ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδειάζει η κλεψύδρα για το ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι εκλογές, ύστερα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετατίθενται μάλλον για το 2023 και έτσι η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ που φοβάται μήπως τελικά καταλάβει την τρίτη θέση θα επιτείνεται και το πολιτικό κλίμα θα αγριεύει με δεσπόζουσα μορφή του τον “εκτσογλανισμό”, στον οποία είχε αναφερθεί στο παρελθόν και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Δικαιολογημένα, επομένως, ο κ. Τσίπρας θα χάνει κυρίως για το λόγο αυτό τον ύπνο του τα βράδια.

Το πήδημα του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ από το 6% στο 14% αποτελεί σοβαρό λόγο για οποιονδήποτε στον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τον ύπνο του και ο πολιτικός χρόνος μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είναι πάρα πολύ μεγάλος, ειδικά για ένα κόμμα που έχει κολλήσει στη δεύτερη θέση, παρά τα όσα έχουν συμβεί την περίοδο από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα. Με τη σέσουλα η πανδημία, οι φωτιές, η ακρίβεια, οι πλημύρες από τις νεροποντές, ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, οι απειλές των Τούρκων, οι μπαχαλάκηδες των πανεπιστημίων κτλ, κτλ. και δεν λέει να αλλάξει η εικόνα των ποσοστών. Αυτός είναι ακόμα πιο σοβαρός λόγος να χάνεις τον ύπνο σου!

Οι νέες δημοσκοπήσεις, πάντως, πρέπει να λειτουργούν ως καταπραϋντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η αρχική δυναμική του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται προς ώρας να μην έχει συνέχεια και αυτό το θέμα θα με απασχολήσει και σε αυτό το άρθρο. Το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά το συνέδριο έβαλε ως υψίστη ιεράρχηση τη διαμόρφωση του προγράμματος του και αυτό είναι πολύ καλό απέναντι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: “να φύγει ο Μητσοτάκης”. Οι άνθρωποί του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, αυτά ξέρουν αυτά κάνουν! Το απέδειξαν, άλλωστε, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Α και να μην ξεχάσω και τη μεγάλη εμπειρία τους που έχουν με καταλήψεις σχολικών αιθουσών και την καταστροφή τους. Δεν τους πάει τους επαναστάτες η κανονικότητα, όπως πολύ εύστοχα διαπίστωσε κατά το πρόσφατο παρελθόν και η κ. Αχτσιόγλου. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κρατήσει τις δέουσες αποστάσεις από τέτοια προγράμματα, γιατί τέτοιες απόψεις βρίσκονται σε κάποια χειμερία νάρκη και κάπου κάπου κάποια πρώτα στελέχη του, όπως ένας πρώην γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται ως θιασώτες της σχολής Αχτσιόγλου.

Το ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση του προγράμματός του διαθέτει πληθώρα εμπειριών και θεωρώ πως θα είναι εύκολο να το διαμορφώσει πάνω στις γνωστές ράγες του κοινωνικού συμβολαίου του παρελθόντος. Όμως δεν φτάνει η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος για να αυξήσει τα ποσοστά του, ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι θα βρίσκεται στην εξουσία για να το εφαρμόσει και αυτό το κομμάτι της δουλειάς δεν δείχνει να εξελίσσεται καλά μέχρι σήμερα.

  Μήνυμα ενότητας από Κασσελάκη " – Ποιος δεν τον συνεχάρη

Ο παράγοντας της απλής αναλογικής

Κυκλοφορεί η άποψη ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής το ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα αυξήσει τα ποσοστά του και αυτή η άποψη μπορεί να έχει μεν βάση, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μετά τις εκλογές κυβέρνηση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί ισχυρή συνιστώσα. Γιατί με το σύστημα της απλής αναλογικής κανένα κόμμα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να καταφέρει να διαθέτει αυτοδυναμία.

Άρα, μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η κυβερνησιμότητα της χώρας, δηλαδή ότι σίγουρα θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και μόνον με αυτή τη βεβαιότητα μπορούν να προκύψουν οφέλη, τόσο για τους πολίτες, όσο και για το ΠΑΣΟΚ και αυτά που ακούγονται ως θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά αυτό το θέμα φοβάμαι πως δεν θα αυξήσουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να μειωθεί. Η εποχή μας είναι, μάλιστα και πολύ δύσκολη για να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Στο θέμα αυτό έχουμε πνιγεί σε μια κουταλιά νερό και πρέπει γρήγορα να αλλάξουμε το αφήγημα πριν είναι πολύ αργά.

Το σύστημα της απλής αναλογικής συνεπάγεται την ύπαρξη κυβέρνησης συνεργασίας. Ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προκύψει αυτό εξαρτάται από την απάντηση της λαϊκής ετυμηγορίας, την οποία πρέπει να την σεβόμαστε, εάν επιθυμούμε να θεωρούμαστε δημοκράτες. Άλλως αυτό που στην πράξη θα σηματοδοτήσει μια διαφορετική συμπεριφορά θα είναι ότι είμαστε θιασώτες του “μπόνους” και όχι της απλής αναλογικής που έχει ως βάση ότι η ψήφος του καθενός διαθέτει την ίδια αξία.

Πέρα από αυτό ας κάνουμε την υπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει πρώτο κόμμα και μπορεί να βγει πρώτο κόμμα εάν αλλάξει την τακτική του στο θέμα αυτό. Τι θα κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Θα αναθέσει την πρωθυπουργία σε κάποιον τρίτο ή τρίτη (φοβάμαι πως αυτή η άποψη πάει να γίνει μόδα στο ΠΑΣΟΚ) με τον/την οποίο/α θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα συνεργαζόμενα κόμματα;

Δηλαδή θα προσθέσουμε ακόμα ένα εμπόδιο στην κυβερνησιμότητα της χώρας και συγχρόνως να δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη διέξοδο που υπόσχεται το εκλογικό σύστημα του μπόνους, όταν η παράδοση μέχρι σήμερα λέει ότι ο πρωθυπουργός προέρχεται από το ισχυρότερο κόμμα αυτών που συμφωνούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας; Οι καιροί ου μενετοί. Μην χάσουμε την ευκαιρία να δώσουμε μια πιο δημοκρατική προοπτική στο λαό και στη χώρα μας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι