Άφαντος ο Χρήστος Παππάς – Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Σύνταξη SLpress.gr
2349
Άφαντος ο Χρήστος Παππάς – Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, slpress

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, να μην έχει τελικά ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση για τους 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι 13 πρώην βουλευτές. Τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη βρίσκονται ήδη στη ΓΑΔΑ, ωστόσο άφαντος παραμένει, από συνειδητή επιλογή, ο Χρήστος Παππάς.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Χρήστου Παπά, Περικλής Σταυριανάκης, είναι “συνειδητή επιλογή” του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, να μην παραδοθεί στις Αρχές, ύστερα από την ανακοίνωση του δικαστηρίου για μη χορήγηση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής του. «Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του, να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν» δήλωσε στο ethnos.gr ο δικηγόρος του.

Η Αστυνομία έκανε σήμερα έφοδο στο σπίτι του Χρήστου Παππά, στην περιοχή του Παπάγου, ενώ έρευνες είναι σε εξέλιξη σε άλλα τέσσερα σπίτια: δύο στην Αθήνα και δύο στα Ιωάννινα. Το γεγονός πάντως ότι ο Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος προκαλεί ερωτήματα, καθώς εδώ και 15 ημέρες, από την έκδοση δηλαδή της καταδικαστικής απόφασης, οι αρχές δήλωναν ότι έχουν έτοιμο σχέδιο και γνωρίζουν που βρίσκονται οι καταδικασθέντες.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, το 2013, όταν έγιναν οι συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δεν είχε εμφανιστεί και πήγε μόνος του με ταξί στη ΓΑΔΑ, μία ημέρα μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του.

Η απόφαση για τα μέλη της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με την απόφαση, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος οδηγούνται στη φυλακή ως διευθυντική ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους  Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και Νίκο Μίχο, ως μέλη της οργάνωσης.

Ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ παραμένουν οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στη φυλακή οδηγούνται και 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος έχει παραδοθεί ήδη, και Αναστάσιος Πανταζής. Αντιθέτως ελεύθεροι αφήνονται οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης. Στους παραπάνω καταδικασθέντες επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Νωρίτερα, σε μια συνεδρίαση που κράτησε περίπου 30 λεπτά, το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων εξέτασε τα τελευταία ζητήματα που έθεσαν οι καταδικασθέντες Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.

Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το Δικαστήριο, μετά από πρόταση της εισαγγελέως, απέρριψε ως εκπρόθεσμο το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο είχε συνταχθεί με δήλωσή του και ο Γιώργος Ρουπακιάς. Το Δικαστήριο έκανε, ωστόσο, δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά το αρχικό, το οποίο διέταζε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.

Απεταξάμην ο Γερμενής, αμετανόητος ο Μιχαλολιάκος

Σημειώνεται ότι όλοι οι πρώην βουλευτές, εκτός από τους Ηλία Κασιδιάρη και Αρτέμη Ματθαιόπουλου, απουσιάσαν από την αίθουσα του Δικαστηρίου. Έτσι, μετά την απόφαση  κινήθηκαν οι διαδικασίες για την σύλληψή τους, μια επιχείρηση για την οποία η ΕΛ.ΑΣ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη, ήδη από την αρχική ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Πρώτος παραδόθηκε στις Αρχές ο Ηλίας Κασιδιάρης και ακολούθησαν ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ο Γιώργος Τσακανίκας. Τέταρτος στη σειρά ήταν ο Γιώργος Γερμενής, ο οποίος αφού φώναξε "απεταξάμην" δήλωσε ότι ήταν ένας αρτοποιός που έπαιζε μουσική και διερωτήθηκε γιατί καταδικάστηκε σην ίδια ποινή με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Πέμπτος έίναι ο Μάρκος Ευγενικός, ο οποίος παραδόθηκε στο Α.Τ. Περάματος. 'Αλλοι δέκα συνελήφθησαν στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Μεταγωγών, απ' όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.

Ο Μιχαλολιάκος έμαθε ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή ενώ ήταν στο σπίτι του, όπου τον περίμεναν δημοσιογράφοι, στους οποίους δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος. Με πάνε φυλακή για τις ιδέες μου. Κάποτε όλοι αυτοί θα μετανιώσουν». Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αποχώρησε στη συνέχεια χειροκροτούμενος από τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια και την κόρη του, Ουρανία.

Σε ποιες φυλακές 

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι καταδικασθέντες, είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους στις αστυνομικές αρχές είτε συλληφθούν, οδηγούνται στη ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτηση τους στον 7ο όροφο. Στη συνέχεια οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών στο Εφετείο. Ο τελευταίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο θα κρατηθεί ο καθένας. Αμέσως μετά, οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στο Μεταγωγών.

Η ηγετική ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγηθεί, εκτός απροόπτου, στις φυλακές Δομοκού. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες φαίνεται ότι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές, αλλά και στα καταστήματα κράτησης του Μαλανδρίνου και των Τρικάλων. Η τελιή απόφαση πάντως θα ληφθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στις φυλακές πάντως, όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα, πριν οδηγηθούν στα κελιά τους. Εξάλλου, έτσι κι αλλιώς, έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους, όσοι βρίσκονται σε αντιπαλότητα.

Θέμα αποζημιώσεων από την Πολιτική Αγωγή 

Με χειροκροτήματα, συνθήματα και δάκρυα χαράς έγινε δεκτή η Μάγδα Φύσσα από τους συγκεντρωμένους φίλους της οικογένειας και των υπόλοιπων θυμάτων, κατά την έξοδό της από την δικαστική αίθουσα. Σχολιάζοντας την απόφαση η κ. Φύσσα δήλωσε «δικαιωμένη, κατά κάποιο τρόπο» αφού «μπήκαν φυλακή οι εγκληματίες».

Η Μάγδα Φύσσα ευχαρίστησε την Πολιτική Αγωγή και τον κόσμο που της παραστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι δικαιώνεται ο Παύλος, είπε: «Αυτό δεν το ξέρω, εάν δικαιώνεται. Μακάρι να ήταν εδώ να το έλεγε ο ίδιος. Μακάρι να ήταν ένα από τα θύματα που χτύπησαν και σακατέψανε. Ας ήταν εδώ να μπορούσε να πει εκείνος, εάν δικαιώνεται ή όχι. Δεν είναι εδώ όμως ο Παύλος. Άρα δε νομίζω ότι υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο. Η δικαίωση είναι για εμάς, για αυτόν τον κόσμο που αγωνίστηκε για να αποδείξει ότι όντως είναι μια εγκληματική οργάνωση κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος».

Για ιστορική απόφαση έκανε λόγο και η Πολιτική αγωγή όλων των υποθέσεων, σημειώνοντας ότι στο πρόσωπο του Παύλου και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι, όσοι αντιτάχθηκαν στη Χρυσή Αυγή. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής υπενθύμισαν και το θέμα της αποζημιώσεων των θυμάτων και των οικογενειών τους. Ένα θέμα για το οποίο, όπως τόνισαν, ήταν «αναρμόδιο το ποινικό δικαστήριο που μόλις ολοκληρώθηκε».

Ζήτησαν μάλιστα νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, «με νομοθετική πράξη, που θα απαλλάξει τα θύματα και τους συγγενείς τους από μια νέα χρονοβόρα και πολυδάπανη προσφυγή στα αστικά δικαστήρια». Τόνισαν τέλος, ότι σε αυτό περιμένουν την ομοφωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για τα οποία είπαν ότι θα πρέπει να δείξουν «τη συνέπεια τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους, πλέον, στην πράξη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.