ΑΝΑΛΥΣΗ

Αγωνία Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα – Άτολμα μέτρα-παλιές υποσχέσεις

Η αγωνία Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα - Άτολμα μέτρα-παλιές υποσχέσεις, Σπύρος Γκουτζάνης

Στην σκιά των δύο μεγάλων καταστροφών στον θεσσαλικό κάμπο και στον Έβρο ήταν η χθεσινή ομιλία και η εν γένει παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ. Με υποτονικό χειροκρότημα και δίχως το ενθουσιώδες κλίμα των προηγούμενων χρόνων ή όπως θα αναμενόταν μετά την εκλογική νίκη του Ιουνίου και την ανανέωση της τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεπέρασε τον εαυτό του, απέφυγε την αυτοκριτική και την αναγνώριση λαθών, απέδωσε τις καταστροφές στην ένταση των φαινομένων, στην κλιματική αλλαγή και στις χρόνιες παθογένειες και εμφανίστηκε ως ο επικεφαλής της προσπάθειας ανασυγκρότησης.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά που έκανε στην ομιλία του για το άσχημο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας: «Σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι μπορεί να χάνουμε κάποιες μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία». Το εάν πείθει ο πρωθυπουργός είναι ερώτημα καθώς το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όπως άλλωστε και στην κοινωνία μόνο καλό δεν είναι. «Ποτέ δε κρύφτηκα ποτέ δε διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και εάν φαίνονται και αυτό θα κάνω και τώρα», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας, αποτελεί μία εντολή σεμνότητας και συνέπειας».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αξιοποιήσει το περιστατικό στον Πειραιά λέγοντας ότι «είναι καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας», ενώ απευθυνόμενος σε «συμφέροντα και ισχυρούς» είπε ότι «δεν συγκυβερνούμε», απαντώντας ίσως σε αιτιάσεις ότι αποδυναμωμένη η κυβέρνηση από τα αλλεπάλληλα λάθη και αστοχίες της πρώτης περιόδου θα είναι ευάλωτη στις πιέσεις των ολιγαρχών. Προειδοποίησε για ελέγχους που θα αφορούν όλους «Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρίες ή κολοσσούς των τροφίμων. Για ισχυρούς της ενέργειας και του ποδοσφαίρου. Ή και για κομματικούς φίλους που θα ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους».

Ανακοίνωσε ότι με εντολή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποδεσμεύονται 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημόσιων προσώπων. «Πρώτη η δική μου ασφάλεια μειώνεται στο μισό. Αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στο δρόμο. Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, λυπάμαι. Στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».
Με το οργανωμένο έγκλημα και το ξεκαθάρισμα μεταξύ συμμοριών στους δρόμους των συνοικιών να έχει ξεφύγει επί των ημερών της διακυβέρνησής του το σύνθημα «νομιμότητα παντού» ακούστηκε ελάχιστα πειστικό.

Περιορισμένο ήταν και το καλάθι των παροχών αφού όπως είπε δεν θα διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα και τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Κάπως έτσι έμεινε να αιωρείται πώς θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια που είναι διαρκώς παρούσα με νέα αύξηση σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ενώ βεβαίως δεν αναγνωρίζει αναποτελεσματική λειτουργεία της αγοράς. Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν τα περιορισμένα pass που ανακοίνωσε θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις και αν θα συγκρατήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οι νέες εξαγγελίες

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία νέα συνθήκη: οι αποτυχίες της πρώτης περιόδου έχουν αποδομήσει το βασικό ιδεολόγημα της αποτελεσματικότητας και του επιτελικού κράτους, η ακρίβεια κατατρώγει το βιοτικό επίπεδο, ενώ απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας που προκαλούσε συσπείρωση. Το αποτέλεσμα θα φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις της νέας περιόδου. Ειδικότερα για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής:

-Ξεπαγώνουν από 1-1-2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012.
-Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο.
-Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά.
-Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.
-Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα
-Συνεχίζεται το Market Pass έως το τέλος του έτους στην Θεσσαλία και στον Έβρο.
-Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.
-Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
-Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η “προσωπική διαφορά” Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.
-Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο.
-Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.
-Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.
-Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%.
-Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς.
-Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.
-Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
-Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx