Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει δεύτερου κύματος νομοσχεδίων

Λυγερού Νεφέλη
480
Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει δεύτερου κύματος νομοσχεδίων, Νεφέλη Λυγερού

Σήμα να κλιμακώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε η Κουμουνδούρου. Έτσι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν τους διαξιφισμούς για πλειάδα ζητημάτων. Οι πυρκαγιές δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεδομένων των προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα στελέχη της έχουν κληθεί από το μέγαρο Μαξίμου να βρίσκονται σε εγρήγορση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξάλλου, θα λάβουν χώρα νέες κοινοβουλευτικές μάχες, με πρώτη και καλύτερη την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η ψήφος των αποδήμων, που θα έρθει ως αυτοτελές νοµοσχέδιο, η κατάργηση της απλής αναλογικής, ο αναπτυξιακός νόµος, το φορολογικό και άλλα ακόμα αναμένεται να κρατήσουν τις πολιτικές θερμοκρασίες στα ύψη και το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση, πάντως, ήδη έχει επεξεργαστεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής των Εξαρχείων. Αναμένεται, μάλιστα, να το θέσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε εφαρμογή, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Εντωμεταξύ, απομακρύνθηκαν τέσσερα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Βασιλικής Θάνου. Οι πράξεις, τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, βασίζονται στον νόμο που υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ορίζει, με αναδρομική ισχύ, πως πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία δεν δικαιούνται για πέντε χρόνια μετά το πέρας της θητείας τους να αναλάβουν θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης, που –μεταξύ άλλων– προχωράει και την επένδυση του Ελληνικού, σε ανάρτησή του στο twitter, ευχαρίστησε όλους όσους διέκοψαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός χρονοδιαγράμματος.

Διώξεις στο ΥΠΕΞ λέει ο Κοτζιάς

Παράλληλα, συνεχίζεται ο πόλεμος για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όπως προκύπτει από την επιστολή του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, στην οποία επισημαίνει πέντε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα χάνει τη δυναμική της, τόσο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και στις προετοιμασίες για την επόμενη 2021-2027, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Νίκος Παππάς έκανε λόγο για διαστρέβλωση των στοιχείων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη των δικών της υποχρεώσεων, μήπως καταφέρει να τον υπερβεί».

Στον χορό των επιθέσεων μπήκαν και ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώτος μέσω του Facebook ανήρτησε την τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Άνοιξαν την κερκόπορτα, καταργούν το ΑΣΕΠ. Αυτή είναι η πρωτοφανής κυβερνητική τροπολογία-όνειδος, με την οποία κατήργησαν το ΑΣΕΠ, μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού και της λαχτάρας του για αξιοκρατία…»

Ο δε Νίκος Κοτζιάς επανεμφανίστηκε, κάνοντας λόγο για «πρώτα βήματα της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη η πατρίδα, προκειμένου να προάγει τις εθνικές της υποθέσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι η νέα ηγεσία προσβάλλει στελέχη του υπουργείου, κάνοντας λόγο για «δίωξη». Διπλωματικοί κύκλοι, κάνουν λόγο για διόρθωση αδικιών και επανάκτηση μίας κανονικότητας που είχε διασαλευτεί κατά την περίοδο της υπουργίας Κοτζιά. Αμφιλεγόμενα πρόσωπα, που ανήκαν στον στενό κύκλο του Νίκου Κοτζιά και είχαν προκαλέσει, είχαν προαχθεί σε καίριες θέσεις, ενώ άλλα στελέχη είχαν βρεθεί σε δυσμένεια.

Ο πετυχημένος Ζούλας

Ως αναμενόταν, ανακοινώθηκαν τα ονόματα που προτείνει η κυβέρνηση για τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιώργος Γαμπρίτσος προορίζονται για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αντιστοίχως. Πρόκειται για δύο έμπειρους επαγγελματίες, εξοικειωμένους με τον μικρόκοσμο και τις μακροχρόνιες παθογένειες της ΕΡΤ, αλλά και με εχέγγυο τη μέχρι τώρα επαγγελματική διαδρομή τους.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας έχει παραπάνω από δύο δεκαετίες επιτυχούς θητεία στην έντυπη και τηλεοπτική δημοσιογραφία, τόσο σε ιδιωτικά μέσα, όσο και στην ίδια την ΕΡΤ. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος θεωρείται ένας από τους πιο εξειδικευμένους γνώστες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης. Με την επιλογή αυτών των προσώπων, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της τον εξορθολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για τη νέα διοίκηση, αλλά και για την κυβέρνηση, η επανάκτηση της πληγείσας αξιοπιστίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και η άνοδος της απήχησης που έχει στους πολίτες.

Παρ’ ότι η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής θα εξετάσει τις προτάσεις μετά το άνοιγμα της Βουλής στις 20 Αυγούστου, ήδη έχει προκληθεί ένταση μεταξύ συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό. Μετά και την σχετική ανακοίνωση που έκανε το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, επιβεβαιώνοντας τα ονόματα που είχαν ήδη κυκλοφορήσει, η Κουμουνδούρου αντέδρασε για τον «εκλεκτό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μίλησε για κατάργηση κάθε δυνατότητας αντικειμενικής ενημέρωσης της ΕΡΤ με την επιλογή του Κωνσταντίνου Ζούλα για τη θέση του προέδρου.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν άργησε να έρθει. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο». Προσθέτει δε ότι «όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.