Αναγκαία η συνεργασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος
21/06/2023Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην προσεχή Βουλή. Και μόνο η παροχή 50 εδρών στο πρώτο κόμμα από το εκλογικό σύστημα της “ενισχυμένης αναλογικής” , διασφαλίζει την αρχή της δεδηλωμένης (εμπιστοσύνης) στον ηγέτη της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση από τους εκλογείς, για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει κατά νουν.
Από της εποχής του Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος την καθιέρωσε το 1873, η ανάγκη κοινοβουλευτικής σταθερότητος υπήρξε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του κυβερνητικού έργου. Τώρα από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται συνεργασία με τ’ άλλα κόμματα, για την εφαρμογή του κυβερνητικού, μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που άρχισε προ 4ετίας με δειλά βήματα, όχι από την έλλειψη πλειοψηφίας, αλλά από την ατολμία και την ανεπαρκή διατύπωση ορισμένων νομοθετημάτων, όπως των δημοκρατικών προϋποθέσεων για την είσοδο κομμάτων στην Βουλή.
Η αύξηση του ελαχίστου ποσοστού από το 3% στο 5% των ψήφων δια την εισδοχή στο Κοινοβούλιο, θα ήταν ένα επιθυμητό βήμα για την αξιοπρέπεια του κοινοβουλευτικού συστήματος της χώρας. Έπονται, βεβαίως, πολλές άλλες πρωτοβουλίες όπως η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αποκομματοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η διατήρηση του Καζίνου της Πάρνηθος στο ομώνυμο δρυμώνα όπου ευρίσκεται το θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα του Μυλωνά κι όχι ο κατήφορος του στην κεκορεσμένη λεωφόρο Κηφισίας, ως κι η απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών, προξένων πολλών ατυχημάτων κά.
Αλλ’ αυτά τα μέτρα δεν χρειάζονται αυξημένη αυτοδυναμία. Κόκον νοός να είχε ο νομοθέτης θα αρκούσε και το 1/5 της Βουλής με 60 βουλευτές για να ψηφισθεί ο σχετικός νόμος. Αλλού είναι απαραίτητη η αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, όπως η συνταγματική μεταρρύθμιση που απαιτεί πλειοψηφία 180 εδρών, για την τροποποίηση του Συντάγματος Τσάτσου-Βενιζέλου. Επειδή όμως τέτοια πλειοψηφία μόνον ένα “θαύμα” μπορεί να επιφέρει, πρέπει από τώρα η κυβέρνηση να εργασθή για την επίτευξη συνεργασίας με άλλα κόμματα, πχ το ΠΑΣΟΚ που οφείλει να απαλλαγεί από τις αριστερές συνήθειες.
Αναθεώρηση του άρθρου 16
Ανάγκη μεγάλη υπάρχει για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία βεβαίως θα ισχύσει από της μεταπροσεχούς Βουλής, που θα είναι αναθεωρητική – άλλη βλακεία αυτή του ισχύοντος καταστατικού χάρτου μας. Η κατάργηση της κρατικοδιαίτης πανεπιστημιακής εκπαιδεύσεως των Ελλήνων είναι απαραίτητη δια να προχωρήσει χώρα στον αιώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης αφού μέχρι τώρα της έλλειψε η κοινή νοημοσύνη. Αποτέλεσμα του παραλογισμού της δημοσίας εκπαιδεύσεως στα ΑΕΙ είναι όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια: Η κομματική ανάδειξη διδασκόντων και διοικήσεων των ΑΕΙ με συναλλαγή, η απουσία επιστημονικής ερεύνης, η υποβάθμιση σπουδών, η γήρανσις των καθηγητών, η καθηγεσία συγγενών των κατεχόντων τις έδρες, η ανύπαρκτη αστυνόμευση, οι αιώνιοι φοιτητές κλπ.).
Η εξοικονόμηση πόρων από την ιδιωτική οικονομία, που σήμερα χάνονται στην κρατικοδίαιτη “ανωτέρα παιδεία” και το πάντρεμα του προϊόντος με την αγορά εργασίας είναι η υπεροχή της ελεύθερης Παιδείας. Υπάρχει και κάτι το σημαντικότερο αυτής: Η προσέλκυση ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε πολλές προηγμένες χώρες με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Εν τούτοις, το πανεπιστήμιο λχ. του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ ή του Κολάμπια δεν πρόκειται να έλθουν ποτέ στην Ελλάδα όταν ξέρουν ότι την λειτουργία πρέπει να εγκρίνει κάποιος βλαχοδήμαρχος που επιθυμεί να επανεκλεγεί με την αντίδραση. Η παρουσία ξένων ιδρυμάτων θα ήταν χρήσιμη και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Για να υπάρχει η σύγκριση του “προϊόντος” των, που λείπει όπως σε κάθε μονοπώλιο ενώ το “νεράκι του Θεού” είναι ένα και μοναδικό δημόσιο αγαθό.