Αυτοεξευτελίζεται η κυβέρνηση με την Εξεταστική για να προλάβει τα χειρότερα…
17/07/2025
Eσωτερικούς κραδασμούς στο κυβερνών κόμμα και ευρύτερα στον χώρο της Δεξιάς παράταξης δημιουργεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αναδεικνύει και την διάσταση μεταξύ των βασικών φορέων της Κεντροαριστεράς.
Υπό την πίεση του Μάκη Βορίδη που πήρε τον χαρακτήρα απειλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο σημείο να αρνηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές το αίτημα διερεύνησης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο επίπεδο των πολιτικών υπευθύνων. Το αίτημα για Εξεταστική, αντί για Προανακριτική Επιτροπή, που κατέθεσε η συμπολίτευση με 60 υπογραφές, σηματοδοτεί σαφώς την επιχείρηση διάχυσης των ευθυνών και ξεπλύματος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Μάκης Βορίδης με δικολαβίστικους ισχυρισμούς επιχειρεί να ανατρέψει την επιταγή της διερεύνησης των υπουργικών ευθυνών. Εν ολίγοις λέει: Αφού εκτιμώ ότι δεν έχω ευθύνες, δεν συντρέχει λόγος για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή που να αποφανθεί εάν είναι βάσιμες και να διερευνήσει περαιτέρω τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Είναι σαν ο κάθε κατηγορούμενος να απαλλάσσει τον εαυτό του.
Ευτελισμός των θεσμών
Την λογική του κ. Βορίδη κατεδάφισε με ανάρτησή του καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ένοχος ο κ. Βορίδης για κακουργηματική απιστία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ηθική αυτουργία σε απάτες και υπεξαιρέσεις, παράβαση καθήκοντος; Αυτό έχει αρμοδιότητα να το κρίνει η δικαιοσύνη. Επί του παρόντος καλύπτεται από το τεκμήριο αθωότητας, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα της δικογραφίας – ο Χασάπης, ο Φραπές και τα άλλα παιδιά, που κατά τα λεγόμενά τους σκόπευαν να “ξεκ…σουν” την Ελληνίδα εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου η οποία χειριζόταν την υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν υποψίες ή κατηγορίες για την τέλεση ποινικών αδικημάτων; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να απαντήσει: Προανάκριση και ακολούθως ανάκριση, ώστε να διερευνηθεί τι έχει γίνει, να δώσει εξηγήσεις ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος, να γίνει μία πρώτη αξιολόγηση των γεγονότων». Σημειώνει ακόμη ότι με την άρνηση της Προανακριτικής η κυβέρνηση απαντά ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα, επειδή θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Δηλαδή, χωρίς να έχει γίνει καν προανάκριση και παρότι υπάρχει εμπεριστατωμένη δικογραφία 3.000 σελίδων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και παρότι ο ίδιος ο κ. Βορίδης ένιωσε υποχρεωμένος να αντικρούσει όσα του αποδίδονται, παρόλα ταύτα η κυβέρνηση δηλώνει ότι γνωρίζει και αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη και δεν χρειάζεται ούτε καν προκαταρκτική εξέταση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτά δεν αποκαλούνται απλά συγκάλυψη, αλλά όνειδος και ευτελισμός των θεσμών».
Ο Βορίδης, ο οποίος δεν έχει παρόμοιες ευαισθησίες για τους θεσμούς, από την αρχή είχε την στάση ότι δεν έπρεπε να συσταθεί Προανακριτική. Φήμες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ανέφεραν ότι προειδοποιούσε πως σε περίπτωση “δίωξής του” θα ανεξαρτητοποιηθεί και επιπλέον θα ζητήσει κανονική Προανακριτική –και όχι συνοπτική παραπομπή σε Δικαστικό Συμβούλιο – για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και πιθανώς να μιλούσε για όσα γνώριζε για την συμπεριφορά του Μαξίμου την κρίσιμη περίοδο και τους διακανονισμούς για να βαφτεί μπλε η Κρήτη.
Η Εξεταστική και η κυβερνητική πλειοψηφία
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ διχάστηκε. Ένας αριθμός βουλευτών που εμπλέκονται με τα ρουσφέτια στις εκλογικές τους πελατείες, ταυτίστηκαν με τον Βορίδη. Ο κίνδυνος για το Μαξίμου ήταν ορατός: Εάν κατέθετε πρόταση Προανακριτικής, έστω και με την κατηγορία της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος, δεν θα συγκέντρωνε τις 151 ψήφους που απαιτούνται. Θα φαινόταν ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο κίνδυνος όμως παραμένει, καθώς υπάρχουν και βουλευτές που θεωρούν ότι Μητσοτάκης και Βορίδης συμπαρασύρουν το κόμμα στον απόλυτο ευτελισμό. Δεν αποκλείεται να μην ψηφίσουν “όχι” στην ψηφοφορία στην Βουλή επί του αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή. Η πρόταση σε κάθε περίπτωση δεν θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους, αλλά το μήνυμα στο Μαξίμου θα έχει σταλεί. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στο επόμενο δεκαήμερο να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στους βουλευτές της ΝΔ ώστε να ευθυγραμμιστούν, πιέσεις, απειλές, εκβιασμοί, δελεάσματα, όλο το οπλοστάσιο του Μαξίμου. Ακόμη κι έτσι όμως το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο αφού η ψηφοφορία στην Εξεταστική είναι μυστική. Εάν κάποιοι θέλουν να σώσουν ότι έχει απομείνει από την τιμή της ΝΔ μπορεί να μην υποκύψουν στις πιέσεις.
Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε και τα ομαλά πολιτικά ήθη για να καταγγείλει τα πολιτικά κόμματα που θέλουν διερεύνηση των ευθυνών για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής υπεράσπισης της κυβέρνησης του είπε: «Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον η χώρα στέκεται ισχυρή, σταθερή και με αυτοπεποίθηση – σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε».
Η αντιπολίτευση
Τόσο ο Νίκος Ανδρούλακης, όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος στις τοποθετήσεις τους μίλησαν καθαρά για «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό». Στον Ανδρουλάκη απάντησε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης που έχει διαδεχθεί τον Βορίδη στην εκπροσώπηση του πρωθυπουργού όταν εκείνος απουσιάζει. Ενώ ο Χατζηδάκης υπερασπίστηκε την απόφαση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά στην «αθωότητα» των δύο πρώην υπουργών, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Η Προανακριτική όμως διχάζει και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Ο Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκαν στον Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι με τον απομονωτισμό και τον συμψηφισμό που κάνει παίζει το παιχνίδι του Μητσοτάκη. Αναδεικνύεται έτσι μία γενικότερη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που επιδιώκουν σύγκληση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Από τις συνεχείς προσκλήσεις δείχνουν ότι κατευθύνονται στην καταγγελία ότι συμπλέει με τον Μητσοτάκη. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του στη κατάσταση που βρίσκεται να μην συνιστά απειλή, ωστόσο το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.