Ακλόνητοι δημοσκοπικά κυβέρνηση και Μητσοτάκης – Τι έδειξαν δύο δημοσκoπήσεις
02/03/2021Παρά τα πολλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο, κυβέρνηση και Μητσοτάκης εμφανίζονται ακλόνητοι δημοσκοπικά, όπως κατέγραψαν δύο δημοσκοπήσεις, της OPINION POLL και της Pulse. Με βάση τα ευρήματα φαίνεται ότι διασώζονται από την πολιτική θύελλα που προκάλεσαν η υπόθεση Λιγνάδη, ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια” και φυσικά η πανδημία και το νέο lockdown.
Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 17,4 μονάδες, στη δημοσκόπηση της OPINION POLL, με το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει την κυριαρχία της κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, αλλά και μια αύξηση της αισιοδοξίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου, επακόλουθο βεβαίως του προγράμματος εμβολιασμού. Αύξηση, ωστόσο καταγράφεται και στην αγωνία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας και την οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Λίγες ώρες, νωρίτερα, δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, κατέγραφε προβάδισμα 15 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 38% των προτιμήσεων έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 8% των ερωτηθέντων, ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ καταγράφονται στο 10%. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμάται στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 64%.
Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL, η οποία διενεργήθηκε από τις 22 έως τις 26 Φεβρουαρίου, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 37,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,4% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,8%, το ΚΚΕ 4%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,2% και το “ΜΕΡΑ 25” 2,9% . Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο της OPINION POLL της προηγούμενης εβδομάδας η ΝΔ εμφανίζεται να καταγράφει μία αύξηση της τάξης του 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 0,2%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο, και την έρευνα για την POLITICAL, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν πτώση 0,8% και 1% αντίστοιχα.
Μητσοτάκης vs Τσίπρας
Στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση της OPINION POLL, το 47,4% των προτιμήσεων και προηγείται κατά 30,1% του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει το 17, 3% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Δεύτερος εξακολουθεί να παραμένει σταθερά ο “κανένας” με ποσοστό 29,1%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο ο Μητσοτάκης καταγράφει πτώση 3,8% και ο Τσίπρας 2,5%.
Η αποδοχή του Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, παρά την κάμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ (86,4%), του ΚΙΝΑΛ (78,2%) και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ (58.6%). Θετική άποψη για τον πρωθυπουργό εμφανίζονται να έχουν περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ περισσότερο αρνητικοί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ 25.
Στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, (26 έως 28 Φεβρουαρίου) ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Μητσοτάκης προηγείται με 19 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44% των ερωτηθέντων, έναντι 25% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο “κανένας” παραμένει δεύτερος με το 27% των προτιμήσεων.
Πανδημία, εμβόλιο και MeToo
Η δημοσκόπηση της OPINION POLL καταγράφει αύξηση της αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με το 57% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει ανοσία σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Παραλλήλως ποσοστό 56% δηλώνει ικανοποιημένο από τον ρυθμό εμβολιασμού, καθώς και τον προγραμματισμό και την οργάνωσή του.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, μόνον το 32% πιστεύει ότι το 2021 θα υπάρχει βελτίωση της Οικονομίας και της οικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το 65% να έχει αντίθετη άποψη. Το 45% πάντως, μεγάλο συγκριτικά με το προηγούμενο 32, θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην Οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα. Παραλλήλως το 53% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την πανδημία, το ποσοστό αυτό πέφτει όμως στο 41%, όταν ζητείται ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας η δημοσκόπηση της OPINION POLL καταγράφει σημαντικό βαθμό ικανοποίησης από τον τρόπο των κυβερνητικών χειρισμών. Στο ερώτημα αν η υπουργός Πολιτισμού έπρεπε να παραιτηθεί για την “υπόθεση Λιγνάδη” το 46% φαίνεται να υιοθετεί αυτήν την άποψη, έναντι του 44% που έχει διαφορετική άποψη. Σύμφωνα πάντως με την Opinion Poll, το ποσοστό των ερωτηθέντων που ήθελαν την παραίτηση Μενδώνη ξεκίνησε ως καθαρά πλειοψηφικό, αρκετά πάνω από 50%, στην πορεία όμως και ειδικά μετά την στήριξη του πρωθυπουργού οι τάσεις εξισορροπήθηκαν.
Σε ό,τι αφορά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία το 59% θεωρεί ότι καλώς θεσπίστηκε, ενώ στο θέμα της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και των μέτρων διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών υπέρ τάσσεται το 67% των ερωτηθέντων. Τέλος, το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια”, ποσοστό που στην Αττική είναι αυξημένο κατά 5%.
Την ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού καταγράφει και η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse, με τους ερωτηθέντες να τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ της παράτασης του lockdown και να δίνουν «ψήφο» στα εμβόλια. Αναλυτικά, οκτώ στους δέκα απάντησαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο (σίγουρα 59% / μάλλον ναι 21%), ενώ το 18% απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί (μάλλον όχι 10% / σίγουρα όχι 8%). Παραλλήλως, σχεδόν επτά στους δέκα τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown: μικρή με επανεξέταση των δεδομένων (39%), για όσο χρειαστεί (29%). Υπέρ της άμεσης χαλάρωσης των περιορισμών τάσσεται το 24% των ερωτηθέντων.
Σε ό,τι αφορά την “υπόθεση Λιγνάδη”, αλλά και συνολικά το θέμα των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση, περισσότεροι από τους μισούς (51% των ερωτηθέντων) αξιολογούν αρνητικά την στάση της κυβέρνησης και της ΝΔ. Ειδικότερα, «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση της κυβέρνησης το 36%, «μάλλον αρνητικά» το 15%, «μάλλον θετικά» το 23% και «σίγουρα θετικά» το 21%. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των θετικών προέρχεται από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.