Αναδρομικά και Σχέδιο Ανάκαμψης: Η νέα κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα

Κοινός παρονομαστής της ύστερης μεταπολίτευσης ο εθνομηδενισμός, Γιώργος Καραμπελιάς

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η έκθεση Πισσαρίδη για το εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ήταν τα κύρια σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Ενός νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζεται μια σειρά φορολογικών και άλλων θεμάτων, υπό το πρίσμα των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο είναι το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων, οι οποίες έρχονται να ενδυναμώσουν τις πολιτικές θωράκισης των εισοδημάτων και της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για πλήθος επιχειρήσεων. Για την αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται για άλλη μία δέσμη μέτρων που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών της πανδημίας και αποσκοπούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το αφήγημα της ωραιοποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες και ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων» ανακοίνωσε ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για τις κύριες συντάξεις, θα δοθούν σε όλους, εφάπαξ και εντός του 2020. Τόνισε μάλιστα ότι το εφάπαξ και σε όλους, δηλαδή όχι μόνον σε όσους έχουν κάνει προσφυγή και έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ, αποτελεί πολιτική επιλογή.

Αναδρομικά σε όλους, αλλά όχι όλα 

«Δεν ήταν “πολιτική επιλογή” σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά υποχρέωσή σας» απάντησε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση στο βαθμό που καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν σε όλους απαλλάσσει τους υπόλοιπους συνταξιούχους να μπουν στον κόπο και στα έξοδα.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση της κυβέρνησης μπαίνει τέλος στην αγωνία  περίπου δύο εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το θέμα των αναδρομικών, καθώς καλύπτονται όλοι, όσοι υπέστησαν περικοπές, και όχι μόνον οι περίπου 250 χιλιάδες που είχαν προσφύγει δικαστικά. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ και αφορά τις κύριες συντάξεις, όχι τα δώρα και τις επικουρικές, τις αντιδράσεις για τις οποίες επιχείρησε να προκαταλάβει ο πρωθυπουργός, μιλώντας για περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά και για «αδικία» σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων.

«Η δικαστική απόφαση δεν αφορά 1,4 δισ., αλλά 3,9 δισ.» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για κούρεμα άνω του 60%, προκαλώντας το σχόλιο του πρωθυπουργού ότι η συζήτηση αφορά τις κύριες συντάξεις. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν από τη μια οι προκλήσεις στα εθνικά θέματα και από την άλλη εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία.

Η έκθεση Πισσαρίδη 

Στο πλαίσιο της γενικότερης αντιπαράθεσης κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας έναντι των συνεπειών της πανδημίας, εντάσεις προκάλεσε και η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία αποτελεί μια πρώτη βάση του εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξωραΐζει την πραγματικότητα και επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε την ύφεση πριν την πανδημία, αναφερόμενος στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν, όπως τόνισε, η Ελλάδα «κατάφερε να πετύχει την χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ». Πρόσθεσε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εξαρχής «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κινήθηκε «ανεπαρκώς», καθώς είχε εκτιμήσει ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει το κακό» για να μην «χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας επιτυχίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει» και ότι  αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση. Ανέφερε τέλος ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, όταν η ύφεση «θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» είναι να πει στον λαό «ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα, γιατί φταίει η πανδημία» και ζήτησε από τον Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη.

Που θα πάνε τα λεφτά 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή να μιλάει με στοιχεία και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση στην Ελλάδα είναι 9%, τονίζοντας ότι «υπάρχουν χώρες με χειρότερες προβλέψεις». Είπε επίσης ότι το πρώτο κείμενο Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση, ενδεχομένως και σήμερα, και δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση και στο κοινοβούλιο». Τόνισε τέλος ότι είναι «απολύτως λογικό και επιβεβλημένο να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο», αφού η διάρκεια τόσο του προγράμματος όσο και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ξεπερνά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα αναφερθεί αναλυτικά στο “που θα πάνε τα λεφτά”, αναφέροντας ενδεικτικά την “Πράσινη μετάβαση” και το “Ψηφιακό κράτος”. Παραλλήλως, ανέφερε ότι «το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στην εκταμίευση πόρων», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες «να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής, ιδιαίτερα στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε, κάνοντας λόγο για «έναν δίκαιο και έντιμο συμβιβασμό», ο οποίος αποτελεί «άλμα» για την Ευρώπη. Υποστήριξε μάλιστα, ότι στις διαπραγματεύσεις το «σημείο αφετηρίας ήταν μηδέν», κάτι που αναγνωρίστηκε, όπως είπε, «και από τους ωφελημένους και από τους φειδωλούς». Εστιάζοντας τέλος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξης Τσίπρα σημείωσε: «Εκτός αν πιστεύετε ότι, αν ήσασταν στη θέση μου, θα υποβάλατε βέτο. Εγώ έκρινα αλλιώς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx