ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανεβαίνουν οι τόνοι για τις πυρκαγιές και τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Ανεβαίνουν οι τόνοι της κριτικής για τις πυρκαγιές και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, Βαγγέλης Σαρακινός

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης η αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστροφικές πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη σε πολλά σημεία της χώρας, με σοβαρότερη την κατάσταση στην Εύβοια και την Ηλεία. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ηλεία, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που απειλεί την Αρχαία Ολυμπία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατευθύνθηκε προς το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί, αρμόδιοι φορείς τού παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να αναφέρει ότι «η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση, αλλά και αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κράτησε χαμηλούς τόνους τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα, μετά την περιοδεία του στη Βόρεια Εύβοια, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την πύρινη λαίλαπα, σκλήρυνε την κριτική του προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αυτοί, «οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη, τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι «είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι και να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα, όταν η καταστροφή είναι γύρω σου». Αιχμή με την οποία υπαινίσσεται επικοινωνιακούς χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Τσίπρας για τις πυρκαγιές

Ειδικότερα για την κατάσταση στην Εύβοια και συγκεκριμένα στις Ροβιές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, κάτι που είχε ζητήσει νωρίτερα και τα κλιμάκια του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ, που επίσης επισκέφθηκαν την περιοχή. Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα, μετά την επίσκεψή της στην Αχαΐα και την Βαρυμπόμπη ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πύρινα μέτωπα, από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, με τον οποίο  επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα.

Υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κλιματική κρίση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού» και, χωρίς ευθεία αναφορά στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η εικόνα, γιατί «είναι πάρα πολύ αρνητική και η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ανασχεδιασμού του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής, ζήτησε την άμεση εξαγγελία αποζημιώσεων για όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αλλά και την κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων για να μην ξεφυτρώνουν, εκεί που υπήρχαν τα δάση, επενδύσεις real estate. «Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση» τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι δεν έχει σβήσει καμία από τις μεγάλες φωτιές. «Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα» είπε, αφήνοντας αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Διερωτήθηκε τέλος, με «τρόμο», όπως είπε, τι θα γινόταν εάν φύσαγαν άνεμοι έως 8 μποφόρ, όταν «με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα», τα οποία συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα.

Κριτική από όλα τα κόμματα

Νωρίτερα, με αφορμή το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φετινών καταστροφών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (υποστήριξε ότι φέτος οι καμένες εκτάσεις είναι περισσότερες κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 110% σε σχέση με το ’19) επιτέθηκε στο νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Τόνισε δε, ότι με βάση αυτό, «βαριές βιομηχανίες μπορούν να χωροθετηθούν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές Natura» και διερωτήθηκε αν «η πολιτική δηλαδή που ακολουθεί η ΝΔ αμβλύνει ή οξύνει την κλιματική κρίση;».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, πριν από λίγο καιρό, «υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν το Τατόι ως επενδυτικό προορισμό και έλεγαν ότι το βασικό εμπόδιο είναι οι χρήσεις γης και οι δασικές εκτάσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση «να τοποθετηθεί αν προτίθεται να προστατεύσει το χαρακτήρα των καμένων εκτάσεων». Το θέμα έθεσε και το ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας, ήδη από χθες, ότι θα καταθέσει και πάλι την τροπολογία για απαγόρευση αλλαγής χρήσης γης για 30 χρόνια, την οποία είχε απορρίψει πριν δύο μήνες η κυβέρνηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην κριτική τους προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τονίζουν και την ανάγκη αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΜέΡΑ25 πρότεινε την άμεση επανασύσταση της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης και την αναβάθμισή της, καθώς και τη δημιουργία ενός σώματος εφέδρων -όχι εποχικών- πυροσβεστών.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι, ως κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας, δεσμεύοντας το 2019 «140 εκ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το ’18 και το ’19 λειτουργούσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους στην αντιπυρική προστασία, το οποίο σταμάτησε από τη ΝΔ».

Πολλά από τα ερωτήματα που θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά για τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, θα εξεταστούν και από τη Δικαιοσύνη, μετά την Προκαταρκτική Έρευνα που ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Μεταξύ των θεμάτων που θα διερευνηθούν είναι αν αληθεύει τηλεοπτικό ρεπορτάζ ότι σε πολλές περιοχές δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, λόγω των πυλώνων υψηλής τάσης, καθώς και το αν είναι συμβατό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι