Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό η τραγωδία στα Τέμπη
02/03/2023Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός απάλλαξε εκ των προτέρων τον αρμόδιο υπουργό που παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας «την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, ενώ απέδωσε το δυστύχημα σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».
Εντούτοις σε μία αντίφαση προανήγγειλε την «σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δηλώσει ότι είναι παρών, ότι δεν κρύβεται και ότι συμπάσχει, ενώ θα κάνει ότι πρέπει για να μην υπάρξει ξανά παρόμοια τραγωδία.
Ωστόσο τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας – μένει βέβαια να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθούν – παραπέμπουν σε σημαντικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού που επιβάρυναν το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ παράλληλα γινόταν ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκού και κρατικού χρήματος.
Και μόνο ότι δεν υπάρχει σύγχρονο σύστημα σήμανσης και ελέγχου της κίνησης των συρμών και όλα εξαρτώνται από τους σταθμάρχες που επικοινωνούν με ασυρμάτους, σηματοδοτεί βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν περιορίζονται βέβαια στο “τραγικό ανθρώπινο λάθος”. Οι παραιτήσεις αρμοδίων, η παραπομπή της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι συνεχείς οχλήσεις των συνδικαλιστών που απαξιώνονταν, μάλλον δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνειδητά, ή από αμέλεια, κώφευε στις προειδοποιήσεις από διαφορετικές πλευρές.
Αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Το δυστύχημα αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο, ενώ είναι έντονη η κοινωνική δυσαρέσκεια που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εκδηλωθεί και πόσο θα επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση καταρρίπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας. Ο πρωθυπουργός ανέβαλε το προαναγγελθέν Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, στο οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανακοινωνόταν η απόφαση για τις εκλογές.
Φυσικά μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλες οι αποφάσεις αναβάλλονται και όλα τα στοιχεία επαναξιολογούνται. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την κατάσταση που διαμορφώνεται, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι εκλογές πηγαίνουν πιο πίσω –καθώς είχε περίπου προεξοφληθεί η 9η Απριλίου.
Παρομοίως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέβαλαν τις προγραμματισμένες δραστηριότητές τους, εξετάζουν τις συνθήκες του δυστυχήματος και την δική τους στάση, ενώ όλοι είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις δηλώσεις και τις καταγγελίες από σεβασμό στα θύματα της τραγωδίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως δεν θα αρκεστεί στην παραίτηση του Κώστα Καραμανλή και στο “ανθρώπινο λάθος” ενώ σε δεύτερο χρόνο, θα εκδώσει το δικό της πόρισμα και θα κλιμακώσει την επίθεσή της, ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές.
Όλη η χώρα έχει βυθιστεί σε πένθος, ενώ οι προσωπικές ιστορίες των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων συγκλονίζουν. Το δυστύχημα αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Ωστόσο βαραίνει περισσότερο την κυβέρνηση που κατηγορούσε τους πολιτικούς της αντιπάλους για τραγωδίες του παρελθόντος και με περισσή αλαζονεία διαφήμιζε την διαχειριστική της υπεροχή.