Ανασχηματισμός: Το προφίλ των νέων προσώπων στην κυβέρνηση

Σύνταξη SLpress.gr
1386
Ανασχηματισμός: Το προφίλ των νέων προσώπων στην κυβέρνηση

Δύο απομακρύνσεις υπουργών έφερε όλο και όλο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. Υπήρξαν ωστόσο αλλαγές και καραμπόλες σε υπουργικό επίπεδο, ενώ αρκετοί είναι οι νέοι υφυπουργοί. Ποια είναι όμως αυτά τα νέα πρόσωπα;

Αρχικά ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του Στέλιου Πέτσα που αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, στο υπό τον Μάκη Βορίδη πλέον υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Ταραντίλης είναι μέλος της Βουλής από τις εκλογές του 2019, γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθώς και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή. Συμμετείχε επίσης, ως μέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής το φθινόπωρο του 2019.

Ανασχηματισμός με νέο εκπρόσωπο

Ο κ. Ταραντίλης, ο οποίος κατείχε από το 2013 τη θέση του πρωτοβάθμιου καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας “Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων” στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ορίστηκε  Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2017 και συμμετείχε έκτοτε στο στενό επιτελείο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Ο ίδιος έχει συντάξει δεκάδες άρθρα σε κορυφαία διεθνή περιοδικά διοικητικής επιστήμης και έχει αναπτύξει στην καριέρα του αλγορίθμους βελτιστοποίησης τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι έχουν παραγάγει τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί ποτέ στη διεθνή βιβλιογραφία.

Νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση είναι και ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Σπήλιος Λιβανός εκλέχθηκε βουλευτής  Αιτωλοακαρνανίας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2019. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου.

Λιβανός στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Σπήλιος Λιβανός έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.  Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχτηκε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και από τότε ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ.

Τη διετία 2009-2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Γραμματέας και το 2013 Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, διετέλεσε Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Επιχειρηματικότητας. Υπήρξε μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου (ΕΦΠΚ).

Στο υπουργείο πηγαίνει όμως και νέος υφυπουργός, ο βουλευτής Φθιώτιδος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναλαμβάνει αρμοδιότητες για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Γιάννης Οικονόμου είναι γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το Νοέμβριο του 2006 έως το 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και από το 2013 επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.). Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Συρίγος και Μακρή στο Παιδείας

Νέοι υφυπουργοί αναλαμβάνουν στο υπουργείο Παιδείας, όπου παραμένει η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Πρόκειται για τους Άγγελο Συρίγο, ο οποίος δέχθηκε το τηλεφώνημα από το Μαξίμου ενώ μιλούσε στον ΣΚΑΪ και αναγκάστηκε να κλείσει άρον άρον την συνέντευξη, καθώς και την  Ζέττα Μακρή. Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α΄ Αθηνών από τις εκλογές του 2019, ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ο Άγγελος Συρίγος είναι νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου από το 2002 διδάσκει Διεθνές Δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (1999-2002), ενώ έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015).

Η Ζέττα Μακρή, η οποία ορίστηκε υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και εκλέχθηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της ΝΔ. Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της ΝΔ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Δύο δημοσιογράφοι

Ένα από τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Αμυράς εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Την 1 Μαρτίου 2016 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, αντικαθιστώντας τον Χάρη Θεοχάρη.

Τον Ιανουάριο του 2019 αποχώρησε από το Ποτάμι και στις 10 Απριλίου παραιτήθηκε και παρέδωσε την βουλευτική του έδρα. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019, στις οποίες κατέλαβε την ένατη θέση. Δύο μήνες αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη “γαλάζιο στρατόπεδο”.

Στην κυβέρνηση μπαίνει και η Σοφία Βούλτεψη, που αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη στο υπουργείο Μετανάστευσης. Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού.

Νέοι υφυπουργοί Εργασίας, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης

Νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, ορίστηκε η Μαρία Συρεγγέλα, η οποία ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Στις εκπλήξεις του ανασχηματισμού συγκαταλέγεται πάντως ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος αναλαμβάνει στο υπουργείο Πολιτισμού τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Αν και ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση στον ίδιο ρόλο καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και προέρχεται επίσης από το Ποτάμι. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Ο δικηγόρος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναλαμβάνει νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Γιώργος Κώτσηρας. Απόφοιτος Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών ο Κώτσηρας είναι  τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Αν. Ευρωβουλευτής-Aν. Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

Αλλαγές και στο Μακεδονίας-Θράκης

Τον Θεσσαλονικιό Σταύρο Καλαφάτη επέλεξε ως νέο υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολεγίου Ανατόλια, ο Σταύρος Καλαφάτης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1988. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις (1991) και νέες μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών (1994).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 έλαβε θέση επιλαχόντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ορκίστηκε βουλευτής το 2003 αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη λόγω ανάληψης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, και έκτοτε εκλέχτηκε βουλευτής 8 φορές: το 2004, το 2007, το 2009, το Μάιο του 2012, τον Ιούλιο του 2012, τον Ιανουάριο του 2015, τον Σεπτέμβριο του 2015 και το 2019. Μετά τις εκλογές του 2019 και έπειτα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελέγη Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ναυτιλίας και Κτηματολογίου

Ο βουλευτής Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, αρμοδίου για θέματα πλοίων. Είναι βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ από τον Ιούνιο του 2012. Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας.

Υφυπουργός αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο αναλαμβάνει ο Γιώργος Στύλιος. Το 2012 εκλέχθηκε Βουλευτής του Νομού Άρτας Νέας Δημοκρατίας. Ορίστηκε από το 2012 μέλος της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και Πρόεδρος αυτής στο Τμήμα διακοπής Εργασιών της Βουλής του θέρους 2014. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής καθώς και μέλος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών. Από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του 2014 διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.