Αλα καρτ το μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου για το Μακεδονικό
12/10/2018Η αρχική αμηχανία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι εναλλακτικές προτάσεις Καμμένου σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών δίνει σήμερα την θέση της σε επικριτικά σχόλια, τα οποία διατυπώνονται από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και στους ΑΝΕΛ, αλλά για τις θέσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας και την συνεργασία με την ΝΔ.
Ο άμεσα θιγόμενος Νίκος Κοτζιάς, τον οποίο ουσιαστικά επικάλυψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με την εναλλακτική του πρόταση, τον τόπο και τον χρόνο που την διατύπωσε, αλλά και με τα επιχειρήματα που παρέθεσε ως αιτιολογία της, δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο το πρώτο εικοσιτετράωρο.
Το έκανε ωστόσο το πρωί της Πέμπτης στην διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των δύο υπουργείων. Και το έκανε διπλωματικά.
Τα είπε πριν τον ρωτήσουν
Χωρίς καν να ερωτηθεί ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει. Με τον τρόπο αυτόν δικαιολογούσε το ότι δεν είχε τοποθετηθεί αμέσως μετά τις προτάσεις Καμμένου, κάτι το οποίο όμως, μάλλον επιθυμούσε και το Μαξίμου. Την προηγούμενη φορά άλλωστε που υπήρξε απευθείας αντιπαράθεση των δύο υπουργών η κατάσταση είχε εκτροχιαστεί, προκάλεσε πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και οδήγησε στο μορατόριουμ στο Μακεδονικό μέχρι τον Μάρτιο.
Ο Κοτζιάς είχε πάντως σύμμαχο τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παπά, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να αφήσει τις δικές του αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου για τις δηλώσεις του σχετικά με την δημιουργία ενός μικρού βαλκανικού ΝΑΤΟ, αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από τα Σκόπια.
«Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς. Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών. Νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί, πάντα, πρέπει να μιλάνε μετρημένα, ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή», σημείωσε ο Νίκος Παπάς.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε αναλυτικά στην συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών «βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας» της κυβέρνησης για το μοντέλο της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια.
Μετρημένος ο Βούτσης
Στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Καμμένου είχε τοποθετηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα και ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης, εξέφρασε μάλιστα την «έκπληξη» και την «απορία» του τόσο για το plan B που πρότεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όσο και για την πρόσκλησή του προς τις ΗΠΑ να αναπτύξουν βάσεις στον Βόλο, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
Μιλώντας μάλιστα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για την συνεργασία στα Βαλκάνια» και όχι για την δημιουργία αξόνων. Σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος» αυτά που είπε ο υπουργός Άμυνας και ότι περιμένει εξηγήσεις και ερμηνείες.
Στο πνεύμα των χθεσινών σχολίων του Μαξίμου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν άλλα σχέδια πέραν τις συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υπεραμύνονται, εκφράζοντας παραλλήλως και την στήριξή τους στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στην γείτονα. Δεν λείπει όμως και η ρητορική της έντασης από κάποιου βουλευτές.
Ο Παπάς με τον Κοτζιά έμειναν στις επικριτικές αναφορές τους προς τον Καμμένο, κάποιοι άλλοι βουλευτές επιδόθηκαν σε μια περισσότερο πολεμική ρητορική, ο Βούτσης πάντως, ως πιο έμπειρος, αλλά ίσως και λόγω του θεσμικού ρόλου του, ήταν περισσότερο προσεκτικός. Αν και κατέδειξε την στρατηγική διαφορά των δύο κομμάτων για την Συμφωνία, όχι μόνο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά εξέφρασε και την θέληση αυτή να πάει ως το τέλος. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί καθημερινά να υπάρχει σύγκρουση γύρω από την Συμφωνία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να αναδειχθεί και να προωθηθεί η συνεργασία. Απ’ ότι όμως δείχνουν οι δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν εισακούστηκε.
Αντιδράσεις στους ΑΝΕΛ για την μομφή
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στους κόλπους των ΑΝΕΛ, όχι για την πρόταση Καμμένου, αλλά για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος. Ο Θεόδωρος Τοσουνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία στην ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Ερωτηθείς για το θέμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έβαλε πάγο σε αυτά τα σενάρια, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο κόμμα, ούτε άκουσε προσωπικά τον Πάνο Καμμένο να λέει κάτι τέτοιο. Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά για «γλυκά ματάκια στη ΝΔ» δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν, ξεκόβοντας οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για το plan B, ο Τέρενς Κουίκ επικαλέστηκε την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και το σταμάτησε εκεί. Δεν απέκλεισε πάντως να ζητήθηκε από την αμερικανική πλευρά και η άποψη του Καμένου, ως κυβερνητικού εταίρου, αφού η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όταν, ωστόσο, ζητήθηκε και από τον ίδιο μια προσωπική τοποθέτηση ο Κουίκ παρέπεμψε στο μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου μέχρι τον Μάρτιο. Στην συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο παραπέμπουν και κυβερνητικές πηγές.
Η αντιπολίτευση πάντως αξιοποίησε πολιτικά τις νέες ενδοκυβερνητικές τριβές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για κυβέρνηση που θυμίζει «παρακμιακό θίασο» και να κατηγορεί τον «αδύναμο πρωθυπουργό» ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον υπουργό του. Σε σκληρή γλώσσα σχολίασε τις εξελίξεις και η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για «κατάντια» και ζητώντας από τον «συνεταιρισμό Τσίπρα-Καμμένου», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, να φύγει τώρα.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για το θέμα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ερώτηση αν έχει μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, απάντησε με χιουμορ. «Έχει τυφώνα (στις ΗΠΑ) αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Michael», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.