ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει βήμα το ΚΙΝΑΛ για την εκλογή ηγεσίας

Ανοίγει βήμα το ΚΙΝΑΛ για την εκλογή ηγεσίας

“Πράσινο φως” για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ έδωσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να οριστεί στις 26 Σεπτεμβρίου η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εκεί θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για να μπει στην τελική ευθεία η εσωκομματική εκλογική διαδικασία με ορίζοντα για την εκλογή προέδρου τα τέλη Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φέρεται να έδωσε εντολή στα κομματικά στελέχη να τρέχουν τις διαδικασίες, προκειμένου να ορισθεί ημερομηνία για τις εσωκομματικές κάλπες. Το χρονοδιάγραμμα πάντως δεν εκπλήσσει, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου ανέμεναν οι περισσότεροι τις εσωκομματικές εξελίξεις. Μόλις πριν λίγες ημέρες μάλιστα και ο επίσης υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε οι κάλπες να στηθούν στις 14  και στις 21 Νοεμβρίου.

Εξάλλου το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία, ήδη από τον Ιανουάριο, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία. Στην πορεία ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και πρόσφατα η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη.

Λίγο πριν την τελική ευθεία το ΚΙΝΑΛ

Μετά τις σημερινές εξελίξεις πάντως, η Φώφη Γεννηματά αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού και Δεοντολογίας για το χρονοδιάγραμμα. Παραλλήλως θα πρέπει να ξεκινήσει και η επικαιροποίηση του Μητρώου μελών και φίλων, που πήραν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες του 2017.

Κλειδί για την δόμηση του χρονοδιαγράμματος είναι η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου. Με την επιστροφή θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές με τους άλλους υποψήφιους για την προεδρεία του κόμματος και στη συνέχεια θα συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, γύρω στις 22 του μήνα, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις.

Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία πηγές τις Χαριλάου Τρικούπη προσδιόριζαν για την τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (25-26/9) ή το πρώτο του Οκτωβρίου (2-3/10). Τελικά, απ΄ ότι φαίνεται από τις τελευταίες πληροφορίες πιθανότερη είναι η πρώτη ημερομηνία. Με την ολοκλήρωση πάντως και της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ορίζει και το καταστατικό, θα πιάσει δουλεία η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), η οποία θα κληθεί να λύσει όχι και λίγα ζητήματα.

Η ΕΔΕΚΑΠ είναι άλλωστε το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής προέδρου από τη βάση. Ως εκ τούτου αντικείμενό της πέρα από την κατοχύρωση των υποψηφιοτήτων είναι η εκκαθάριση του μητρώου μελών, ο καθορισμός των εκλογικών κέντρων και όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία και την πορεία προς αυτήν. Η Επιτροπή αποτελείται από 11 μέλη που αναδεικνύονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και πρόεδρος είναι ο Θόδωρος Καπετανάκης, ενώ είναι επίσης προφανές ότι θα μετέχουν στην ΕΔΕΚΑΠ και εκπρόσωποι που θα ορίσουν οι τέσσερις, για την ώρα, υποψήφιοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι