Αλλαγές στο Μαξίμου εν όψει σύγκρουσης

Λυγερού Νεφέλη
4

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Όσοι φαντάζονται ότι η αλλαγή φρουράς στο πρωθυπουργικό Γραφείο Τύπου συνοδεύεται από παρασκηνιακές κόντρες, όπως συνηθίζεται, κάνουν λάθος. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες. Η επίσημη εγκατάσταση του Θανάση Καρτερού στο Μέγαρο Μαξίμου και η αποχώρηση του Θοδωρή Μιχόπουλου έγινε συναινετικό τρόπο.

Ο Καρτερός είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα από το καλοκαίρι. Τότε που ο επικεφαλής στο Γραφείο Τύπου Μιχόπουλος ανακοίνωνε για πολλοστή φορά την επιθυμία να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους. Παρά την πίεση του πρωθυπουργού να παραμείνει επέμεινε και η επιθυμία του έγινε σεβαστή.

Αμέσως άρχισαν οι διεργασίες για την αντικατάστασή του. Χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να φανεί λευκός καπνός. Ο Καρτερός δέχθηκε πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη για να αναλάβει, αλλά για να πειστεί χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Τσίπρα.

Άνθρωπος-κλειδί

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένα λίφτινγκ στο επιτελείο και οι αλλαγές που πάντα το συνοδεύουν χτίζουν επικοινωνιακά μία άμυνα στην καθοδική πορεία. Τον τελευταίο καιρό, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για αστοχίες, λάθος χειρισμούς και αναποτελεσματικότητα. Για το γεγονός, όμως, ότι η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό χάνει εκλογικό έδαφος (με εξαίρεση την πρόσφατη δημοσκοπική τάση) δεν φταίει, βέβαια, το επικοινωνιακό επιτελείο.

Όπως συχνά συμβαίνει στις κυβερνήσεις, όμως, αυτό είναι εύκολος στόχος και ένας τρόπος για να μην αξιολογηθούν ουσιαστικά οι ασκούμενες πολιτικές. Στο επικοινωνιακό επιτελείο καταλογίζουν, επίσης, ότι δεν μπόρεσε να θωρακίσει τον πρωθυπουργό από προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες δεν είναι συνηθισμένες για το αξίωμά του.

Μετά από διαφωνίες και αμφιταλαντεύσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επικρατήσει το δόγμα "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση". Ο Καρτερός με την καυστική του πένα κρίθηκε το πλέον κατάλληλο άτομο. Έχει, άλλωστε, αποφασιστεί η κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στην προβολή του πολιτικού αφηγήματος ότι η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στη σταθερότητα και στην κανονικότητα. Ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει αφήσει οριστικά πίσω τα μνημόνια και θα έχει εισέλθει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Το μήνυμα αυτό, όμως, θολώνει, λόγω της σύγκρουσής του με την πραγματικότητα. Στην κοινωνία κυριαρχεί η δυσαρέσκεια, επειδή η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν τα βγάζουν πέρα ή τα βγάζουν στο όριο, έχοντας υποβαθμίσει δραστικά την κατανάλωσή τους. Ως εκ τούτου, το αισιόδοξο κυβερνητικό μήνυμα δεν εμπεδώνεται στην κοινωνία.

Οι "εκλεκτοί" του Τσίπρα

Το κλίμα που επικρατεί, πάντως, θυμίζει προκαταρκτικές αψιμαχίες εν όψει πολεμικής σύγκρουσης. Όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζουν και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση. Εν όψει αυτής της σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός θέλει να πλαισιώνεται από αποδεδειγμένα πιστά στελέχη.

Ο Νίκος Παππάς είναι όπως πάντα δραστήριος και μαχητικός. Όσοι ισχυρίζονται ότι έχει χάσει την εύνοια του πρωθυπουργού δεν αντιλαμβάνονται το βάθος της σχέσης τους. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι η σκιά του Τσίπρα και θα παραμείνει στο πλευρό του. Το ίδιο αναμένεται και για τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου. Εργάζεται εντατικά, έχοντας 30 δικηγόρους στη διάθεσή του.

Η γενική γραμματέας του πρωθυπουργού Γιάννα Πεππέ έχει επίσης κεντρικό ρόλο. Είναι νομικός από το 2008 και εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Ιανουάριο του 2015 ως ειδική σύμβουλος στο Νομικό Γραφείο. Γνωρίζεται με την Βασιλική Θάνου, καθώς είχαν συνεργαστεί στενά όταν διετέλεσε γενική γραμματέας του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην οποία η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, στο επικοινωνιακό επιτελείο βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές γκρίνιες και κόντρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άγγελος Τσέκερης παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αρκετά αποδυναμωμένος. Σε ιδιότυπη κατάσταση βρίσκεται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ενώ μέχρι πρότινος ήταν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, ο "περιστασιακός αυτός έρωτας" δείχνει να έχει εκτονωθεί. Τουλάχιστον προς το παρόν, όμως, δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Επικρατείας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.