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δράση της στον ΣΥΡΙΖΑ μετράει λίγους μήνες, αν και πάντα, όπως έχει ισχυριστεί η ίδια, ενδιαφερόταν για τα κοινά. Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε έφηβη βουλευτής της Β’ Αθηνών στη Βουλή των Εφήβων το 2012. H 20χρονη έχει πάθος με τα σόσιαλ μίντια και το μπλόγκινγκ. Διαθέτει τη δική της σελίδα, στην οποία αναρτά καλλιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο που τραβάει με πάθος.

Στη διήμερη Συνδιάσκεψη της Νεολαίας εκλέχτηκαν νέα πρόσωπα που ενδέχεται να μας απασχολήσουν στο μέλλον. Μεταξύ αυτών είναι η φοιτήτρια Ιατρικής από τη Θεσσαλονίκη Μαρουλία Μπούρου, που στο παρελθόν τα έχει βάλει με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Είναι επίσης η νεαρή δικηγόρος Χρύσα Πάντου, αλλά και άλλοι νέοι που οι συνθήκες τους έφεραν να βρίσκονται πια στην πρώτη γραμμή και να φιλοδοξούν να είναι οι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα. Πολύ πιο φιλόδοξοι από τους προηγούμενους και πολύ πιο προσαρμοστικοί διεκδικούν ρόλο όχι στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι