ΑΝΑΛΥΣΗ

Αμήχανο το ΚΥΣΕΑ μπροστά στις εξελίξεις στην ΣΥΡΙΑ

Αμήχανο το ΚΥΣΕΑ μπροστά στις εξελίξεις στην ΣΥΡΙΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη  Συρία ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ( 13 -12-2024).

Έχει  ενδιαφέρον, από κάθε άποψη, η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Συρία.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους».

Επ’  αυτού ερωτήσεις. Σοβαρά πιστεύει η κυβέρνηση ότι επικράτησή των τζιχαντιστών του Τζολάνι, διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και το μέλλον των θρησκευτικών μειονοτήτων; Άλλη  ερώτηση: Ελπίζει η Κυβέρνηση ότι στη Συρία είναι εφικτή η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα, από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές του καταζητούμενου αρχιτρομοκράτη Τζολάνι, που θα  σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών; Αλήθεια το πιστεύουν αυτό οι μετέχοντες του ΚΥΣΕΑ; Όλοι;

Παρεμπιπτόντως, είναι σίγουρο ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης του ΚΥΣΕΑ, γνωρίζει την ακριβή χρήση του όρου «συμπεριληπτικό μέλλον»;  Μήπως πρόκειται για έναν νεολογισμό μεταφραστικό δάνειο από την  αγγλική inclusiveness, που στην προκειμένη περίπτωση δεν αποδίδει ακριβώς το νόημα, αλλά χάριν εντυπωσιασμού χάνεται η ουσία; (Χαραλαμπάκης Χριστόφορος, Χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, της  Ακαδημίας Αθηνών).

Και το καλύτερο της κυβερνητικής ανακοίνωσης «Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα», δηλαδή; Κάτι πιο συγκεκριμένο; Ας μάθουμε, σχετικά με τη Συρία και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ,  που και γιατί οι αρχές είναι εν εγρηγόρσει και που οι πολίτες εν υπνώσει!! 

Η ανατροπή στην Σύρια

Η ανατροπή του λαομίσητου καθεστώτος Ασαντ στη Συρία και η αντικατάσταση του, από τον επικηρυγμένο ως τρομοκράτη ηγέτη των Τζιχαντιστών Τζολάνι, είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των γεωπολιτικών  εξελίξεων στην σπαρασσόμενη από ένοπλες συγκρούσεις , θρησκευτικές έριδες, αναθεωρητικές και δολοφονικές πολιτικές Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Αραβική Χερσόνησο, ως έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, υψίστης  Στρατηγικής και γεωοικονομικής – ενεργειακής αξίας. 

Το ερώτημα  είναι, ποια θα είναι η ΣΥΡΙΑ στην μεταΑΣΑΝΤ εποχή; Θα είναι ένα ενιαίο κράτος, θα είναι συνομοσπονδία ή ένα κατακερματισμένο κράτος; Ένα κράτος στα χέρια τζιχαντιστων τρομοκρατών; Και το κυριότερο, πόσο το συριακό, θα έχει και σε ποιο βαθμό επίδραση στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και προς ποια κατεύθυνση; Της γενικότερης ανάφλεξης; Της αποσταθεροποίησης αυταρχικών καθεστώτων, όπως του σιιτικού θεοκρατικού της Τεχεράνης;  Της Σαουδικής Αραβίας; Του Κατάρ; Της εδραίωσης του συριακού κράτους των τρομοκρατών τζιχαντιστών;

Η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από 13 χρόνια σύγκρουσης με αντικαθεστωτικές δυνάμεις,  με τζιχαντιστες,  με μισθοφόρους, αποτελεί  μια κοσμοϊστορική αλλαγή στη Συρία και ευρύτερα στο γεωγραφικό περιβάλλον, αφού ανατρέπει βεβαιότητες, διαλύει συμμαχίες, αλλά  και καθαγιάζει ανίερες μέχρι πρότινος συμμαχίες. 

Κατά πρώτον, η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που   χαιρέτησαν την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ, δηλαδή, επικρότησαν την νικηφόρα πορεία των αντικαθεστωτικών αντι-άσαντ δυνάμεων, παρότι ηγήθηκε ο  αλ Τζολάνι και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Το Rewards for Justice, το κορυφαίο πρόγραμμα επικηρύξεων για την εθνική ασφάλεια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εξακολουθεί να προσφέρει αμοιβή έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον αλ Τζολάνι (που βρίσκεται και τι κάνει;), που έχει ήδη εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό! 

Το δεύτερο, είναι η στάση της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση,  έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό, τον σουνιτικό ριζοσπαστισμό και τον αναθεωρητισμό.  Ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά και φιλοξενεί τη Χαμάς και ήταν ο βασικός υποστηρικτής των ισλαμιστών ανταρτών  που ανέτρεψαν τον Άσαντ.  Ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), είναι μισθοφόροι  που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία,  είναι βασικά τουρκομάνοι και  αποτελούν την μία από τις δυο στρατιωτικές  δυνάμεις που ανέτρεψαν τον Ασαντ.  Η άλλη, κύρια δύναμη,  είναι οι Τζιχαντιστές του HTS η μετεξέλιξη της ΑΛ ΝΟΥΣΡΑ, το Συριακό  παρακλάδι της ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ, με επικεφαλής τον επικηρυγμένο τρομοκράτη από την Δύση Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι.

Ο Τζολάνι, όπως φαίνεται, έχει αποκαταστήσει «καλές» σχέσεις με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν είναι όμως φίλα προσκείμενος στον Ερντογάν, λόγω του Κουρδικού. Με τους Κούρδους της Συρίας, ο ηγέτης των Τζιχαντιστων και τώρα νέος ηγέτης της Συρίας,  έχει καλές σχέσεις, όπως και η αμερικανική διπλωματία.  Οι Κούρδοι της Συρίας, ήταν η στρατιωτική εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά του ISIS. Οι Κούρδοι της Συρίας όμως είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας, επειδή, κατά τον Τ. Ερντογάν, προωθούν  την ίδρυση Κουρδικού κράτους με πληθυσμό 50 εκατομ. κατοίκων, που θα περιλαμβάνει τη Β. Συρία, το Δυτικό Ιράκ σημερινό αυτόνομο Κουρδιστάν, την  περιοχή  της Μουσούλης και της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μια εξέλιξη που αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για την Τουρκία.  Αν οι  Αμερικανοί   παραμείνουν στο πλευρό των Κούρδων, ενάντια στον υποστηριζόμενο από την Άγκυρα SNA, τότε οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα «δοκιμαστούν» σκληρά. Η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της με στρατιωτική πυγμή.

Η ευρύτερη εμπλοκή της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στο βόρειο Ιράκ, στη Λιβύη και στον Καύκασο, μέσω του Αζερμπαϊτζάν. Στη  βόρεια Συρία κατέχει τρεις ζώνες, τις οποίες κατέλαβε με διαδοχικές στρατιωτικές εισβολές με πρόσχημα το Κουρδικό. O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, επισκέφτηκε την Τουρκία όπου είχε κρίσιμες συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν και  με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε να σταματήσει η Τουρκία τις επιθέσεις σε βάρος των Κούρδων της Συρίας. Ο  Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα λάβει προληπτικά μέτρα πρωτίστως για τη δική της εθνική ασφάλεια εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/PYD/YPG και DAESH, που δρουν στη Συρία.  Επισημαίνουμε ότι ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν βρέθηκε στη Δαμασκό την Πέμπτη (12/12),  για συνομιλίες με την  νέα ηγεσία των ανταρτών.

Το τρίτο, είναι ότι η πτώση του Άσαντ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Ιράν και τη Ρωσία, δηλαδή τους κύριους συμμάχους του καθεστώτος Ασαντ. Το Ιράν χάνει τον κρίσιμο «άξονα αντίστασης» που συνδέει τη Συρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ η Ρωσία βλέπει την περιφερειακή της επιρροή να περιορίζεται. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι Μόσχα και Τεχεράνη θα πέσουν αμαχητί, εκποιώντας τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο στην αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία και στα νέοοθωμανικά οράματα του Τ. Ερντογάν.

Κοντολογίς, το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι εξαιρετικά ρευστό και αμφίρροπο και κυρίως άναρχο και συγκρουσιακό. Η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας θα μπορούσε να παραμείνει έκρυθμη και εμφυλιοπολεμική, αποτρέποντας έτσι τις επιστροφές προσφύγων. Ακόμη και αν η «φιλεύσπλαχνη» Δύση «ξεχάσει» το τρομοκρατικό παρελθόν της τωρινής ηγεσίας της Συρία  και βαπτίσει Δημοκράτη τον Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι  και την παρέα του.

Η Ελλάδα και η  Κύπρος, εκ των πραγμάτων έχουν σημαντικό ρόλο, καθότι είναι τα  κράτη – μέλη της Ε.Ε. εγγύτερα  στην περιοχή  όπου έχει εξουσία η βία που συναντιέται με την ιστορία, αφού «η βία είναι η μαμή της Ιστορίας» κατά τον  Φρίντριχ Έγκελς. Και για να είμαστε πραγματιστές, το προσφυγικό, δηλαδή οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων ή η απροθυμία προσφύγων να επιστρέψουν στην Συρία, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό,  ούτε καν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα κληθούν, από τη δυναμική φορά των εξελίξεων, να  αντιμετωπίσουν  αποτελεσματικά Ελλάδα και Κύπρος. Αλλά Ελλάδα και Κύπρος θα ευθυγραμμιστούν πλήρως στις επιλογές τις Ε.Ε., ακόμη και στην περίπτωση που θίγονται εθνικά συμφέροντα.  Η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες και αμφιταλαντεύσεις, αν στο «περιθώριο» της ανακοίνωσης εμφιλοχωρούν αχρείαστα ειρωνικά σχόλια: «η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» , λέει το ΚΥΣΕΑ. Αυτά τα ωραία και «χαριτωμένα» από μας …

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

4 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Προβλέπω τους Κούρδους να τους πουλάνε όλοι. Σιγά μην υποστήριζαν οι Τούρκοι την κατάληψη της Συρίας από τους τζιχαντιστές, χωρίς να έχουν προβλέψει και εξαλείψει αυτή την πιθανότητα. Μην ελπίζετε σε συμμαχίες με Κούρδους. Είμαστε μόνοι μας. Παρεμπιπτόντως, αυτοί οι Κούρδοι μια είναι 20 εκατομμύρια στην περιοχή και μετά αυξάνονται… Διαβάστε περισσότερα »

Χάρηκαν για την πτώση ασαντ , αλλά δεν είχαν ιδέα τι θα επακολουθήσει!!!! Σοβαρή εξωτερική πολιτική . Σοβαροί πολιτικοί!!!Οπως πάντα κολαούζοι των εκάστοτε ισχυρών.

Το Ιραν εκτός ότι ξεδοντιαστηκε αρχίζει να καταλαβαίνει οτι το οδόντος αντι οδόντος του Ισραήλ θα εφαρμοστεί πάνω του ως τιμωρια ηθικού αυτουργου. Ξεμπέρδεψε αυτο με μεσαζοντες κ περιμένει Τραμπ για το τελικο χτύπημα. Η Ρωσία ακόμα ασχολείται με το Κουρσκ.

Δεν νομίζω να υπάρχει πιο υποκριτική κυβέρνηση απο την ελληνική, τουλ. στην ΕΕ!

Κριτήριο ελιναι αποκλειστικά: προς τα πού φυσάει ο άνεμος και τι συμφέροντα μπορούν να προκύψουν για τις κλίκες τους.

4
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx