Αντί για τις δημόσιες συμβάσεις, Κουφοντίνας, Λιγνάδης και νέα μέτρα στη Βουλή

Τι λένε τα κόμματα για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, slpress

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν για τις δημόσιες συμβάσεις επεκτάθηκε όμως σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας και οι δυνατές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης χρωματίστηκαν από αυτό. Τα νέα μέτρα για την πανδημία, οι εξελίξεις στο θέμα Κουφοντίνα, ακόμα και η υπόθεση Λιγνάδη ήταν εκείνα που προκάλεσαν τους πιο έντονους διαξιφισμούς.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να οργανώσει ένα «πλιάτσικο στα δημοσιά ταμεία με φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, συνδυάζοντας την κριτική του τόσο για το υπό συζήτηση θέμα όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ωστόσο, εκείνο που σχολιάστηκε περισσότερο και προκάλεσε αντιδράσεις ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε «παράνομες απευθείας αναθέσεις», κυρίως της Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σοφίας Νικολάου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα βάλατε φρένο σε αυτή την κυρία;  Έχετε φάει και τα πόμολα με τον ορυμαγδό παράνομων αναθέσεων».

Κουφοντίνας και δημόσιες συμβάσεις

Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα, το οποίο κατά την κυβέρνηση έχει κριθεί, ειδικά την ώρα που είναι γνωστή η αντιπαράθεση για το θέμα Κουφοντίνα, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλούσε τις άμεσες αντιδράσεις της κυβερνητικής παράταξης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε να πει ούτε μισή λέξη για τις δηλώσεις του βουλευτή του Θοδωρή Δρίτσα (σχετικά με τη 17 Νοέμβρη), αλλά αντιθέτως επέλεξε να στοχοποιήσει τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στο δίλημμα με το Κράτος Δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση είπε η κα Πελώνη για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στο «ψευδές αφήγημά του για την πανδημία» και «ρίχνει το δηλητήριο του λαϊκισμού του στους εμβολιασμούς». Η κα Πελώνη «να βρει να πει μια συγγνώμη εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας προφανώς «την μισή λέξη», που κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν βρήκε να πει ο Τσίπρας. Ο ίδιος ανέφερε ως λόγους για αυτή τη συγνώμη «την  καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την σκανδαλώδη διαχείριση των δημοσίων πόρων και την ανηθικότητα των παράνομων εμβολιασμών στελεχών της ΝΔ».

Αναφορά στην ομιλία Τσίπρα είχε κάνει νωρίτερα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε τίποτε για το «πιο μεγάλο λάθος του», την στάση του στην πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Παραλλήλως, επισήμανε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξόδεψε 15 λεπτά για δήθεν σκάνδαλα της κ. Νικολάου, «αλλά η λέξη Κουφοντίνας και απεργία πείνας δεν βγήκε από τα άλαλα χείλη του».

Οι εξηγήσεις Δρίτσα 

«Έβλεπε τον κ. Δρίτσα που καθόταν πίσω του και σκεφτόταν ότι δεν ήταν καλή στιγμή να αναφέρει στην αίθουσα το ζήτημα του Κουφοντίνα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Σχολίασε επίσης ότι, αφού ο Τσίπρας δεν μπορούσε να μιλήσει για τον «απεργό πείνας», επειδή κατάλαβε τη ζημία που παθαίνει από την αναφανδόν υποστήριξη ενός άδικου αιτήματος, άρχισε να μιλάει για την κ. Νικολάου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να θέσει τρία κορυφαία θέματα που έχουν απασχολήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και επέκρινε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι «έκανε έναν αντιπερισπασμό μιλώντας για τον απεργό πείνας». Ο ίδιος μίλησε και για στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση στην υπόθεση Κουφοντίνα, επειδή «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μείζον θέμα που είναι η ισονομία».

Ο  Θοδωρής Δρίτσας πήρε πάντως το λόγο, αρκετή ώρα αργότερα, τονίζοντας ότι «δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία» και ότι, ενώ γνωρίζει πως «ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, με πολλά, πολλά χτυπήματα κάτω από το τραπέζι», ίδιος αντιστέκεται σε αυτό. Αναγνώρισε πάντως ότι έχει ευθύνη γιατί, όπως είπε, «όντως δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής, όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις, και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών αναγνώσεων και παρερμηνειών».

Κόντρα και για τον Λιγνάδη 

«Το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν την ώρα ο δημόσιος βίος είναι περισσότερο δηλητήριο και περισσότερο τοξικό λόγο» είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πριν παρουσιάσει στην Ολομέλεια τις αλλαγές του τομέα των αμυντικών εξοπλισμών  στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. «Αυτές τις ώρες η πατρίδα χρειάζεται λιγότερο Λιγνάδη, λιγότερο Κουφοντίνα και περισσότερο Ιάκωβο Τσούνη» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Υπουργός.

Είχε προηγηθεί μια άλλη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, με αφορμή δήλωση του δεύτερου ότι «τα τελευταία 25 χρόνια έχει βουίξει ότι ο Λιγνάδης είναι ένας άρρωστος άνθρωπος και είχε παιδεραστικές τάσεις». Ο υπουργός Ανάπτυξης ρώτησε γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι η δήλωση αυτή εκθέτει τον βουλευτή του ΜέΡΑ25.

Με τη σειρά του, ο Κλέων Γρηγοριάδης ανταπάντησε ότι «δεν μπορούσαμε να πάμε σε κανέναν εισαγγελέα για να καταγγείλουμε κάποιον για τις φαντασιώσεις που εξιστορούσε» και χαρακτηρίζει «αμετροεπή» τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι με την τοποθέτησή του «συνεχίζει απλώς την προσπάθεια συγκάλυψης». Σε ό,τι αφορά πάντως την εξέλιξη των δύο υποθέσεων, στον Δημήτρη Λιγνάδη ασκήθηκε νέα δίωξη για βιασμό, αυτή τη φορά το 2018, ενώ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή έκτισης της ποινής του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι