ΝΔ: «κυβέρνηση σε αναμονή» ή «δομική συνδιαχείριση»;

ΝΔ: «κυβέρνηση σε αναμονή» ή «δομική συνδιαχείριση»;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε αυτές τις ημέρες μια ενδιαφέρουσα και με συγκεκριμένη στόχευση ραδιοφωνική συνέντευξη. Επικεντρώθηκε στην κυβερνητική στρατηγική του και εξέθεσε τα όσα προτίθεται να κάνει αυτός και το κόμμα του όταν βρεθούν στην εξουσία.

Αναφερόμενος στη μείωση των φόρων, διακήρυξε ότι το επιτελείο του έχει επεξεργασθεί τους αριθμούς στο πλαίσιο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα και διαβεβαίωσε πως είναι εφικτή η δραστική μείωση των φόρων που περιέγραψε. Η όλη προσέγγιση της Κεντροδεξιάς έχει στο κέντρο του ένα «θετικό σοκ», που θεωρεί απαραίτητο προκειμένου η ελληνική οικονομία να περάσει σε ένα «σπιράλ ανόδου».

Η ηγεσία, όμως, της Νέας Δημοκρατίας και οι σχεδιαστές πολιτικής που συγκροτούν το επιτελείο της θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από παραμέτρους:

  • Πρώτον, οι εκλογές είναι μακριά. Σε απόσταση που κυμαίνεται από δεκαοκτώ έως εικοσιτέσσερις μήνες.
  • Δεύτερον, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επιθετικής εξόδου από το «σπιράλ θανάτου» που βρέθηκε στις αρχές του 2010. Τα spreαds πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα, το χρηματιστήριο αναθερμαίνεται, τα capital controls χαλαρώνουν, ο κίνδυνος για περιπλοκή σε νέα «παγίδα ρευστότητας» του τραπεζικού συστήματος ή πολύ περισσότερο σε “bail in” στις καταθέσεις εκμηδενίζεται.

Τα προαπαιτούμενα αναμένεται να υπερψηφισθούν στις 18 Μαΐου, προκειμένου στις 22 του μηνός να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό θα οδηγήσει σε κάποια αρχική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που ήδη εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι διεθνείς εκθέσεις για το “country risk” βελτιώνονται και κάποιες στρατηγικές επενδύσεις  προωθούνται. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά για να λυθούν οι εμπλοκές στην καθημερινότητα. Η ασφυξία στα εισοδήματα και στις συντάξεις, όπως και η υψηλή ανεργία θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την κοινωνία και θα μείνουν ως πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ένα θετικό σοκ, ανάλογο με το αρνητικό σοκ του 2010-11. Κρίσιμο ρόλο για να συμβεί αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τον εαυτό της όχι πλέον «περιθωριακά», ως «κυβέρνηση σε αναμονή», αλλά ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι και προς το συμφέρον της να ενθαρρύνει την δομική «συνδιαχείριση» και όχι συγκυβέρνηση με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρέπει μέχρι τις επόμενες εκλογές το θετικό σοκ (με μείωση φόρων και αποκατάσταση της θετικής ψυχολογίας) να εξελιχθεί και να παράγει αποτελέσματα. Από αυτά δεν θα επωφεληθεί μόνο η ελληνική οικονομία. Θα επωφεληθεί και η Νέα Δημοκρατία, όταν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές θα βρεθεί στα κυβερνητικά έδρανα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι