Αλλάζει την ατζέντα και με τα εξοπλιστικά ο Κυριάκος
02/04/2025
Πολιτική διέξοδο στις αμυντικές δαπάνες αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Χαμηλοί τόνοι από τον Νίκο Ανδρουλάκη – Σκληρή επίθεση από τον Σωκράτη Φάμελλο.
Καθώς από καταβολής του ελληνικού κράτους οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αποτελούν τεκμήριο πατριωτισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε την συζήτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 25 δισ. με ορίζοντα δωδεκαετίας, προκειμένου να πάρει πολιτικές ανάσες, μετά την λαϊκή δυσαρέσκεια των Τεμπών, αλλά και από τα εσωκομματικά προβλήματα που συνόδευσαν τον ανασχηματισμό.
“Προγραμματική αντιπολίτευση” και περιορισμένη κριτική άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εστιάζοντας κυρίως στο ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα η Τουρκία. Αντίθετα σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, εστιάζοντας στην συνολική απουσία εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και στην υποβάθμιση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Ο Μητσοτάκης για άμυνα και εξοπλιστικά
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την άμυνα της χώρας με την εθνική ανεξαρτησία και την δημοσιονομική σταθερότητα. Κάπως έτσι διεμήνυσε ότι χρήματα υπάρχουν μόνο για τις στρατιωτικές δαπάνες και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να προλάβει αντίστοιχα αιτήματα, είτε από τα πολιτικά κόμματα, είτε από το εσωτερικό του κόμματος του για κοινωνικές δαπάνες.
Αναφέρθηκε στις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε για τον «πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου» και εξήγησε: «Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας να μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως η “Ασπίδα του Αχιλλέα” είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια – πρόκειται για την αντιπυραυλική αντιβαλλιστική ομπρέλα, τον περίφημο θόλο. Ανήγγειλε την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα.
Η φιλοσοφία του νέου προγράμματος είπε ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των εξελίξεων από τους πολέμους στην Ουκρανία και την Γάζα. Αναφέρθηκε στην προμήθεια των 20+20 F-35, στις τρεις φρεγάτες Belharra, αλλά και σε σύγχρονα συστήματα πολέμου μεταξύ των οποίων και κυβερνοπολέμου που θα συμπληρώσουν την αμυντική δυνατότητα.
Ο Ανδρουλάκης για την ευρωπαϊκή άμυνα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε το δίλημμα άμυνα ή δημοσιονομική συνοχή και υποστήριξε ότι θα πρέπει τόσο η χώρα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγωνιστεί και για τα δύο. Άσκησε κριτική στην ΕΕ για τα ελλιπή χρηματοδοτικά εργαλεία και για απουσία ενός συνολικού σχεδιασμού της Άμυνας μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ. Σημείωσε δε με έμφαση ότι δεν θα πρέπει «χρήματα τα ευρωπαίων φορολογουμένων να ενισχύουν την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας και αυτό είναι κάτι για το οποίο οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την σχεδόν μηδενική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα: «Δεν υπάρχουν συστήματα συμπαραγωγής. Δεν θα δώσουμε καμία λευκή επιταγή. Όπου υπάρχει περιθώριο να έχουμε συμπαραγωγή στο 25% αλλιώς η χώρα δεν θα αντέξει». Έκλεισε ξεκαθαρίζοντας: «καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Άμυνας».
Σκληρή επίθεση από Φάμελλο
Μικροπολιτική σκοπιμότητα καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Σωκράτης Φάμελλος. Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε: «Επιχειρείται να βρείτε διέξοδο από τα πολιτικά και εσωκομματικά σας προβλήματα. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω, ζημιώνετε την χώρα. Το ερώτημα είναι για πόσο μπορεί μία κυβέρνηση να ζημιώνει την χώρα. Αυτά που μας είπατε θα μπορούσαν να είναι οι προγραμματικές δηλώσεων του 2019. ΄Ήλθατε να μας πείτε τι θα κάνετε. Πρέπει να μας πείτε γιατί έξι χρόνια δεν τα κάνατε».
Καταλόγισε στον πρωθυπουργό έλλειψη συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Τουρκίας που οδηγεί σε δικαιολογίες του είδους «τα πλοία τα πήρε ο αέρας». Έθεσε το θέμα του υφυπουργού Νίκου Τσάφου λέγοντας: «Ο κ. Τσάφος παραμένει στην θέση του; Συνεχίζοντας ρώτησε: «Όταν η τουρκική αμυντική βιομηχανία ενισχύεται με 60% των εξοπλισμών της γιατί η ελληνική βιομηχανία αποδυναμώνεται; Ποια είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ στα εξοπλιστικά προγράμματα;».
Τάχθηκε υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας για την χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο ρώτησε τον πρωθυπουργό: Δέχεστε να συζητήσει η Ευρώπη τους πυρηνικούς εξοπλισμούς; ποια είναι η θέση της Ελλάδας;» Άσκησε συνολική κριτική για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι από την διακήρυξη των Αθηνών κερδισμένη είναι μόνο η Τουρκία.
Απευθυνόμενος προς τον Μητσοτάκη ρώτησε: «Που είναι τα θαλάσσια πάρκα, που είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; η προσφυγή στην Χάγη γιατί σταμάτησε; Μία αναθεωρητική χώρα, η Τουρκία κάθεται στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεκδικεί την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών. Γιατί απουσίαζε η Ελλάδα από τις διασκέψεις για το Ουκρανικό;».