Ανησυχία Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου για την ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή
19/10/2023Τις ανησυχίες του για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύντομη συνάντηση τους (διάρκειας 20 λεπτών) στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και στα θύματα και από τις δυο πλευρές τονίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογράμμισε όμως και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Για τον ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο. Όπως είπε, θα μεταφέρει τις απόψεις και θέσεις της Ελλάδας. Σημείωσε δε πως η χώρα μας έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και είμαστε συνομιλητές όλων τον κυβερνήσεων.
«Δεν χρειάζεται να σας πούμε πόσο ανησυχούμε για αυτήν την κλιμάκωση στο Ισραήλ. Σε όλες τις διεθνείς επαφές έχω επισημάνει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε 48 ώρες στο Κάιρο και να επαναλάβω τις θέσεις μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει κερδίσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας. Τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες αλλά από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές», είπε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην μεταρρυθμιστική της ατζέντα και πως χθες το υπουργικό συμβούλιο είχε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, λύνοντας εκκρεμότητες από παρελθόν και αντιμετωπίζοντας και καινούργιες προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης με Πρόεδρο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Επ’ αυτού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και ταυτόχρονα δημιουργεί μία σειρά από απειλές που επιβάλλεται να διαχειριστούμε.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας το λόγο έδωσε συγχαρητήρια δημόσια σε όσους εξελέγησαν και σε όσους συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Τώρα είναι ώρα για πολλή δουλειά σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση για να γίνει ο σχεδιασμός για το μέλλον όσο γίνεται καλύτερα», υπογράμμισε.
«Στα εξωτερικά μετά τη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία είχαμε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή η οποία είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική», συνέχισε σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν δείχνει προοπτική θετικής εξέλιξής. Η κα Σακελλαροπούλου τόνισε πως το ανθρωπιστικό κομμάτι προηγείται και πως η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και ευχήθηκε το συντομότερο να υπάρξει ειρήνη.
Επίσης είπε ότι χαίρεται για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συστήσει επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη η οποία, τόνισε, είναι μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπου αλλά βλέπουμε και τους κινδύνους.
Ο πρωθυπουργός για την Γάζα
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, δίνοντας απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας στην σκιά του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για το χτύπημα με τους εκατοντάδες αμάχους. Μακάρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι. Προηγήθηκε η πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση από τη Χαμάς στο Ισραήλ. Είναι τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή. Εδώ παίζεται πόλεμος προπαγάνδας και στις δύο πλευρές. Άγρια η τρομοκρατική επίθεση, όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Διακρίναμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς για να να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια…
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του διεθνούς δικαίου. Είναι μία δημοκρατία και πρέπει να αντιδράσει εντός των κανόνων που διέπουν μία ένοπλη σύγκρουση. Είμαι προβληματισμένος από το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη Γάζα, μπορεί η Χαμάς να ήθελε να την προκαλέσει. Είμαστε σύμμαχος του Ισραήλ και συνομιλητές με τον αραβικό κόσμο». Σχετικά με την στάση της γείτονος ανέφερε πως είναι «προβληματική η μη καταδίκη της Χαμάς από την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά ο Παλαιστινιακό ανέφερε: «Δεν συμμερίζομαι τις θέσεις της Αριστεράς. Πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών για να υπηρετήσουμε την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Δεν θα πήγαινα μόνο Ισραήλ, έχω επαφές με την περιοχή. Θα πάω στο Κάιρο, μίλησα με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια στο ζήτημα…
Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η χώρα μας πλέον έχει τις υποδομές για να καταγράφει όσους φτάνουν στα νησιά και να χορηγεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Η πολιτική φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Κυρίαρχη στην ΕΕ η θέση της Ελλάδας. Δεν θα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές ποιοι θα μπουν στην Ευρώπη. Εμείς θα επιλέγουμε το εργατικό δυναμικό που θα έρθει στην Ελλάδα με συμφωνίες. Τα νούμερα που είπε ο κ. Μουτζούρης δεν είναι αληθή, όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα ήταν 30.000 στα νησιά»
Σχετικά με τις αντιδράσεις στις δομές από Παλαιστινίους: «Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε εγρήγορση, οι αρχές παρακολουθούν αλλά δεν υπάρχουν παραπάνω ενδείξεις. Η Ευρώπη έχει πληρώσει ακραίο φόρο αίματος από την ισλαμική τρομοκρατία. Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είχαμε στην Ελλάδα χαρακτηριστικά μουσουλμανικών πληθυσμών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αλλά είμαστε προσεκτικοί.
Οικονομία και ακρίβεια
Για την οικονομία και την ακρίβεια δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών. Ελπίζω και στις επόμενες αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα συνεχίσουμε με επενδυτική βαθμίδα. Η πολιτική της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο με εξαίρεση τους ευάλωτους. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές εφεδρείες…
Είμαστε σε μία πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει αύξηση τιμών, ωστόσο βλέπουμε την αρχή του τέλους όσον αφορά στον πληθωρισμό. Οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες. Η Ελλάδα εξάγει λάδι και αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι κέρδος για τον παραγωγό. Η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Μίλησα με πολλούς ομολόγους και δεν έχει δουλέψει ούτε στην ΕΕ.
Οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν. Όμως οι μόνιμες αυξήσεις μισθών ήρθαν για να μείνουν. Λειτουργία της αγοράς: Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα συνεχίσουμε. Θέλω να στείλω μήνυμα και στις πολυεθνικές και εάν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μία μπανανία πως μπορούν να πωλούν τα ίδια προϊόντα πολύ πιο ακριβά από ότι σε άλλες χώρες θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα».
Ανασχηματισμός και αυτοδιοικητικές
Σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Για τις κίτρινες κάρτες στους υπουργούς του και ερωτώμενος ποιους εννοεί είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από 2 μεγάλες νίκες μπορεί εύκολα να θεωρείς ότι όλα είναι δεδομένα».
Για το αν έχουν πάρει κάποιων τα μυαλά αέρα είπε ότι είναι δική του δουλειά κατ’ ιδίαν να το λύσει. «Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο με τον εαυτό μου. Σίγουρα υπήρξαν άστοχες δηλώσεις», τόνισε και είπε ότι αυτό δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού. «Έπρεπε να ισορροπήσω την ανάγκη για ανανέωση, το σίριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε «όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις. Κάναμε δύο αποτιμήσεις, της πρώτης κάλπης, όπου υπήρξε ο πραγματικός ανταγωνισμός. Εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τη δεύτερη. 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τη ΝΔ. Θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν επίσημα από τη ΝΔ. Οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Αυτές οι εκλογές τελείωσαν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κάλπη της καθημερινότητας. Υποχρέωση μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Η επιλογή Χαρδαλιά με δικαίωσε, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη», τόνισε.
«Άκουσα τον Χάρη Δούκα μετρημένο στη συνέντευξη που έδωσε. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Κάμερες θα μπουν, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο…», είπε αναφερόμενος στη νίκη – ανατροπή του κ. Δούκα στο δήμο Αθηναίων.
Για Κασσελάκη και TikTok
Ερωτηθείς για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».
Η αναβολή του ταξιδιού
Λίγη ώρα πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε γνωστό ότι το ταξίδι του στο Ισραήλ, που αρχικά προγραμματιζόταν για αύριο Πέμπτη, τελικά ακυρώνεται. Οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο για τη διάσκεψη που διοργανώνει η Αίγυπτος.
Η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ έρχεται μία ημέρα μετά το βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Στο μεταξύ στις 11:00 άρχισε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας τονίζοντας την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί.
Επεσήμανε ότι και στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης διατύπωσε τη θέση της χώρας μας για την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
«Είναι επίσης επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Προφανώς η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας ξεκινώντας από την παρουσία του στο Κάιρο το Σάββατο, στο πλαίσιο μίας σημαντικής πολυμερούς διάσκεψης, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό και πρόσθεσε: «Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας».