Αναταράξεις στη ΝΔ λόγω πανδημίας – Θέμα Κικίλια στο Μαξίμου

Covid - Πανδημία: Πως βίωσε η Ελλάδα το πρώτο κύμα της, Όλγα Μαύρου

Εσωτερικές αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση η διαχείριση της πανδημίας, ενώ αναδεικνύει και το επικοινωνιακό κενό μετά την πρωτοφανή παραίτηση από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του Χρήστου Ταραντίλη. Κατ’ αρχήν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πλέον –σύμφωνα με πληροφορίες– θέμα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Το πρόσφατο επεισόδιο ήταν με την συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, για την εθελοντική συμμετοχή τους στη μάχη κατά της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του Συλλόγου, που στην πλειονότητά του στηρίζει τη ΝΔ, θεώρησε “προσβλητικό” τον τρόπο με τον οποίο  τους απευθύνθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, για αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν άφηναν σαφείς αιχμές εναντίον τους. Πέραν αυτού όμως εξέφρασαν τα παράπονά τους απευθείας στον πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κι άλλους λόγους που είναι δυσαρεστημένο με τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε προαναγγείλει το αυστηρό lockdown, πριν συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τότε μάλιστα είχε αιφνιδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου και στην παρατήρηση που του έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, φέρεται να είχε απαντήσει: «Αν δεν σας κάνω να με αλλάξετε».

Ο Βασίλης Κικίλιας, πάντως, είδε τις αρμοδιότητές του να αποψιλώνονται υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στο πλαίσιο αυτό για τα θέματα της πανδημίας εκπροσωπούν τις τελευταίες ημέρες στα παράθυρα την κυβέρνηση, εκτός από τον αρμόδιο υφυπουργό και ο Άκης Σκέρτσος, ενώ επιστρατεύτηκε  και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κενό εκπροσώπησης

Αυτό το τελευταίο πάντως δείχνει το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης, μετά την παραίτηση Ταραντίλη. Είναι ενδεικτικό ότι η Αριστοτελία Πελώνη δεν έχει τοποθετηθεί στην θέση του εκπροσώπου, που τυπικά παραμένει κενή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άκης Σκέρτσος με τις συχνές του πια παρουσίες δοκιμάζεται για κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δίχως επιτυχία.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός έχει βολιδοσκοπήσει κι άλλους για την συγκεκριμένη θέση και έχει εισπράξει αρνήσεις. Το κενό στην εκπροσώπηση, σε συνδυασμό με την δυσαρέσκεια για τον Βασίλη Κικίλια, επαναφέρουν την συζήτηση για διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καίτοι έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Η συζήτηση αυτή πάντως ενισχύεται όσο απομακρύνονται οι εκλογές. Το σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει αποσυρθεί, καθώς δεν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Ανοικτό, αν και με μικρότερες πλέον πιθανότητες, είναι το σενάριο για τις αρχές του Φθινοπώρου. Αν και θεωρητικά παραμένει στο τραπέζι, εντούτοις έχει τόσες πολλές αρνητικές παραμέτρους, πολιτικό κόστος από την πανδημία, οικονομική κρίση, τουρισμός, που το καθιστούν δύσκολο.

Αδιέξοδη σκληρή γραμμή

Η εν γένει διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πάντως προκαλεί  κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από την στρατηγική που επέλεξε, επιμένει στην σκληρή γραμμή, την οποία εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Παραβλέποντας τα πραγματικά στοιχεία από τα νοσοκομεία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποτίμησε τα περιστατικά που μένουν εκτός ΜΕΘ και κατάλληλης νοσηλείας, επιμένοντας ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες κλίνες και ότι η αναμονή είναι περιορισμένη».

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την γραμμή της μη ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για λόγους κόστους. Παράλληλα στο πεδίο της επικοινωνιακής διαχείρισης άνοιξε μέτωπο με τους γιατρούς και με τους φαρμακοποιούς. Με την γραμμή αυτή όμως δεν συμφωνούν όχι μόνο οι ψηφοφόροι, κάτι που φαίνεται στην μείωση της θετικής γνώμης στις πρόσφατες μετρήσεις, αλλά και αρκετοί βουλευτές.

Πολλοί βουλευτές. όπως έχει διαπιστώσει και το Μέγαρο Μαξίμου, κάνουν μία ιδιόμορφη “λευκή απεργία” και αποφεύγουν να υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν συνέχεια οι ίδιοι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανοικτή διαφοροποίηση, όσον αφορά την αντιπαράθεση του με τους φαρμακοποιούς, του βουλευτή Θεσσαλονίκης (σαμαρικού) Στράτου Σιμόπουλου.

Με ανακοίνωσή του πήρε καθαρά θέση, λέγοντας ότι είναι λάθος η στοχοποίηση των φαρμακοποιών. Αλλά είναι περισσότεροι οι βουλευτές οι οποίοι δεν θέλουν να βγαίνουν στα παράθυρα και να υπερασπίζονται το lockdown, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που σε σημαντικό βαθμό αποτελεί την εκλογική τους βάση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx