Ακριβός ο λογαριασμός του πάρτι για την όμορφη Σάνα
03/04/2023Ο ηγέτης της φινλανδικής κεντροδεξιάς Πέτερι Όρπο αναδείχθηκε οριακά ο νικητής των εκλογών στην Φινλανδία, με ηττημένη την απερχόμενη πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, το κόμμα της οποίας τερμάτισε τρίτο πίσω από το θεωρούμενο ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο σημείωσε ποσοστά ρεκόρ και δεν αποκλείεται να μετάσχει τελικώς στην κυβέρνηση. Για «μεγάλη νίκη» μίλησε ο 53χρονος Όρπο, πρώην υπουργός της χώρας.
«Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε, ενώ καλείται να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν ή το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, υπό τη Ρίικα Πούρα. Κατά τα οριστικά αποτελέσματα, η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ακολουθούμενη από το Κόμμα των Φινλανδών (46) και τους Σοσιαλδημοκράτες (43).
Βέβαια, αν δεν είχε σημειωθεί η εκρηκτική άνοδος των Φινλανδών ευρωσκεπτικιστών, “γλυκιά” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ήττα του κόμματος της Μάριν, καθώς το κόμμα της κατέγραψε άνοδο, σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση. «Συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, συγχαρητήρια στην Εθνική Συμμαχία, συγχαρητήρια στο κόμμα των Φινλανδών, η δημοκρατία μίλησε», είπε η ίδια, αναγνωρίζοντας την ήττα της. Παραδοσιακά, ο/η επικεφαλής του κόμματος που έρχεται πρώτο στις εκλογές αναλαμβάνει τον θώκο του πρωθυπουργού, υπό τον όρο πως μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η διαφορά των κομμάτων ήταν οριακή: 20,8% για την κεντροδεξιά, 20,1% για το Κόμμα των Φινλανδών, 19,9% για το SDP της Μάριν. Η Ρίικα Πούρα εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της φινλανδικής ακροδεξιάς. Η επικεφαλής της εθνικιστικής παράταξης εξασφάλισε αξιοσημείωτα περισσότερες ψήφους από την πρωθυπουργό Μάριν (38.000 έναντι 35.000). Να σημειωθεί πως και τα τρία κόμματα βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σχέση με το 2019 και πως ο Πόρπο δεν θεωρεί ότι το κόμμα της Πούρα είναι ακροδεξιό, μια ένδειξη πως θα επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί του.
Η φωτογράφιση με το ντεκολτέ
Η Σάνα Μάριν η “πρωθυπουργός της γενιάς του Instagram” όπως χαρακτηρίστηκε, αναδείχθηκε στο αξίωμα σε ηλικία μόλις των 34 ετών και αποτέλεσε την νεότερη επικεφαλής κράτους στην Ευρώπη. Η εντυπωσιακή εμφάνισή της και η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανατροφή της (την μεγάλωσαν δύο γυναίκες) την καθιστούσε ακόμα πιο μοναδική. Πριν την εκλογή της, ήταν γνωστή για τις απόψεις, την πολιτική της ατζέντα και κυρίως για το γεγονός ότι επιθυμούσε να υιοθετηθεί στη χώρα της το 6ωρο ωράριο εργασίας.
Από όταν ήρθε στο προσκήνιο, είχε δείξει πως θα γίνονταν το επίκεντρο της προσοχής: Μία από τις φωτογραφίες που είχε επιλέξει το περιοδικό μόδας “Trendi” να αναρτήσει στα σόσιαλ μίντια, προκάλεσε πανικό. Σε αυτή εμφανίζεται η πολιτικός να ποζάρει, φορώντας ένα σακάκι, χωρίς εσώρουχο ή μπλούζα. Το βαθύ ντεκολτέ της συνοδεύονταν από ένα μονάχα εντυπωσιακό κόσμημα.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είχε αργήσει να κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύματα που έκριναν την εμφάνισή αυτή ως ακατάλληλη, ειδικά για μία πολιτικό. Η σφοδρή αυτή αντίδραση, όμως, είχε ενεργοποίησει και ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης. Χιλιάδες γυναίκες και άνδρες ανέβασαν προς υπεράσπισή της αντίστοιχες φωτογραφίες.
Στο παιχνίδι είχαν εισέλθει και διασημότητες που ακολούθησαν το παράδειγμα της Μαριν. Φορώντας ένα σακάκι και επιδεικνύοντας εξίσου προκλητικά ντεκολτέ έδωσαν την απάντησή τους στα αρνητικά δημοσιεύματα, τα οποία κατηγορούσαν για άκρατο σεξισμό. Εξάλλου, στο παρελθόν οι άνδρες Φινλανδοί ομόλογοι της Σάνα είχαν φωτογραφηθεί εξίσου προκλητικά: Ο ένας γυμνός πάνω σε ένα δέντρο και ο άλλος προσποιούμενος τον μοντέρνο νεαρό χίπη! Η νεαρή πολιτικός δεν είχε φανεί να ενοχλείται από τον θόρυβο.
Υπέρμαχη της ισότητας
Πριν την πρωθυπουργία, κατείχε τη θέση της υπουργού Μεταφορών και είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Άντι Ρίλκε. Ο 57χρονος Ρίλκε, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης του κόμματός του προς το πρόσωπό του, λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.
Η Μάριν αν και είχε κληθεί να χειριστεί την πανδημία, τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις. Η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην επέλαση του κορονοϊού, είχε χαιρετιστεί από οπαδούς, αλλά και επικριτές της. Άτομα που την γνωρίζουν, επέμεναν ότι η συνήθως διακριτική πρωθυπουργός (η οποία χρησιμοποιούσε με φειδώ τα social media) είχε επιλέξει να κάνει την επίμαχη φωτογράφιση, στο πλαίσιο της καμπάνιας της για την ισότητα.
Η προσωπική της εμπειρία, μιας και την μεγάλωσε η μητέρα και η σύντροφός της, στάθηκε η αφορμή για να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον τομέα αυτό. Η Σάνα Μάριν γεννήθηκε στο Ελσίνκι. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν παιδί. Από τότε έχει δει τον πατέρα της μόνο μια φορά. Η ίδια έχει εξομολογηθεί ότι ποτέ δεν ένιωσε ότι έχει πατέρα. Την θέση του πήρε η νέα σύντροφος της μητέρας της
Αν και η Φινλανδία ήταν ανέκαθεν ανεκτική σε αυτά τα ζητήματα, η ιδιάζουσα οικογενειακή κατάσταση της Σάνα της προκαλούσε αμηχανία. Στη δεκαετία του 1990, ακόμα και στην Φινλανδία, κανείς δεν συζητούσε για αυτά τα θέματα. «Και ένιωθα αυτή τη σιωπή», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι αγώνες της για την ισότητα των δύο φύλων. Όταν απέκτησε την κόρη της, ο σύντροφός της ήταν που έμεινε στο σπίτι για να τη φροντίζει, ενώ η ίδια συνέχισε την ενασχόλησή της με την πολιτική. «Τι το περίεργο;» είχε σχολιάσει.
To “party gate”
Ακολούθησε η δημοσίευση μιας φωτογραφίας της Μαρίν ως πρωθυπουργού με λευκό κολάν που εκτόπισε τη συζήτηση από το πολιτικό της έργο σε άλλα ζητήματα, όπως «αν και πόσο γυμνάζεται για να διατηρεί τέλειο το πίσω ακαταμάχητο μέρος του σώματός της», όπως είχε γράψει μία εφημερίδα χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο εστιαζόταν στα οπίσθιά της, την ώρα που εκείνη έσπρωχνε ανύποπτη το παιδικό καροτσάκι στο Ελσίνκι.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού που είχε δημοσιεύσει τη φωτογραφία, υπερασπίστηκε την επιλογή του, λέγοντας ότι ήταν μια “ειδησεογραφική εικόνα”. Όταν τον ρώτησαν αν θα έκανε το ίδιο με έναν άνδρα πολιτικό, είχε απαντήσει: «πιθανότατα κανείς δεν θα ήθελε να δει τα οπίσθια ενός άνδρα». Την ίδια στιγμή, παρά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που απολάμβανε, τα οποία άγγιζαν το 58%, τα Μέσα είχαν πάθει εμμονή με το λεγόμενο “Breakfastgate”. Ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο για το πόσο κόστιζε το πρωινό γεύμα της, ή τη συνήθειά της να καθαρίζει μόνη της την επίσημη κατοικία της.
Το “Partygate”, όμως, ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα και ενδεικτικό παράδειγμα της ιδιαίτερης κουλτούρας ακόμα και της “προοδευτικής” Φινλανδίας. Φωτογραφίες και βίντεο που διέρρευσαν από ιδιωτικό πάρτι, στο οποίο παραβρέθηκε, πρωταγωνίστησαν στην επικαιρότητα. Αναγκάστηκε να κάνει τεστ ναρκωτικών, το οποίο και βγήκε αρνητικό. Παρόλα αυτά το πλήγμα στην εικόνα της ήταν καίριο, συνοδευόμενο από τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον πληθωρισμό, την άνοδο του δημοσίου χρέους και την παραβατικότητα των νέων που το Κόμμα των Φινλανδών απέδιδε αποκλειστικά στους μετανάστες.
Οι βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων συνέπεσαν με την ένταξη της χώρας, που γειτονεύει με τη Ρωσία, στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Θα γίνει κράτος μέλος της Συμμαχίας εντός ημερών, τερματίζοντας την παράδοση της ουδετερότητας που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας δεν διακινδυνεύει, καθώς υποστηρίζεται από την πλειονότητα των κομμάτων, ακόμα και το Κόμμα των Φινλανδών.