ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ιδιαίτερα μαθήματα” από τον Κάρολο για την “βασιλική” περιουσία στο Τατόι

"Ιδιαίτερα μαθήματα" από τον Κάρολο για την "βασιλική" περιουσία στο Τατόι, Όλγα Μαύρου

Αντέδρασε έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ σε όσα φαίνεται πως κυοφορούνται από την σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος παρεμβαίνει έμμεσα στη μοίρα των κτημάτων Τατοΐου, πιθανόν υποσχόμενος να “πατσίσει” την συμφωνία με την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τα εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ. Συνιστά μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειας του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στην Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση… βασιλικών κτημάτων.

»Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που πλήρωσε γι’ αυτό τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία-ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Το νέο “unfair” της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά ιδέες για το κτήμα Τατοΐου, δεν ήταν ανάγκη να τις αναζητήσει στη Σκωτία και σε συναντήσεις με πρίγκιπες. Θα μπορούσε να τις βρει στις προτάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που εδώ και χρόνια διεκδικούν την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος του λαού όλου του Λεκανοπεδίου, μαζί με την αποκατάσταση και προστασία του παρακείμενου δάσους. Όλα τα άλλα παραπέμπουν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση -με όποια «βιτρίνα» κι αν εμφανιστεί- κι αξιοποίηση για “λίγους και εκλεκτούς” μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, παρουσιάζοντας το σχετικό σχέδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σχετικά τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

“Βασιλική” περιουσία στο Τατόι

Πρόσθεσε πως «θα ήθελα να θυμίσω το σχέδιο και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ.  ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025.

»Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

»Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο. Ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών».

Όμως ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποτίθεται ότι τα ανακοίνωσε όλα αυτά για να αποδείξει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει το όλο ζήτημα με τους ειδικούς της και ότι έχει δρομολογήσει τα πάντα, δεν απάντησε ουσιαστικά στο φλέγον ερώτημα: αφού η Ελλάδα όλα τα έλυσε, τι ακριβώς συζητεί ο πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα Κάρολο και τι ακριβώς τίθεται προς διαπραγμάτευση;

 Κάρολος και Dumfies House

Ο Κάρολος προτείνει να “αξιοποιηθούν τα κτήματα όπως το Dumfries House, μια επιβλητική ανακτορική κατοικία του 18ου αιώνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκωτίας, όπου και επέλεξε ο πρίγκιπας Κάρολος να φιλοξενήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα, Τρίτη του Πάσχα. Στην ουσία ο Κάρολος θέλει να διατηρηθεί η ανάμνηση της βασιλείας στην Ελλάδα και το Τατόι να γίνει «ένα νεότερο πολιτιστικό μνημείο». Ήδη από πέρσι ο Κάρολος ανακίνησε το θέμα και έθεσε την οπτική του στο ζήτημα, όταν στις 25 Μαρτίου του 2021 τίμησε την Ελλάδα μεν με την παρουσία του, αλλά απευθυνόμενος στην Πρόεδρο και στον πρωθυπουργός εξέφρασε το διακαές ενδιαφέρον του για το μέλλον των κτημάτων Τατοΐου.

Ο Κάρολος μέσω του φορέα Sustainable Markets Initiative και της Natural Capital Investors Alliance (Συμμαχία Επενδυτών για το Φυσικό Κεφάλαιο), φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2022, εν είδει αποθεματικού ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Θα προτείνει ουσιαστικά να ενταχθεί και η χώρα μας στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό πρόγραμμα, εισηγούμενος το Τατόι να γίνει ένα ξενοδοχείο για την ελιτ και προσφέρει την «κεκτημένη τεχνογνωσία των Βρετανών που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τη συντήρηση βρετανικών έργων».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από οκτώ μήνες ανατέθηκε σε ιδιώτες να μεταφερθεί μια κάβα της τ. βασιλικής οικογένειας από το υπόγειο σε κοντέινερ (δηλαδή να μεταφερθεί κατά τριάντα μέτρα) και οι εργολάβοι ζήτησαν και έλαβαν για αυτή τη μεταφορά 17.000 ευρώ. Το δε υπουργείο Πολιτισμού φαινόταν να αναγνωρίζει την βασιλική οικογένεια και τα αντικείμενα ως δικά της, καθώς δεν την ανέφερε ως τέως στα έγγραφα του για τη μεταφορά. Ανέφερε συγκεκριμένα «καταγραφή κινητών αντικειμένων της βασιλικής οικογένειας στο κτήμα Τατοΐου».

Το κτήμα περιήλθε στο Δημόσιο, συνολικά, τρεις φορές, το 1924, το 1973 και το 1994. Πάντοτε, έπειτα από καθεστωτικές αλλαγές, είτε καταβαλλόταν αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, είτε δημευόταν το σύνολο της περιουσίας της. Το 1924, έπειτα από την ανακήρυξη της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, κατασχέθηκε το σύνολο της βασιλικής περιουσίας (δημόσια και ιδιωτική), υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Για την ιδιωτική περιουσία επιδικάσθηκε αποζημίωση. Το 1994 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη δήμευση του συνόλου της βασιλικής περιουσίας.

Η κατάσχεση κρίθηκε ως παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς ο Κωνσταντίνος υποστήριξε ότι η εν λόγω ιδιοκτησία αποκτήθηκε από τους προκατόχους του με νόμιμα μέσα και, ως εκ τούτου, υπόκειτο στη νομοθεσία για την προσωπική κληρονομιά. Από την πλευρά του, το ελληνικό κράτος υποστήριξε πως η συγκεκριμένη ιδιοκτησία παρακολουθούσε το θεσμό της μοναρχίας και, ως εκ τούτου, κατόπιν της κατάργησης της μοναρχίας, η τελευταία όφειλε να επανέλθει, αυτομάτως, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο επεσήμανε ότι ο Κωνσταντίνος και οι συγγενείς του είναι απλοί πολίτες, ιδιώτες, και η περιουσία τους οφείλει να αποτιμηθεί αποκλειστικώς σε χρήμα, ενώ οι αιτούντες δεν έχουν καταβάλει ποτέ φόρο προς το Δημόσιο από κτήσεως της επίδικης περιουσίας. Συμφωνήθηκε αποζημίωση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών που δόθηκαν στους Γλύξμπουργκ και οιαδήποτε εκκρεμότητα υποτίθεται ότι έκλεισε εκεί.

Η συνάντηση

Πάντως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx