Σε λαϊκό προσκύνημα ο Αναστάσιος – Ποιος εκλέχτηκε Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου
25/01/2025Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας αποχαιρετά τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, καθώς ο μεγάλος ιεράρχης, ιεραπόστολος και διανοητής “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, έπειτα από νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. Το SLpress είχε την τιμή να συγκαταλέγει τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο μεταξύ των συνεργατών του.
Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας με βαθύτατη θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Αναστασίου, ανακοινώνει μετά την έκτακτη σύνοδο, την απόφασή της να εκλέξει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Επιπλέον, κηρύσσει εκκλησιαστικό πένθος πέντε ημερών για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, από 25η έως 29η Ιανουαρίου 2025.
Την Τρίτη 28η Ιανουαρίου, ώρα 16:00 θα υποδεχθεί το σκήνωμα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου προ του Καθεδρικού Ναού «Αναστάσεως του Χριστού» Τιράνων, το οποίον εν συνεχεία θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ολονυκτίως. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ώρα 11:00, μετά την Θεία Λειτουργία.
Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ήταν ο φωτισμένος ιεράρχης, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, που αναγέννησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και είχε σημαντικό ιεραποστολικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο. Ήταν αυτός που το 1992 ανασύστησε την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αλβανίας λαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του Προκαθημένου της.
Η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα τεθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας (27.01.25) σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Πέμπτη στα Τίρανα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς είναι ο επικρατέστερος για διάδοχος του.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τω ακούσματι της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου, εκφράζουσα την κατ’ άνθρωπον θλίψη του Προέδρου Αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, της περί Αυτόν Ιεραρχίας, του Κλήρου και του Λαού της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας, δέεται προς τον Πανοικτίρμονα Θεό υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου και εκφράζει τα συλλυπητήριά Της προς την Ιεραρχία, τον Κλήρο και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εν Αλβανία αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Άμα τω αγγέλματι της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε Τρισάγιο στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου.
Εν συνεννοήσει μετά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, ανακοινώνεται ότι αύριο, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, της οποίας θα προστεί ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
Άμα τω πέρατι της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Το σκήνωμα του μακαριστού Προκαθημένου θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για την Αλβανία».
Ο Μακαριώτατος σύμφωνα με ανακοίνωση της Ορθοδοξου Αυτοκέφαλης Εκκλησία της Αλβανίας «εκοιμήθη σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2025, στις 8:30 π.μ. ώρα Ελλάδος σε ηλικία 95 ετών, στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» των Αθηνών συνεπεία πολυοργανικής ανεπαρκείας». Στην ίδια ανακοινωση αναφέρεται ότι «ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Αναστάσιος υπήρξε ο αναστηλωτής και ανακαινιστής της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανέστησε κυριολεκτικώς εκ των ερειπίων μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος.
Με το θεόπνευστο όραμα και την ακάματη εργασία του, ανοικοδόμησε εκ βάθρων την εκκλησιαστική ζωή, ανήγειρε εκατοντάδες ναούς, συνέστησε εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα και ανέδειξε νέο κλήρο, προσφέροντας αδιάλειπτη θυσιαστική διακονία επί 33 και πλέον έτη. Αιωνία αυτού η μνήμη!».
Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την θλίψη και την οδύνη της για τον θάνατο του αρχιεπισκόπου. Στο μήνυμά της τόνισε ότι ο Αναστάσιος υπήρξε μια από τις σπουδαίες μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας, έναν ιεράρχη που αντιτάχθηκε στην μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, προσβλέποντας στην αλληλοκατανόηση, τον διάλογο, τη συναδέλφωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Ειδικότερα, στη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ σήμερα μία από τις σπουδαίες μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Μία κορυφαία προσωπικότητα που συνέδεσε τον θεολογικό στοχασμό με την πρακτική της άοκνης προσφοράς, καταλείποντας σπουδαίο ποιμαντικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο. Έναν ιεράρχη που αντιτάχθηκε στην μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, προσβλέποντας στην αλληλοκατανόηση, τον διάλογο, τη συναδέλφωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Οι θρησκειολογικές του σπουδές, οι επιστημονικές του μελέτες, η ιεραποστολική εμπειρία του στην Αφρική και ο ακάματος αγώνας του, παρά τις δυσκολίες, για την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας συνιστούν μία υποδειγματική διαδρομή.
Η διαρκής στήριξη στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και το ενδιαφέρον του για την πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας στο σύνολό της χωρίς θρησκευτικές ή φυλετικές διακρίσεις, αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στις καρδιές των ανθρώπων τους οποίους συνέτρεξε, στήριξε και αγάπησε. Οι υψηλές αξίες που όρισαν την πορεία του θα συνεχίσουν πάντα να μας συγκινούν».
Μητσοτάκης: “Η προσφορά του ανεκτίμητη”
«Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου. Η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη. Με τη σφραγίδα του να μένει ανεξίτηλη όχι μόνο στη γειτονική χώρα. Αλλά σε κάθε γωνιά της γης όπου ζει και αναπνέει ο Ελληνισμός. Μία φωνή που μπορεί να σίγασε. Που θα εκπέμπει, ωστόσο, για πάντα μηνύματα ζωής και ειρηνικής συνύπαρξης.
Γιατί ο Αναστάσιος υπήρξε ταυτόχρονα πνευματικός ταγός και ενεργός υπηρέτης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Πότε ως αρωγός των παιδιών της Αφρικής και πότε ως συμπαραστάτης των Ελλήνων φοιτητών που αντιστέκονταν στη δικτατορία. Και, ασφαλώς, ως πρωτεργάτης της Εκκλησίας στην Αλβανία. Πρώτος Αρχιεπίσκοπος εκεί και πρώτος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εθνικής μας Ομογένειας.
Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον Ιεράρχη που συνδύαζε τον δυναμισμό της πίστης με την φυσική ευγένεια. Όπως και το εθνικό καθήκον με τον αλτρουϊσμό. Μία προσωπικότητα που έγινε γέφυρα συνεννόησης μεταξύ δύο κρατών. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που κάνουν το πένθος μας βαρύτερο. Αλλά και την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου ακόμη πιοπολύτιμη για όλους.
Σήμερα οι ομογενείς της Αλβανίας, η πατρίδα και σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνούν για την εκδημία του Αναστάσιου. Είναι σίγουρο, όμως, ότι από αύριο θα εμπνέονται από την ακτινοβόλα δράση και τη διαχρονική σοφία του. Σε μία διαρκή προσπάθεια να μεταφέρουν, όπως έλεγε και ο ίδιος, “από καρδιά σε καρδιά το φως της ελπίδας”. Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια. ‘Ασβεστη και δημιουργική.»
Γεραπετρίτης: “Η Ελλάδα δεν θα λησμονήσει ποτέ την προσφορά του”
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστασίου», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωση του.
«Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ήταν ένας λαμπρός πνευματικός ηγέτης, ένας διανοούμενος Ιεράρχης, μία από τις πιο φωτεινές και σεβάσμιες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας», σημειώνει και προσθέτει:
«Ανέπτυξε ένα πλούσιο ιεραποστολικό και ακαδημαϊκό έργο και διακρίθηκε για την ευρύτητα των αντιλήψεών του με τεράστια συμβολή στον διαθρησκειακό διάλογο και με πρωτοβουλίες που στόχευαν στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των λαών».
«Ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, επί 33 χρόνια, διετέλεσε, παρά τις δυσκολίες, ένα αξιοθαύμαστο, ανιδιοτελές εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο και ανέπτυξε πολυσχιδή ποιμαντική δράση».
«Η Ελληνική Πολιτεία δεν θα λησμονήσει ποτέ την προσφορά του. Αιωνία του η μνήμη», καταλήγει.
Καραμανλής: “Σοφός, σεμνός και πράος” ο Αναστάσιος
Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις τους εξαιρούν το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Έναν σοφό, σεμνό και πράο άνθρωπο, έναν χαρισματικό Ιεράρχη, μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
»Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, η ιεραποστολική διακονία του στην Αφρική, η πεφωτισμένη ποιμαντορία του στην Αλβανία και η υπό την ηγεσία του ανασύσταση και ανασυγκρότηση της ορθόδοξης αυτοκέφαλης εκκλησίας της είναι μερικά μόνο από τα αδιάψευστα τεκμήρια της μακρόχρονης προσφοράς του. Πάνω απ’ όλα ο λόγος αγάπης, οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, η συμβολή του στον διαθρησκευτικό διάλογο και οι πρωτοβουλίες για την ειρηνική συνύπαρξη και την εμπέδωση της συνεργασίας στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αιωνία του η μνήμη!»
Σαμαράς: “Τον ευγνωμονώ γιατί με τίμησε με την φιλία του”
Ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε μία χαρισματική προσωπικότητα, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Λόγιος, πολυγραφότατος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής με ειδίκευση στη Θρησκειολογία, προσέφερε τεράστιο ιεραποστολικό έργο πρώτα στην Αφρική και στη συνέχεια στην Αλβανία.
»Ως Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας επιτέλεσε ένα θαυμαστό έργο πνευμτικής οικοδομής. Αναστήλωσε κυριολεκτικά την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά από τη λαίλαπα των καταπιεστικών αθεϊστικών καθεστώτων του Χότζα και του Αλία. Βοήθησε την αλβανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαιτέρως την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία είχε υποστεί αμείλικτους διωγμούς από το κομμουνιστικό καθεστώς. Χειροτόνησε ιερείς, ανήγειρε Ναούς, διαφύλαξε τα ιερά λείψανα και τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ξεκίνησε από το μηδέν και παρέδωσε μία οργανωμένη Εκκλησία με λατρευτική ζωή, εκπαιδευτική δραστηριότητα, κοινωνικό έργο.
»Γλυκύς και ήπιος ως άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ακτινοβολούσε πνευματικότητα, τόσο απαραίτητη για την εποχή μας. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνεργασθώ μαζί του από το 1991, για την ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς στην Αλβανία, για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στα Βαλκάνια. Τον ευγνωμονώ, διότι με τίμησε με τη φιλία του. Ο Αναστάσιος υπήρξε φωτεινός Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Πνεύματος. Αιωνία η μνήμη του!»
Τσίπρας: Ηγετική φυσιογνωμία του Ελληνισμού
«Με θλίψη αποχαιρετώ σήμερα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ένα φωτεινό παράδειγμα πνευματικότητας με βαθύ κοινωνικό και θεολογικό έργο. Mία ηγετική φυσιογνωμία της εκκλησίας και του ελληνισμού που με τόλμη διέδιδε πάντοτε τις οικουμενικές αξίες της αλληλεγγύης και της αγάπης, απέναντι στο μίσος και τον εθνικισμό», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.
Ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για «έναν πνευματικό ηγέτη με διεθνή ακτινοβολία που με την προσφορά του στην Αφρική, την υποστήριξή του στους φοιτητές της κατάληψης της Νομικής εναντίον της Χούντας, τον ιστορικό ρόλο του στην αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και τα έργα που υποστήριξε στη γειτονική μας χώρα, τον ενεργό ρόλο του στον διαθρησκευτικό διάλογο, την στήριξη του στα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και στην ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια, έδωσε ένα πανανθρώπινο μήνυμα που είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ».
«Αισθάνομαι τιμή που ως πρωθυπουργός είχα τη δυνατότητα να έχω μαζί του μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία που απέφερε σημαντικούς καρπούς στο έργο της εκκλησίας της Αλβανίας. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη τιμή που είχα τη τύχη να διατηρώ μαζί του έναν ειλικρινή διάλογο, μια ουσιαστική και ανθρώπινη επικοινωνία, πέρα και έξω από θέσεις και αξιώματα», καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.
Ανδρουλάκης: “Πρότυπο για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο”
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, ότι με τον μειλίχιο λόγο του και το μεγάλο του έργο άνοιγε δρόμους αλληλεγγύης και αγάπης παραμερίζοντας διακρίσεις και μισαλλοδοξίες.
«Ο Αναστάσιος είχε βαθιά μόρφωση και υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ιεράρχες σε όλη του την διαδρομή.
Εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας ανασυγκρότησε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας διδάσκοντας την αξία της αλληλεγγύης και συνέβαλε καθοριστικά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επισήμανε τη βαθιά πνευματικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ο οποίος «συμβόλισε την ταπεινότητα και την ακάματη ιεραποστολική δράση και ήταν πρότυπο για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο».
Φάμελλος: “Ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς”
Ανάρτηση για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο», η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, το παράδειγμά του όμως, αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες γενιές.
Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου. Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας δημιουργώντας εκ του μηδενός μια ζωντανή και δραστήρια Εκκλησία, με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Πρωτοπόρος στον τομέα της Ιεραποστολής, αφιέρωσε χρόνια από τη ζωή του στην Αφρική, συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, πολύτιμη υπήρξε η προσφορά του στα θεολογικά γράμματα, τόσο μέσα από τη διδασκαλία του όσο και από το συγγραφικό του έργο.
Η εμβάθυνσή του στη μελέτη άλλων θρησκειών και η δράση του στις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις ανέδειξε την πίστη του στον διάλογο, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Με την ίδια αφοσίωση εργάστηκε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη. Στις κρίσιμες στιγμές των γεγονότων του Πολυτεχνείου, στάθηκε με θάρρος στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών, υπερασπιζόμενος τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, το παράδειγμά του ωστόσο που αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες γενιές».
Τα συλλυπητήρια του Αλβανού προέδρου
Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία και σε όλους τους πιστούς, που έχασαν τον πατέρα τους και τον ποιμένα, έναν αγαπημένο και έντιμο ηγέτη.
«Σήμερα η Αλβανία έχασε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, καθ. δρ. Αναστάσιο, πνευματικό ηγέτη και εξέχουσα μορφή της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Μακαριστός, καθοδήγησε την Εκκλησία με σοφία, αφοσίωση και αγάπη για τους ανθρώπους, συμβάλλοντας στην ενίσχυσή της και στη δημιουργία ενός νέου δρόμου για την Αλβανική Ορθόδοξη πίστη, ιδιαίτερα μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε.
Ήταν ένα ακούραστο παράδειγμα πνευματικής αφοσίωσης και οδηγός όλων όσων τον ακολουθούσαν. Σε αυτή την οδυνηρή στιγμή, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία και σε όλους τους πιστούς, που έχασαν τον πατέρα τους και τον ποιμένα, έναν αγαπημένο και έντιμο ηγέτη. Η κληρονομιά της Τύχης του θα παραμείνει πάντα ζωντανή στις καρδιές όσων τον τίμησαν και τον αγάπησαν. Ευχόμαστε ο Θεός να του αναπαύσει στις σκηνές των δικαίων και ας είναι αιωνία η μνήμη του!»