Οι κομισάριες της Τασίας στο υπουργείο του Πανούση

Οι κομισάριες της Τασίας στο υπουργείο του Πανούση

Θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα υπόθεση με το περιβόητο έγγραφο για τη νέα μεταναστευτική πολιτική. Τον λογαριασμό τον πλήρωσε με την αποστράτευσή του ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ Γιώργος Νίτσας, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο και από τον αποκεφαλισμό ενός ανώτατου αξιωματικού και από την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αφορά το περιεχόμενο της μεταναστευτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η αρχή του νήματος βρίσκεται στην αυτοκτονία ενός μετανάστη στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στις 17 Φεβρουαρίου 2015. Το τραγικό περιστατικό και η ένταση που προκάλεσε οδήγησαν σε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με αξιόπιστη πληροφορία στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, παρότι δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα. Προϊόν εκείνης της σύσκεψης ήταν και η μακροσκελής κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών.

Ο Χριστόπουλος έχει επανειλημμένως προκαλέσει με τις απόψεις του όχι μόνο για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών και τη μαζική παροχή ιθαγένειας, αλλά και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία έχει χαρακτηρίσει «συμπαγές τουρκικό πράγμα»! Υπενθυμίζουμε, επίσης, τον ρόλο του στην υπόθεση της Ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η αναπληρώτρια υπουργός Χριστοδουλοπούλου τον ήθελε για γενικό γραμματέα της, αλλά ο διορισμός του προσέκρουσε σε αντιδράσεις.

Συνέχεια εκείνης της σύσκεψης ήταν και η σύσκεψη την επομένη ημέρα με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Τάσου Μαυρόπουλου, του αντιστράτηγου της ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Κατριαδάκη, του υποστράτηγου Γιώργου Νίτσα και δύο στελεχών του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελένης Σπαθανά και της Γεωργίας Σπυροπούλου.

Ας σημειωθεί ότι οι δύο αυτές κυρίες, οι οποίες εμφανίζονται ως σύμβουλοι της αναπληρώτριας υπουργού Χριστοδουλοπούλου δεν έχουν –τουλάχιστον προς το παρόν– καμία θεσμική ιδιότητα. Παρόλα αυτά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν το περιστατικό περνούσαν πολλές ώρες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, παίζοντας ρόλο κομματικού κομισάριου. Πηγή του υπουργείου μας είπε: «Ποτέ δεν ξέραμε ποιός ακριβώς είναι ο τίτλος τους, αλλά ήταν εμφανές ότι έκαναν κουμάντο σ’ ότι είχε να κάνει με το μεταναστευτικό».

Οι δύο κυρίες δεν είναι άγνωστες. Η Ελένη Σπαθανά είναι μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και είχε πρωταγωνιστήσει με προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση με το ναυάγιο ενός σαπιοκάραβου που μετέφερε παράνομους μετανάστες την άνοιξη του 2014 στο Αγαθονήσι και στο οποίο είχαμε θρηνήσει 11 θύματα. Μέχρι πρότινος ήταν βοηθός της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία είναι υπεύθυνη του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή «σε αντίθεση με τη Σπυροπούλου που είναι μάλλον ήπια, η Σπαθανά είναι φανατική και μιλάει με τρόπο που υπονοεί ότι είναι η φωνή της αναπληρώτριας υπουργού. Αυτό το μήνυμα περνούσε στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, οι οποίοι ήταν ψαρωμένοι εν όψει και των κρίσεων και δέχονταν εντολές».

Ο Πανούσης δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Ήταν ξεκάθαρο εξάλλου ότι αυτό το γήπεδο της αναπληρώτριας υπουργού Χριστοδουλοπούλου. Γι’ αυτό και ανεχόταν να ανακατεύονται στο υπουργείο του η Σπαθανά και η Σπυροπούλου. Σ’ εκείνο το κλίμα δεν είναι περίεργο που οι δύο κυρίες απαιτούν από τον αντιστράτηγο Κατριαδάκη και τον υποστράτηγο Νίτσα να καταγράψουν τη νέα μεταναστευτική πολιτική σε επίσημο έγγραφο-διαταγή, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται από την Αστυνομία. Με την παρότρυνση του Κατριαδάκη, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Νίτσας συντάσσει και υπογράφει το έγγραφο-διαταγή. Σ’ αυτό προβλεπόταν η άμεση απελευθέρωση παράνομων μεταναστών από κέντρα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια ανεξάρτητα από το χρόνο κράτησης.

Το έγγραφο-διαταγή έφτασε στα γραφεία της ΝΔ πριν λάβει γνώση ο Πανούσης. Ο Σαμαράς αρπάζει την ευκαιρία για να καταγγείλει την κυβέρνηση. Ο αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη αναπληρωτής υπουργός απαντάει με οργή: «Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο».

Με τις δηλώσεις του τροφοδοτεί τη ρητορική περί προβοκάτσιας, συμπαρασύροντας και το μέγαρο Μαξίμου. Όταν το επίμαχο έγγραφο-διαταγή παρουσιάζεται η κυβέρνηση πέφτει από τα σύννεφα και καταφεύγει στη θεωρία της προβοκάτσιας για να διασωθεί. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο με τη δήλωση του Πάνου Καμμένου περί προβοκάτσιας αξιωματικού που έχει στενούς δεσμούς με τη ΝΔ. Μόνο που ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται στον αξιωματικό Στάθη κι όχι στον Νίτσα.

Η Χριστοδουλοπούλου κανονικά πρέπει να είχε ενημερωθεί. Όχι μόνο απέφυγε, όμως, να παρέμβει εγκαίρως για να αποτρέψει το αλαλούμ, αλλά και έσπευσε να υιοθετήσει τη θεωρία της προβοκάτσιας για να καλύψει τις άτυπες συνεργάτιδές της. Το επίμαχο έγγραφο-διαταγή, άλλωστε, περιγράφει επακριβώς όσα η ίδια έχει δημοσίως εξαγγείλει. Με αυτή την έννοια είναι υποκριτικό να μιλάει για προβοκάτσια.

Το περιστατικό αυτό κρύβει ένα καίριο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα: τις διαφορετικές αντιλήψεις της Χριστοδουλοπούλου και του Πανούση. Η αναπληρώτρια υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική είχε την απαίτηση η αστυνομία να εκτελεί τις εντολές του δικού της επιτελείου. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός για την Προστασία του Πολίτη όχι μόνο διαφωνεί με τις μάλλον περιθωριακές ιδεοληψίες μίας μερίδας του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκ των πραγμάτων καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό από τη μετατροπή σε κρατική πολιτική αυτών των ιδεοληψιών.

Οι τηλεοπτικές εικόνες από τη μαζική μεταφορά παράνομων μεταναστών στην Ομόνοια, άλλωστε, ενεργοποιεί φοβικά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης, η οποία έχει δεινοπαθήσει από τις παρενέργειες της παράνομης μετανάστευσης. Όπως μας είπε κυβερνητικό στέλεχος, «τα καμώματα των δικαιωματιστών της Τασίας είναι μία ανοιχτή πληγή για τα κοινωνικά μας ερείσματα. Έχουν κολλήσει στις ημέρες της Υπατίας! Διώχνουν τον κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ». Από την άλλη πλευρά ευθύνες έχει και ο Πανούσης, ο οποίος για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα κατηγόρησε συλλήβδην ΜΜΕ και πολιτικούς, κάνοντας λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης».

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση ο υπουργός Εσωτερικών Βούτσης συγκάλεσε σύσκεψη με τον Πανούση και τη Χριστοδουλοπούλου για να ξεκαθαρίσουν τις αρμοδιότητές του. Σ’ αυτή τη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι η αναπληρώτρια υπουργός θα έχει αρμοδιότητα μόνο για τις πολιτικές υπηρεσίες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η επίμαχη διαταγή του αποστρατευθέντος πια υποστράτηγου Νίτσα (προϊσταμένου έως χθες του Κλάδου Ασφαλείας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων) ανακλήθηκε, τα όσα πρόβλεπε συνεχίζουν να εφαρμόζονται! Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση αντιστράτηγος Κατριαδάκης όχι μόνο παρέμεινε, αλλά και ανέλαβε σημαντικότερο πόστο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι