ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα για κυβέρνηση συνεργασίας από Μητσοτάκη

Άνοιγμα για κυβέρνηση συνεργασίας από Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μία φράση  του πρωθυπουργού στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, πυροδοτεί πολιτικά σενάρια καθώς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, κάτι που μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλειε, αν και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Κατ αρχήν ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα σε φιλικές εφημερίδες που το περιβάλλον του τροφοδότησε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί». Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν είναι πιθανές και βιώσιμες κυβερνητικές συμμαχίες με την απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Ωστόσο είναι εμφανής η αλλαγή στην ρητορική του καθώς πλέον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Η καινούργια ρητορική του πρωθυπουργού αντανακλά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και την προβολή των πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες. Η αυτοδυναμία έχει αποκλειστεί, ακόμη και στις δεύτερες εκλογές και φυσικά κανείς δεν θα πάρει την απόφαση μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρωθυπουργός αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική και αφήνει ανοικτό τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την δεύτερη εκλογή με συνεργασία που μπορεί να είναι είτε από αριστερά του, με το ΚΙΝΑΛ, είτε από τα δεξιά καθώς υπάρχει άνοδος του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου. Ενδεχομένως επιδιώκει να δρομολογήσει τις εξελίξεις, αντί να τις ακολουθήσει καθώς ήδη κυκλοφορούν σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας χωρίς τον ίδιο στην εξίσωση.

Για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις, και άφησε ανοικτή την υπόσχεση για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαίου και για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αν και συμπεριέλαβε τον κίνδυνο η μείωση να απορροφηθεί από τους παραγωγούς και να μην φθάσει στους καταναλωτές.

  Μας "πλάκωσε" στην Ευρώπη ο φασισμός, ή μήπως...;

Στο μεταξύ σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει πως από  το “αυτοδυναμία ή χάος” ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο «δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία» και «ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα». Επισημαίνει πως  «όσο καταρρέει, τόσο θα απογυμνώνονται και τα επιχειρήματα και η στρατηγική του.»

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι