Άλλο συλλογική καταδίκη και άλλο συλλογική στρατηγική αντίδραση

Βενιζέλος Κώστας
925
Άλλο συλλογική καταδίκη και άλλο συλλογική στρατηγική αντίδραση, Κώστας Βενιζέλος

Για να έχουν αποτέλεσμα οι τριμερείς συνεργασίες, με οποιοδήποτε σχήμα, θα πρέπει να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της μετατροπής σε στρατηγικές συμμαχίες. Στη χθεσινή (21 Οκτωβρίου) τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία, έγινε προφανώς το αυτονόητο. Καταδικάστηκε ως αναμενόταν η τουρκική επιθετική συμπεριφορά. Και οι τρεις αυτές χώρες, όπως κι άλλες της περιοχής, επηρεάζονται από την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας και αναζητούν τρόπους αντίδρασης.

Το ζήτημα της συλλογικής αντίδρασης προφανώς δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Οι διακηρυκτικού χαρακτήρα καταδίκες δεν λαμβάνονται ποσώς υπόψη από την κατοχική Τουρκία. Συνεπώς εκείνο, που χρειάζεται είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός αντίδρασης όλων των κρατών, τα οποία συμμετέχουν στα διάφορα σχήματα των τριμερών.

Να μετατραπούν αυτές οι συνεργασίες σε συμμαχίες. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει τώρα, το έδαφος έχει προετοιμασθεί και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Αρκούντως, σημαντική και προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρείται η αναφορά στην κοινή διακήρυξη στο θέμα της συγκρότησης της Μόνιμης Γραμματείας, θέτοντας χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη: Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ιδρύσουν Μόνιμη Γραμματεία για τον τριμερή μηχανισμό μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, με έδρα τη Λευκωσία, με τρόπο που να διατηρεί τη μοναδικότητα των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Προς το σκοπό αυτό, συμφώνησαν να προχωρήσουν στο διορισμό αντιπροσώπων των κρατών στη Γραμματεία το συντομότερο δυνατόν, για να μπορέσει η Γραμματεία να λειτουργήσει πριν το τέλος του 2020.

Τριμερής στρατηγική και οι πρωτεργάτες

Οι τριμερείς, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί είναι σημαντικές καθώς διαμορφώνουν ένα τόξο συνεργασιών για τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και ανάσχεσης στην τουρκική επιθετική πολιτική.

Οι πρωτοβουλίες αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τρεις υπουργούς Εξωτερικών, δυο πρώην, Νίκο Κοτζιά και Ιωάννη Κασουλίδη και ένας νυν, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οικοδόμησαν σταδιακά αυτό τον περιφερειακό σχεδιασμό και επένδυσαν σε αυτό το πεδίο.
Δεν μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση των Αθηνών επενδύει σε αυτά τα σχήματα. Τούτο δεν επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που χειρίστηκε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο. Εκτιμάται πως διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα εάν επένδυε σε αυτές τις σχέσεις και πρωτοβουλίες.

Η έντονη προκλητικότητα της Άγκυρας, οι πιέσεις που ασκεί διά της ισχύος, δυνατόν να αναπροσαρμόσουν πολλές προσεγγίσεις. Πρωτίστως εάν υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μηχανισμών συλλογικής αντίδρασης στην επιθετικότητα και επεκτατικότητα της κατοχικής Τουρκίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.