ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιδράσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο – Πώς θα γίνει η διαδικασία ψηφοφορίας

Αντιδράσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο – Πώς θα γίνει η διαδικασία ψηφοφορίας

Πολιτικές αντιδράσεις για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο.

Η Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, σημείωσε τα εξής Σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο:

«Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και κατέθεσε σχετική Τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο.

Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

ΚΚΕ: “Αρνητική εξέλιξη”

Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου «είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», γιατί «ανοίγει τον δρόμο παραβίασης ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Όπως σημείωσε, «με αυτό τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς, εκεί μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου».

Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνηση ότι «θέλει να αντιμετωπίσει την αποχή ή ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα ψήφου σε ανθρώπους που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους», ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «είναι πρόσχημα για να πετύχει άλλους στόχους».

Υπενθύμισε ότι στις δύο προηγούμενες εκλογές που έγιναν καλοκαίρι, «το ΚΚΕ είχε προτείνει τρόπους να λυθεί το πρόβλημα “ψήφος των εργαζομένων στον Τουρισμό”, όπως η διαμόρφωση ειδικών εκλογικών καταλόγων που υπάρχουν για άλλους εργαζόμενους όπως οι ναυτεργάτες, ώστε αυτοί που εργάζονται σεζόν να μπορούσαν να ψήφιζαν από τον τόπο δουλειάς τους, κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε».

«Δεν είναι λοιπόν στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο χειραγώγησης της ίδιας της ψήφου», είπε.

«Μια άλλη πλευρά είναι πως υποβιβάζεται η ίδια η έννοια της συμμετοχής σε μια εκλογική διαδικασία στο ”ταχυδρομώ ένα φακελάκι”» προσέθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «στις σημερινές συνθήκες ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα από τη δράση του ΚΚΕ, όσο και άλλων κομμάτων και την πορεία τους και πρέπει, ακόμα περισσότερο από όσο στις πρόσφατες μάχες των εκλογών, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ όχι μόνο στην κάλπη, αλλά και στα μεγάλα μέτωπα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, η φορολογική επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη με την γενοκτονία που διεξάγεται».

Υπογράμμισε ότι «άνθρωποι που προέρχονται από άλλα κόμματα, που συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα σε αγώνες, στο συνδικαλιστικό και σε άλλα κινήματα, έχουν λόγους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ σε μεγάλα καθημερινά μέτωπα, έχοντας βγάλει τα συμπεράσματα τους».

Κατέστησε σαφές ότι «αυτό το κάλεσμα συμπόρευσης δεν αφορά τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν πρόσφατα, τα οποία δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην υλοποίηση αντιλαϊκής πολιτικής που τσάκισε τον λαό ενώ, ακόμα και στην δήλωση αποχώρησής τους υπερασπίζονται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Γκιόκας έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη πορεία πολιτικού, ιδεολογικού και οργανωτικού εκφυλισμού που βιώνουν συνήθως τέτοια κόμματα που από τη μια κάνουν εμπόριο ελπίδας και όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζουν τσακίζουν το λαό».

«Δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ»

Υπέρ της επιστολικής ψήφου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, καταγγέλλοντας, ωστόσο, τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τη θεσμοθετήσει.

«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι επιπόλαια δρα και λειτουργεί και μάλιστα με επιλογές εναντίον της Δημοκρατίας. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός, πώς είναι δυνατόν να ανακοινώσει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους. Έχω λοιπόν τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών. Σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν έχουν εκκαθαριστεί» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος και διερωτήθηκε «Πώς θα πάει σε εκλογές, όταν στις προηγούμενες εκλογές οι σάκοι από την Γερμανία έρχονταν ανοιχτοί;».

«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της. Πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία. Καταγγέλλουμε τις διαδικασίες. Αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολή ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία» πρόσθεσε.

«Ο Μητσοτάκης καταργεί το απόρρητο της ψήφου»

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις κατήργησε το απόρρητο της ψήφου, αρχίζοντας με τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου», σχολιάζουν από το ΜέΡΑ25 για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις επιικείμενες Ευρωεκλογές.

«Κανείς δικαστικός ή κρατικός λειτουργός δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι η επιλογή ψηφοδελτίου / σταυρού δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου στο πλαίσιο συναλλαγής ή ψυχολογικής πίεσης. Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης – δηλαδή η απελευθέρωση από την Βία και Νοθεία των πέτρινων χρόνων – μόλις καταργήθηκε», υποστηρίζουν από το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη.

Στο ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε αυτή την ιστορική ήττα της Ελληνικής Δημοκρατίας στα χέρια του πιο βάναυσα αυταρχικού πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης και θυμίζουμε την πραγματική λύση που προτείναμε: το δικαίωμα να ψηφίζουν οι πολίτες, βάσει ηλεκτρονικών εκλογικών καταλόγων, όπου και να βρίσκονται αλλά πάντα πίσω από παραβάν ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου».

Τί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Προηγουμένως, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι αυτές τις αποφάσεις επέλεξε να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. «Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο». Έκανε λόγο για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.

«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερες λεπτομέρειες δόθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο.

Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

 

Τα βήματα είναι τα εξής:

Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό.

Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).

H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Αιτήσεις εκλογέων εκτός επικρατείας που είναι ενεργές μεταπίπτουν και στην εφαρμογή για την εγγραφή για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο.

Τι θα περιέχει ο φάκελος

Ο φάκελος αποστέλλεται το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή γίνεται χωρίς χρέωση του παραλήπτη και με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του. Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο (link) για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking).

Θα περιέχει:

Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου

Φάκελος ψηφοφορίας

Ψηφοδέλτιο

Έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων

Έντυπο – Υπεύθυνη δήλωση

Όλοι οι φάκελοι έχουν γνώρισμα γνησιότητας

Πως ψηφίζω

Ο εκλογέας αρχικά διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Στη συνέχεια, συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του.

Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης, ασχέτως αν είναι σε ισχύ ή όχι.

Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.

Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει.

Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο και τον κλείνει.

Αποστέλλει τον φάκελο με – όπου είναι εφικτό – χρέωση παραλήπτη.

Χρονοδιάγραμμα και διαδικασία

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου.

Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, Εισηγητές ΕλΣυν) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους

Παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, ελέγχουν με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την παραλαβή του φακέλου. Σημειώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου. Τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.

Που συγκεντρώνονται οι φάκελοι

Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση.

Ο χώρος μπορεί να είναι σε δημόσιο κτίριο ή σε ιδιωτικό κτίριο, ο οποίος μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος).

Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Τι πρέπει να ξέρουν κόμματα και υποψήφιοι

Η δήλωση των συνδυασμών γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης υποψηφίων.

Επανέρχεται το κώλυμα για την ανακήρυξη για τους εν ενεργεία βουλευτές του κοινοβουλίου.

Ο συνδυασμός για να ανακηρυχθεί πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή να αποτελείται από 42 υποψηφίους, με τουλάχιστον 17 υποψηφίους από κάθε φύλο.

Γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 32 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012) και εφαρμόζεται και στις ευρωεκλογές.

Ενοποιείται το παράβολο του συνδυασμού και το παράβολο των υποψηφίων.

Το παράβολο ορίζεται στις 20.000€, το οποίο επιστρέφεται στον συνδυασμό αν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 1,5%.

Τα άλλα θέματα του υπουργικού

 

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του κρατικού προϋπολογισμού 2024

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το εθνικό σύστημα τραύματος

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους,

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου,

-Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Στις 16:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι