Αμήχανο διάγγελμα Μητσοτάκη – Ερωτήματα για την προετοιμασία του κράτους
05/08/2021Με ένα αμήχανο και μετριοπαθές τηλεοπτικό διάγγελμα, δίχως προσωπικούς τόνους και χωρίς καμία αναφορά στην κυβέρνηση, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στους πολίτες. Αιτία, οι μεγάλες πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται για τρίτη ημέρα σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην Αττική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μία υπαινικτική υπενθύμιση για το Μάτι, που άλλωστε αποτελεί και την προτεραιότητα του μηχανισμού όλες τις ημέρες των πυρκαγιών. Είναι σαφές ότι θέλησε με την παρουσία του να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι είναι εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες και ότι φροντίζει την προσωπική του εικόνα. Άλλωστε στην απάντησή του, αμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ήταν διάγγελμα επικοινωνιακής διαχείρισης» και συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη «περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια».
Ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε την έκταση της καταστροφής στις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, ενώ για πρώτη φορά επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή, κάτι που δεν δεχόταν όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα για το Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το ευχαριστώ προς τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής που δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες για να κατευνάσει την δυσαρέσκεια ενώ είπε ότι δεν είναι ώρα για κριτική και αυτοκριτική.
Το διάγγελμα και οι ευθύνες
Στην τελευταία του παράγραφο φρόντισε πάντως να αποσείσει προκαταβολικά τις όποιες κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά δεν ήταν αρκετά, λόγω της έκτασης του φυσικού φαινομένου. Απέφυγε, ωστόσο, να επαναλάβει ότι ο μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά, αφού άλλωστε οι αναζωπυρώσεις στις πυρκαγιές τον διαψεύδουν. Η αναφορά του ότι «δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε» προκάλεσε αμέσως αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την αυτονόητη ψυχραιμία και ενότητα όλων και έκανε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις εντολές εκκένωσης όταν τους δίνονται. Δεν είχε κάτι αισιόδοξο να πει, αντίθετα προετοίμασε για τα χειρότερα που είναι μπροστά, καθώς από αύριο αναμένεται ένταση των ανέμων. Σημείωσε, πάντως, ότι έξι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, λόγω της έκτασης της καταστροφής, παρά την βοήθεια που είχε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν ό,τι μπορούσαν τις πρώτες ημέρες για να αποκρύψουν τις διαστάσεις της. Οι πολίτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται είναι εξοργισμένοι.
Παραμένουν τα ερωτήματα
Το ότι η πυρκαγιά ξέφυγε δίχως να υπάρχουν άνεμοι μεγάλης έντασης ακόμη και στην Αττική αναιρεί τα λεχθέντα περί προόδου κι αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Παραμένουν τα ερωτήματα για το αν είχαν γίνει οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών, αν είχαν γίνει οι αντιπυρικές ζώνες και ο καθαρισμός των δασών, αν λειτούργησαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γενικότερα αν είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στις αρχές του περασμένου Μαΐου.
Πρόκειται για ερωτήματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, όπως και το πολιτικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν “εξαφανισμένο” τις τελευταίες ημέρες και η ενημέρωση γινόταν από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Δεν είναι δίχως σημασία ότι παρά τις προειδοποιήσεις για τον καύσωνα ο πρωθυπουργός δεν ακύρωσε το διήμερο στα Χανιά το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντίθετα έδινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σέλφι από τις παραλίες.
Πάντως, από την Πέμπτη το πρωί κι αφού εισέπραξαν το κύμα αγανάκτησης, ο πρωθυπουργός βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, επισκέφθηκε την Βαρυμπόμπη και την Ολυμπία και στις 10.30 το βράδυ προεδρεύει σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.