Αντιπαράθεση για τα Πανεπιστήμια στη Βουλή – Σε πρώτο πλάνο η “ασφάλεια”
14/12/2020Το σχέδιο φύλαξης και ασφάλειας στα Πανεπιστήμια έγινε σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2021. Μιας συζήτησης στη διάρκεια της οποίας οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις κορυφώνονται, καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωσή της, αύριο Τρίτη, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού.
Το θέμα των Πανεπιστημίων ανακινήθηκε, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχοποίηση του δημόσιου χώρου και των νέων. Η βουλευτής απευθύνθηκε στον παριστάμενο υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη, καλώντας τον να απαντήσει εάν συμφωνεί με την ταπείνωση πανεπιστημιακών και φοιτητών με την «αστυνομοκρατία» που, όπως είπε, προωθείται στα Πανεπιστήμια.
Η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε τον αρμόδιο υφυπουργό να πάρει μια ξεκάθαρη θέση ως πανεπιστημιακός και το θέμα έγινε λίγο “προσωπικό”, με τον Βασίλη Διγαλάκη να ρωτά επίσης την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αν συμφωνεί με την εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον οποίο εξωπανεπιστημιακοί είχαν κρεμάσει ταμπέλα, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του.
Κόντρα για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια
«Είναι εικόνα ελληνικού πανεπιστημίου αυτή;» ρώτησε ο υφυπουργός Παιδείας θυμίζοντας το γνωστό επεισόδιο, η ερώτησή του όμως προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί ρωτάτε εμάς;» ακούστηκαν να φωνάζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Διγαλάκης απάντησε: «Να σας πω γιατί ρωτάω. Ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν είχαν στρατοπεδεύσει εξωπανεπιστημιακοί έξω από το γραφείο μου, πήγα στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του ζήτησα τη συνδρομή του και μου την αρνήθηκε».
Εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει νωρίτερα και το θέμα της χρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «θεώρησε πεταμένα λεφτά τα χρήματα στο δημόσιο σύστημα παιδείας και, όπως έπραξε και στην υγεία, το άφησε ανοχύρωτο. Αλλά δεν θεώρησε πεταμένα λεφτά να νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων την ώρα της πανδημίας».
Απαντώντας ο αρμόδιο υφυπουργός είπε ότι τουλάχιστον στον τομέα του, αυτόν των Πανεπιστημίων, «ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 5%, ότι δίδεται τώρα έκτακτη χρηματοδότηση 16 εκατομμύρια στα πανεπιστήμια, ότι κατανεμήθηκαν 550 θέσεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια μας». Θύμισε επίσης στην κα Αναγνωστοπούλου ότι διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός με αρμοδιότητα τα πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο υπουργείο Παιδείας, δεν μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί με βεβαιότητα πόσους φοιτητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας ούτε πόσους καθηγητές.
Διερωτήθηκε μάλιστα πως η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έκανε κατανομές προϋπολογισμού για να απαντήσει ότι αυτές γίνονταν με «αυθαίρετες αποφάσεις του υπουργού» και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά στοιχεία. Τόνισε δε ότι η κατανομή του προϋπολογισμού για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια στα πανεπιστήμια «γίνεται με βάση αντικειμενικούς δείκτες».
Και εκτός Βουλής
Το θέμα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων συζητήθηκε πάντως και εκτός Βουλής, σε ψηφιακό διάλογο που διοργάνωσε ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ. Αφορμή ήταν βεβαίως οι σχετικές πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες παρουσιάστηκαν πρόσφατα στους Πρυτάνεις.
Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις απόψεις τους πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φοιτητές και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στο πώς θα διευκολυνθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, οι οποίες περιλαμβάνουν: τη σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας των Πανεπιστημίων, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των αδικημάτων που διαπράττονται εντός των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στη συζήτηση μετείχαν ο ‘Αγγελος Συρίγος, βουλευτής Α’ Αθηνών, και η Βάσω Καλλέργη, γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι, αμφότεροι, υπήρξαν θύματα ενδοπανεπιστημιακής βίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην εισηγητική τοποθέτησή του, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα χρειάζονται για την «ασφάλεια» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάλεσε μάλιστα την ακαδημαϊκή κοινότητα να επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η βία και η ανομία να κρατούν τα πανεπιστήμιά μας καθηλωμένα». Η Σύνοδος Των Πρυτάνεων θα συνεδριάσει, αύριο Τρίτη, με βασικό θέμα την ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας γύρω από τα ζητήματα των μέτρων και των αλλαγών που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.