ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης-ΓΑΠ στον δεύτερο γύρο – Πού κρίθηκαν οι εκλογές (upd.)

Ανδρουλάκης-ΓΑΠ στον δεύτερο γύρο – Πού κρίθηκαν οι εκλογές (upd.), Μίνωας Ράπτης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές ΚΙΝΑΛ ανέδειξε νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου, που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέλαβε την τρίτη θέση. Με καταμετρημένο το 91,77% των ψηφοδελτίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 36,96%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,82%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,03%, ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25%, ο Χάρης Καστανίδης με 2,96% και τέλος ο Παύλος Γερουλάνος με 2,98%.

Οι Ανδρουλάκης και Παπανδρέου ήδη προετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα αναδείξει και το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι συμμαχίες που θα επιδιώξουν να κάνουν, ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Ωστόσο, ένα μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιους από τους δυο θα πάνε οι ψήφοι του Ανδρέα Λοβέρδου, που ανέφερε ότι θα ανακοινώσει έως αύριο τον υποψήφιο που θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο. Δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ότι είναι πολιτικός θέσεων που ποτέ δεν κρύφτηκε και γι΄ αυτό θα πάρει θέση και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι των υποψήφιων που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο θα κατευθυνθούν τώρα μονομερώς προς μία κατεύθυνση που θα τους υποδειχθεί. Επιπλέον, ο αριθμός των 270.000 ψηφοφόρων που ψήφισε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, σχολιάστηκε θετικά καθώς δείχνει ότι το κόμμα αποκτάει μια νέα δυναμική που μπορεί να το καταστήσει σημαντικό δρώντα στις πολιτικές εξελίξεις μετά μια εκλογική αναμέτρηση.

Την ικανοποίηση του από την μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων εξέφρασε και ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι τον πρώτο στόχο που είχαν βάλει τον πέτυχαν και με το παραπάνω και ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, ένα μεγάλο εφόδιο και εργαλείο για όποιον και αν βρεθεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Οι πρώτες δηλώσεις

Τις πρώτες του δηλώσεις έκανε μετά τα μεσάνυχτα ο Νίκος Ανδρουλάκης έξω από το πολιτικό του γραφείο. «Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν σήμερα και μας τίμησαν σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου. Η ενότητα είναι η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», ενώ δεσμεύτηκε για ενότητα και ανανέωση.

  Aπάντηση Παπαθανάση στο Documento - Nέα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ (upd)

Από την πλευρά  του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι ο πρώτος στόχος για την μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου την πρώτη εβδομάδα των εκλογών επετεύχθη, καθώς κι ότι την επόμενη Κυριακή οι πολίτες αποφασίζουν για την τύχη, την πορεία, το μέλλον, την ταυτότητα και την προοδευτική πορεία του κινήματος. Ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την ψήφο του και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας «Σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε από την Χαριλάου Τρικούπη «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα απ’ την ψυχή μου τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά, με σεμνότητα και ενότητα», χωρίς να κάνει σε αυτή τη φάση αναφορά στον δεύτερο γύρο.

Η μάχη των περιφερειών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σάρωσε στην Κρήτη με 61,38% των ψήφων, ο Γιώργος Παπανδρέου απέσπασε 24,69% και ο Ανδρέας Λοβέρδος μόλις 10,07% Ο Ανδρουλάκης επικράτησε στη Θεσσαλία με 36,37%, έναντι 29,45% του Παπανδρέου και 23,1% του Λοβέρδου. Επίσης, ο Ανδρουλάκης πήρε την Κεντρική Μακεδονία με 37,13%, έναντι 27,76% του Ανδρέα Λοβέρδου και 22,03% του Γιώργου Παπανδρέου.

Επιπλέον, ο Ανδρουλάκης κατέκτησε την πρωτιά και στην Πελοπόννησο με 36,1%, τον ακολούθησε ο Λοβέρδος με 27,68 και ο Παπανδρέου με 27,39%. Άλλη μια περιφέρεια που κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν και η Στερεά Ελλάδα που έλαβε 35,69%, με τους Παπανδρέου και Λοβέρδο να ακολουθούν με 28,83% και 28,66%, αντίστοιχα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επικράτησε στη Δυτική Ελλάδα, με πάνω από 38%, με τον Ανδρουλάκη να ακολουθεί με πέντε μονάδες διαφορά και να τον Λοβέρδο να λαμβάνει μόλις 21%. Επίσης, ο Παπανδρέου κέρδισε και στο δήμο της Αθήνας με 30,36%, με τους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να ακολουθούν με ποσοστά 28,69% και 28,58%. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του κατάφερε να κερδίσει την Αττική με 33,3%, ο Παπανδρέου ακολούθησε με 29,39% και ο Ανδρουλάκης με 27,81%. Ο Λοβέρδος επικράτησε και στον δήμο Πειραιά με 32,15% με τον Ανδρουλάκη να αποσπά το 31% και τον Παπανδρέου το 30,43%.

Αντιδράσεις κομμάτων και ηττημένων

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εσωκομματικό τοπίο του ΚΙΝΑΛ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος άδραξε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για ανεπαρκή αντιπολίτευση. «Έχουμε ανάγκη από καλύτερη, ποιοτικότερη αντιπολίτευση γιατί αυτό κάνει καλύτερη και την κυβέρνηση» δήλωσε στον Real FM, συμπληρώνοντας «Αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019, δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα πέρασμα στη σοσιαλδημοκρατία. Βλέπουμε μια κινητικότητα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, που πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του».

Από την άλλη μεριά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δική του ανακοίνωση αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθ’ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ επέλεξε συνειδητά να μην προχωρήσει σε καμία τοποθέτηση ή σχολιασμό, σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες. Το ίδιο θα συνεχίσουμε μέχρι και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου». Επί τη ευκαιρία των εσωκομματικών ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές και για την αποτελεσματικότητα των δημοσκοπήσεων στην πρόγνωση του αποτελέσματος, λέγοντας: «Τα χθεσινά ωστόσο αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη».

  Αξίζει μια δεύτερη θητεία ο Μητσοτάκης;

Αίνιγμα πάντως αποτελεί μέχρι στιγμής η στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι που δεν πέτυχαν στον πρώτο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή. Με εξαίρεση τον Ανδρέα Λοβέρδο που σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε με το επιτελείο του και προανήγγειλε την κοινοποίηση της απόφασης του γι’ αύριο, οι Χρηστίδης, Καστανίδης και Γερουλάνος κρατάνε προσώρας τα χαρτιά τους κλειστά. Δηλώνουν ωστόσο ικανοποίηση για την απροσδόκητα μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, ενώ δεν αποκλείουν και κάποια δημόσια τοποθέτησή τους εντός της εβδομάδας – με εξαίρεση τον κ. Καστανίδη που είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν θα πάρει θέση και ευχήθηκε καλή επιτυχία μέσω Twitter και στους δύο “φιναλίστ”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι