Αλλαγή στην αλλαγή ο Καλογήρου μετά τις αντιδράσεις για το νέο Ποινικό Κώδικα

Αλλαγή στην αλλαγή ο Καλογήρου μετά τις αντιδράσεις για το νέο Ποινικό Κώδικα

Αλλαγές σε κώδικες και διατάξεις που επικρίνονται εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μετά τι έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και φορέων για την προωθούμενη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι λαμβάνει ήδη υπόψη του τις παρατηρήσεις, ενώ ο υπουργός συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαρτίου, συνάντηση με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, «η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών», οι πρόεδροι των οποίων θα παρίστανται στην συνάντηση των τομεαρχών Δικαιοσύνης των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών με την ομιλία που έκανε νωρίτερα στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μια συνεδρίαση στην οποία ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της πορείας του κόμματος προς τις εκλογές. Μιλώντας για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ο κ. Καλογήρου υποστήριξε ότι οι προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, φράση που αποτέλεσε και προοίμιο της ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μολότοφ και οργανωμένο έγκλημα

Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληψία και μεθοδεύσεις», ζητώντας την απόσυρση προτάσεων που κατά την άποψή της προκαλούν. Μάλιστα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι οι «απαράδεκτες αλλαγές έχουν ονοματεπώνυμο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προωθεί ρυθμίσεις που «ευνοούν σκανδαλωδώς τη Χρυσή Αυγή» και «φροντίζουν να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νέες ρυθμίσεις «αποθρασύνουν τους κουκουλοφόρους να πετούν ατιμώρητοι μολότοφ».

Η ΝΔ εστίασε κυρίως τις επικρίσεις της στις προτάσεις για μείωση ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Το θέμα της μετατροπής αδικήματος της κατοχής μολότοφ βρέθηκε στο επίκεντρο και εξαιτίας των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει να σκοτώθηκε κάποιος από μολότοφ, προκαλώντας την οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ με αναφορές στα τραγικά γεγονότα στην Marfin.

Κριτική στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, άσκησε και το ΚΙΝΑΛ με τον εκπρόσωπό του να καταλογίζει στην κυβέρνηση προεκλογική σπουδή και να την καλεί να το ξανασκεφτεί, ειδικά στα ζητήματα της μετατροπής αδικημάτων. Ουσιαστικό διάλογο, χωρίς τα «κομματικά φίλτρα» και του «αφορισμούς» του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς «τον νομικό λαϊκισμό στελεχών της ΝΔ» ζήτησε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αν όμως η αντίδραση της αντιπολίτευσης εντάσσεται εν μέρει στην γενική αντιπολιτευτική τακτική δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία επίσης επέκρινε τις προωθούμενες αλλαγές. «Η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί τέσσερα έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Παραλλήλως, η Ένωση σημείωσε ότι έχει επανειλημμένως επισημάνει πως «ο εξορθολογισμός των ποινών, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τις λοιπές αρχές που απορρέουν από το Κράτος Δικαίου, είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος».  Εξέφρασε τέλος την ελπίδα το υπουργείο Δικαιοσύνης να δει τις αναμενόμενες συνέπειες και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Μια απρόσμενη στήριξη

Εκείνος που αιφνιδίασε πάντως, ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία όχι μόνον ταυτίστηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά μοίρασε και συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες των αλλαγών και σε όλα τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Πέραν του αιφνιδιασμού ωστόσο, ο γνωστός δικηγόρος θέτει και ένα καίριο ζήτημα για τον νομικό πολιτισμό και την παραγωγή Δικαίου στην χώρα, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που λύνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή «έπρεπε να έχουν λυθεί, είτε μέσω των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, είτε μέσω νομοθετημάτων». Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτά τα προβλήματα που λύνονται με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα «ήταν τροχοπέδη στην ορθή απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και στην εφαρμογή των αρχών της ειδικής προλήψεως του εγκλήματος και της αρχής αναλογικότητας εγκλήματος και ποινής».

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πέραν κάποιων διατάξεων που μπορούν να θεωρηθούν προκλητικές, όπως συνέβη, αποτελεί σαφέστατα ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση του νομικού συστήματος και των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης. Το γεγονός άλλωστε ότι αυτή η αλλαγή δεν έχει γίνει εδώ και 70 χρόνια την καθιστά αναγκαία, προκειμένου να αποτυπωθούν δικαιϊκές αντιλήψεις οι οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην κοινωνία. Αυτό όμως απαιτεί την υπευθυνότητα κυβέρνησης και κομμάτων που θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις μικροκομματικές άναρθρες κραυγές και τις ιδεοληψίες, διευκολύνοντας την Δικαιοσύνη και μέσω αυτής την Δημοκρατία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι