Παραιτήθηκαν Τζάκρη και Πούλου για το κόμμα Κασσελάκη – Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
21/11/2024Με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής οι Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν ανεξάρτητες. Είναι θέμα χρόνου να ενταχθούν στο κόμμα Κασσελάκη όταν ανακοινώσει επισήμως την ίδρυση του.
Έτσι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στους 29 βουλευτές και χάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατακτά άναυλα το ΠΑΣΟΚ.
Η Θεοδώρα Τζάκρη ήταν να αποχωρήσει την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωση της ίδρυσης κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά φρέναρε καθώς θα χρεωνόταν προσωπικά την απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το έπραξε σήμερα το πρωί σε συνεννόηση με την Γιώτα Πούλου η οποία χθες δήλωσε: «Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και θα έλεγα ότι είναι θέμα ωρών». Εκκρεμεί η παραίτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος επίσης προανήγγειλε την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και σημείωσε ότι περίμενε την θέση του Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 29 βουλευτές, αφού έχουν ήδη αποχωρήσει οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χριστίδου μένει με 28 βουλευτές. Είναι η πρώτη φορά που αλλάζει μεταπολιτευτικά η διάρθρωση στην Βουλή και θα ασκεί αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα που πήρε το 12% των ψήφων.
«Όπως είχα προαναγγείλει, κατέθεσα σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ενός κόμματος στο οποίο αφιέρωσα τον μισό μου κοινοβουλευτικό βίο και όλες μου τις δυνάμεις έως ότου έπαψε να είναι το κόμμα στο οποίο εντάχθηκα το 2014.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή γραφειοκρατών και μηχανισμών και θα μου ήταν αδύνατον να παραμείνω σε ένα κόμμα το οποίο παραβιάζει προκλητικά, μαζικά και δημοσίως το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χιλιάδων πολιτών και εκδιώκει τα μέλη του, άρα και τον λαό ο οποίος τον εξέλεξε.
Υπό αυτή την έννοια η ανεξαρτητοποίησή μου είναι θέμα σεβασμού στην πολιτική μου διαδρομή και πράξη αυτοεκτίμησης, καθώς με τις πράξεις και τις μεθοδεύσεις τους οι σημερινοί κηδεμόνες και αυτόκλητοι ιδιοκτήτες του κόμματος έχουν προ πολλού αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να τιμώ τη λαϊκή εντολή υπηρετώντας τα αιτήματα της κοινωνίας και όχι τις μεταλλάξεις τις οποίες προκάλεσαν αντιθεσμικά, αντιπολιτικά και με βαθιά περιφρόνηση προς τον λαό όσοι σήμερα διαγκωνίζονται για τη διαχείριση μιας ιδιότητας και μιας σφραγίδας.
Είναι σαφές ότι η πορεία μου εφεξής θα ακολουθήσει αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα και θα πορεύτηκα μέχρι τώρα στην πολιτική μου διαδρομή.
Αποχωρώ με οδύνη, αλλά και ταυτόχρονα με αισιοδοξία ότι κάτι καινούριο, συμμετοχικό, δημοκρατικό, πλειοψηφικό και ελπιδοφόρο θα πάρει τη θέση ενός κόμματος που έκλεισε τον κύκλο του».
Πόλεμος Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κάνει όσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται και να αποσπάσει μέλη και ψηφοφόρους. Η επιλογή της ημέρας των αποχωρήσεων δεν είναι τυχαία, μία ημέρα μετά το debate του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανακόψει την όποια δυναμική.
Το Σάββατο μία ημέρα πριν την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το δημοψήφισμα για όνομα του κόμματός του. Ο λόγος της τακτικής αυτής βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έγιναν ένα εικοσιτετράωρο μετά το Συνέδριο όσο ακόμη ήταν έντονες οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τα όσα έλαβαν χώρα.
Στην πρόθεση ψήφου πήρε γύρω στο 4,5%. Τα ποιοτικά στοιχεία που δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειχναν ότι έχει εισροές αποκλειστικά και μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και καμία διείσδυση στους ψηφοφόρους της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι συνέχισε να συντηρεί την πολεμική για το Συνέδριο. Στις τελευταίες του εμφανίσεις κάλεσε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στην εκλογή σε ένα “αντιδημοκρατικό κόμμα”. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει άνοιγμα στο πάλαι ποτέ αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ασκώντας κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για το Μάτι καθώς και για τα capital control και το δημοψήφισμα.
Χθες κυκλοφόρησαν τα 15 ονόματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία:
1) ΑΛΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
2) ΑΥΡΙΟ
3) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
4) ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ
6) ΕΜΕΙΣ.
7) ΚΙΝΗΜΑ
8) ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
9) ΜΠΟΡΟΥΜΕ
10) ΜΠΡΟΣΤΑ!
11) ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
12) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
13) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
14) ΠΡΟΟΔΟΣ
15) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Μόνο μία πρόταση έχει μέσα τον όρο “Αριστερά”, είναι σαφές, περισσότερα ονόματα παίζουν με παραλλαγές του “προοδευτικού”. Οι προτάσεις προοιωνίζονται τον κεντρώο «business friendly» χαρακτήρα του κόμματος.
Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Έχω δει τα ονόματα που έχουν στείλει στην πλατφόρμα, είναι γύρω στα 80-90, με διάφορες παραλλαγές. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι συμπλήρωσαν τα τρία χαρακτηριστικά που θέλουν στο νέο κίνημα και το πρώτο με μεγάλη διαφορά σε όλες τις ηλικίες, επαγγέλματα και σε όλη την επικράτεια είναι το «συμμετοχικό».