Ακόμα και η Marc ανατρέπει το αφήγημα Μητσοτάκη
10/03/2023Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία είχε η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μεταξύ άλλων και την ένσταση του ίδιου του παρουσιαστή που την φιλοξένησε! Ο Νίκος Χατζηνικολάου επεσήμανε πως εξέφρασε την διαφωνία του στην δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, την στιγμή «που ακόμα γίνονται κηδείες», φέρνοντας σε εμφανή αμηχανία τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Marc, Θωμά Γεράκη.
Η δημοσκόπηση καταγράφει αυτό που ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα: Την πτώση της ΝΔ, που χάνει περίπου 3,5 μονάδες και την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στις 4,6 μονάδες, δημοσκοπική διαφορά που η πολιτική ιστορία της χώρας έχει δείξει πως μπορεί να ανατραπεί. Η ΝΔ οριακά δεν πιάνει το “ψυχολογικό όριο” του 30%, όπως ήταν η (προ τραγωδίας) στρατηγική αυτοδυναμίας του Μαξίμου. Αυτή προέβλεπε ένα 32% ως βάση εκκίνησης στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής, για να προσεγγίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες. Ταυτόχρονα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού εμφανίζει μείωση της τάξης των 10 μονάδων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τραγωδία στα Τέμπη εμφανίζεται να αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, οι οποίοι σε συντριπτικό ποσοστό απορρίπτουν την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, όπως ήταν το αρχικό αφήγημα του Μαξίμου. Αφήγημα, που αντί να “πιάσει” στον κόσμο (με την συνηγορία και των συστημικών δημοσιογράφων) έβαλε νερό στον μύλο της κοινωνικής οργής.
Κοινωνική οργή που το Μαξίμου επιδιώκει να “μαζέψει”, πότε με τις απανωτές συγγνώμες του πρωθυπουργού, πότε με τις φωτογραφίες του… τεθλιμμένου Υπουργικού Συμβουλίου, πότε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο πρωθυπουργός έδιωχνε από τις συσκέψεις, όσους αναφέρονταν στις εκλογές…. Την ίδια στιγμή επέβαλλε απαγορευτικό στις εμφανίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς με τις δηλώσεις του, αντί να αποτελεί την ασπίδα προστασίας του πρωθυπουργού, καταλήγει να προκαλεί περισσότερο το κοινό αίσθημα, εκθέτοντας τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Διαβάζουμε, δε, πως ασκούνται πιέσεις στον παραιτηθέντα Καραμανλή να μην θέσει τελικώς υποψηφιότητα, αν και εμμένουν ακόμα να αποθεώνουν ακόμα ουκ ολίγοι “Γαλάζιοι”! Μάλιστα, η αυτονόητη δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου, που ζήτησε να μην θέσει υποψηφιότητα ο πιο μοιραίος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκάλεσε έναν “πόλεμο” διαρροών με το περιβάλλον του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού και ξαδέρφου του τέως υπουργού Μεταφορών.
ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική “χαμηλών τόνων”
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ (να σημειωθεί πως έχει στο παρελθόν καταγγείλει την εταιρεία Marc για “δουλειές” με το Μαξίμου και εικονικά τιμολόγια, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε “ντροπή” την δημοσιοποίηση της) εμφανίζεται να μην κερδίζει, αλλά και να μην χάνει, καθώς κρατά τις δυνάμεις του, βλέποντας την ψαλίδα να κλείνει. Στην δημοσκόπηση “τσιμπάει” κάτι το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο Βαρουφάκης, o Βελόπουλος και το κόμμα Κασιδιάρη, πιάνει το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Ως γνωστόν, στρατηγική του Μαξίμου είναι η οργή από την τραγωδία να κατευθυνθεί πρωτίστως στην αποχή και στα αντισυστημικά κόμματα, προκειμένου να “μαζέψει” τις απώλειες. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην στρατηγική της “ήρεμης δύναμης”, κρατώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας την πολωτική αντιπαράθεση, όπως δείχνει η στάση της πλειονότητας των στελεχών του στα τηλεοπτικά πάνελ.
Είναι χαρακτηριστική η στάση του στην αδιανόητη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη. Επί της ουσίας ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως “καλώς ψεύδονταν” ο Καραμανλής για την ασφάλεια των τρένων, γιατί αν έλεγε την αλήθεια “δεν θα πατούσε κανείς”! Η Κουμουνδούρου περιορίστηκε σε μία λιτή ανακοίνωση, αφήνοντας τον “παραθυράτο” υπουργό στην “κρίση της κοινωνίας”.
Έχοντας προσωπική εμπειρία από την μεγάλη διαδήλωση στην Πάτρα, ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση η απουσία πολιτικών συνθημάτων, με την εξαίρεση του μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο δονούσε το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα στους σιδηρόδρομους έχει ιστορία”! Ενθυμούμενος τις διαδηλώσεις των “Αγανακτισμένων” (ο όγκος των κινητοποιήσεων θύμισε αυτήν την περίοδο) αυτές δονούνταν από οργισμένα, πολωτικά (συχνά και αντικοινοβουλευτικά συνθήματα). Πλέον, αυτά ακούγονται αποκλειστικά στις κερκίδες των γηπέδων, όπου επίσης παρατηρείται μια ιδιάζουσα αντικυβερνητική αγανάκτηση.
Στον δρόμο της “αποπολακοποίησης”
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να αφήνει την κοινωνία να κάνει σκληρή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση να εκτίθεται από τις αδιανόητες δηλώσεις υπουργών της, την μεροληπτική στάση των φιλικών της δημοσιογράφων, αλλά και την χυδαιότητα των επώνυμων “troll” και μετακλητών υπαλλήλων της… Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομακρύνει από τα ψηφοδέλτια του την πιο “δυνατή” αντισυστημική και λαϊκίστικη του φωνή, τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος σε ανάρτηση του εμφανίστηκε “δικαιωμένος” για την σκληρότατη επίθεση του στους δημοσιογράφους και την Δικαιοσύνη, που αποτέλεσε την αιτία να αποπεμφθεί από τα ψηφοδέλτια.
Οι υποστηρικτές του Πολάκη στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου (που είναι ουκ ολίγοι) εκτιμούν πως φωνές σαν του “αψύ Κρητικού” θα μπορούσαν να κερδίσουν μέρος του αντισυστημικού κοινού από την αποχή και άλλα μικρότερα κόμματα. Όμως, με την στρατηγική “χαμηλών τόνων”, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συνεχίζει στον δρόμο της “αποπολακοποίησης”, εκτιμώντας πως αυτή η στρατηγική αυτή θα δικαιωθεί στο τέλος.
Η φθορά της κυβέρνησης, η μη επίτευξη της αυτοδυναμίας, αλλά και το πάνδημο κοινωνικό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία, κάνουν το ΠΑΣΟΚ έναν απαραίτητο εταίρο για την Κουμουνδούρου και ως γνωστός ο “αψύς Κρητικός” είναι “κόκκινο πανί” για την Χαριλάου Τρικούπη. Να σημειωθεί πως και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στην επιστολή του πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μιλώντας για “παρέμβαση στην δικαιοσύνη”.
Η σπουδή του Ντογιάκου να διερευνήσει ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017 (περίοδος ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η άρνηση του να δεχτεί την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου LIBE (“κόκκινο πανί” για το Μαξίμου) δικαιώνουν τις επικρίσεις της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, για τον τρόπο που κινείται μέρος της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως, προ της τραγωδίας στα Τέμπη, περίπου 80% των Ελλήνων χαρακτήριζε “διεφθαρμένη” την Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ένα δείγμα-καμπανάκι που ουδόλως “συγκίνησε” το Μαξίμου…
Για να επιστρέψουμε στην Κουμουνδούρου, πληροφορίες θέλουν να έχει στα σκαριά δυνατές μεταγραφές από την κεντροδεξιά, με την ονοματολογία να έχει πάρει “φωτιά” και τα ονόματα να περιλαμβάνουν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και την Κρινιώ Κανελλοπούλου, την κόρη του πρώην υπουργού Αθανάσιου Κανελλόπουλου, που υπήρξε ένας εκ των πιο ισχυρών εσωκομματικών αμφισβητιών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κάλπη θα δείξει αν η στρατηγική των “χαμηλών τόνων” τελικώς δικαιωθεί.