ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Άνθρωπος του Κυριάκου επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας

Συνάντηση Γεραπετρίτη στο Αμμάν με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'

Ο μέχρι πρότινος νομικός εγκέφαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους, Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Την στιγμή που κυοφορούνται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τοποθετήθηκε ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, χωρίς αυτόνομες προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, όπως στην περίπτωση Δένδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει καθαρά πως θα έχει αυτός την καθοδήγηση της ελληνικής διπλωματίας σ’ αυτό το μέτωπο και γι’ αυτό επέλεξε να ορίσει υπουργό Εξωτερικών έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, πλαισιώνοντάς τον, μάλιστα, με την έμπειρη πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία πριν τοποθετηθεί στην Ουάσιγκτον είχε διατελέσει διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως, δεν “μπαίνει με το δεξί” στο υπουργείο Εξωτερικών. Τον συνοδεύουν ατυχείς δηλώσεις την εποχή που το Oruc Reis παραβίαζε συστηματικά την ελληνική ΑΟΖ κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου το 2020. Είχε αποδώσει στις “κακές καιρικές συνθήκες” την πρώτη έξοδο του Oruc Reis στις αρχές του 2020, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε κάνει την περιβόητη δήλωση ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια». Προφανώς, ο έμπειρος νομικός “ξέχασε” ότι οι χώρες, εκτός από κυριαρχία, έχουν και κυριαρχικά δικαιώματα!

Ποιος είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει πολλές αγάπες: Τα νομικά, τους φοιτητές του, τον Ολυμπιακό, το μπάσκετ και την Κάρπαθο. Ειδικά το χωριό του Μενέτες, ένα από τα δώδεκα χωριά του δεύτερου μεγαλύτερου, αλλά και τόσο ξεχωριστού νησιού των Δωδεκανήσων. Οι δύο μικρές κόρες του Εμέλεια και Αλίκη δεν συγκαταλέγονται σ’ αυτά που αγαπάει. Αποτελούν μία κατηγορία από μόνες τους, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις υπόλοιπες επίγειες αδυναμίες του. «Ερωτευμένος με τις κόρες του», λένε φίλοι του.

Ο διαπρεπής νομικός μεγάλωσε στον Πειραιά, σε μία κλασική μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τελωνειακός και η μητέρα του νοικοκυρά, όπως οι περισσότερες γυναίκες της εποχής. Το σπίτι της ξεχείλιζε από τεστοστερόνη, καθώς ο Γιώργος είχε δύο ακόμα αδελφούς, ένας εξ αυτών είναι ο ηθοποιός Μάνος Γεραπετρίτης, γνωστός από την συμμετοχή του στο επιτυχημένο σίριαλ “Σασμός”.

Τέσσερις άνδρες, λοιπόν, υπό τη φροντίδα και το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας. Εκείνος ήταν, μάλιστα, ο βενιαμίν της οικογένειας. Τα αδέλφια Γεραπετρίτη διατηρούν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας χάσει πριν από λίγα χρόνια τους γονείς τους. Ως μαθητής φοίτησε στο 38ο σχολείο του Πειραιά και μετά συνέχισε στην Ιωννίδειο Σχολή, ένα από τα τρία ιστορικά πρότυπα σχολεία της Ελλάδας.

Οι φίλοι του λένε ότι δεν ήταν απλώς καλός μαθητής. Ήταν κάτι παραπάνω! Οι επιδόσεις του του εξασφάλισαν την πρωτιά στις εξετάσεις για την είσοδό του Νομική Σχολή Αθηνών. Ως μαθητής και φοιτητής ήταν επιμελής, αλλά ταυτόχρονα αθλητικός και ενεργός στις παρέες. Από πολύ νωρίς διαβεβαίωνε τους πάντες ότι θα γίνει δικηγόρος και μάλιστα μεσολαβούσε σε φιλικούς καυγάδες για να τους γεφυρώσει τις διαφορές που χώριζαν τους εφήβους στη γειτονιά του.

Έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα “Πορφύρα”, με όπλο το ύψος του, καθώς το 1,87 δεν ήταν και συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Την ασχολία του αυτή, μάλιστα, τη συνέχισε και μετά την ενηλικίωσή του, μέχρι τα 20-21. Χρήματα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό δεν υπήρχαν και έτσι κατάφερε να βρεθεί για το μεταπτυχιακό του στο Εδιμβούργο, εξασφαλίζοντας υποτροφία. Το ίδιο και το διδακτορικό του που το έκανε στο διάσημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να βρεθεί στη συνέχεια να διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Αθηνών.

“Πολυπρισματική” διδασκαλία

Ως φοιτητής δεν υπήρξε κομματικοποιημένος, παρότι στη Νομική Αθηνών, όπως σ’ όλες τις σχολές την εκείνη εποχή, οι κομματικές νεολαίες ήταν καθεστώς. Παρά τα χρόνια που πέρασε στο εξωτερικό, δεν έχασε τους φίλους του. Ακόμα και σήμερα κοντινοί του άνθρωποι είναι συμμαθητές του από το δημοτικό. Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, να είναι Ολυμπιακός! Μαζεύονται ακόμα και τα λένε και παλιότερα πήγαιναν στο γήπεδο σαν κλασικοί “γαύροι”.

Οι φοιτητές του ισχυρίζονται ότι πιο πάνω και από τον Ολυμπιακό (αν αυτό είναι δυνατόν!) βάλει τη διδασκαλία του στη Νομική. Ομολογούν, πάντως, ότι αν και αυστηρός, με την έννοια ότι δεν χαρίζει βαθμούς, ασχολείται με τους φοιτητές του. Σημερινοί δικηγόροι που βρέθηκαν στα αμφιθέατρα, χαρακτηρίζουν «πολυπρισματική» και «ολιστική» τη διδασκαλία του.

Οι πολιτικές του βλέψεις ήταν αόρατες στο πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται φίλοι και φοιτητές του, κάποιοι από τους οποίους αιφνιδιάστηκαν από την πρώτη υπουργοποίησή του, που τον απομάκρυνε από τα αμφιθέατρα. Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει ότι δεν κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής: Έλεγε ότι δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει πολιτικός καριέρας και ορκιζόταν ότι μόλις τελειώσει αυτόν τον κύκλο θα επιστρέψει στα γνώριμα πανεπιστημιακά του λημέρια.

Από τότε, πάντως, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του εξέφραζαν επιφυλάξεις ότι μπορεί να «τον αλέσει η μηχανή του κιμά της πολιτικής, όπως τόσους και τόσους άλλους». Να σημειωθεί πως αποτελεί μία συνήθης πρακτικής στις ΗΠΑ: Κορυφαίοι νομικοί μετά από μία ηλικία εισέρχονται στη δημόσια σφαίρα κυρίως ως εισαγγελείς και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς μεταπηδούν στον πολιτικό στίβο.

Υποκλοπές και Τέμπη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως, δεν χρειάστηκε να διανύσει αυτό τον δρόμο. Η στενή σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έφερε το 2019 αρχικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αργότερα στο Μαξίμου ως υπουργό Επικρατείας με εκτεταμένες, μάλιστα, αρμοδιότητες. Με άλλα λόγια, ανήκε στο στενό τότε πρωθυπουργικό επιτελείο και θεωρήθηκε αρχιτέκτονας του “επιτελικού κράτους”, ένα μοντέλο εποπτείας και συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά και παραγωγής πολιτικής στο ανώτατο επίπεδο.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, που οδήγησε στην παραίτηση τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, έφερε σε δυσχερή θέση τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναλάβει τότε την υπεράσπιση της κυβέρνησης στην δύσκολη εκείνη υπόθεση και μάλιστα είχε έρθει σε αντιπαράθεση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Λίγο πριν την λήξη της κυβερνητικής θητείας, ανέλαβε και το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών (κρατώντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Επικρατείας που τότε κατείχε) με αποστολή να διαχειριστεί την τραγωδία στα Τέμπη που έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Κώστα Καραμανλή. Ανέλαβε το δύσκολο έργο της επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων, όπως και την επικοινωνιακή υπεράσπιση της τότε κυβέρνησης, στην πιο σοβαρή κρίση που είχε αντιμετωπίσει.

Πάντως, πριν την ενασχόληση του με την πολιτική είχε διαπιστευτήρια: Στο παρελθόν έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών υψηλού επιπέδου. Ο πρωθυπουργός, πάντως, τον είχε ξεχωρίσει αρκετά χρόνια πριν. Του άρεσε που ήταν χαμηλών τόνων και πρόθυμος να εξηγεί απλά και καθαρά κρίσιμα ζητήματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του.

Καθώς στο περιβάλλον κάθε πρωθυπουργού περισσεύουν τα “πισώπλατα μαχαιρώματα” παρά οι καλές κουβέντες, έχει σημασία ότι κάποιος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε φτάσει να πει «μακάρι ο Μητσοτάκης να είχε 4-5 Γεραπετρίτηδες». Και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός το πιστεύει, αφού τον όρισε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε πολύ δύσκολη περίοδο. Από ό,τι μαθαίνουμε, πάντως, δεν θα μείνει πολύ εκεί. Σε ένα περίπου χρόνο θα φτιάξει τις βαλίτσες του για Βρυξέλλες, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι