ΑΝΑΛΥΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τον Πρόεδρο – Τί φοβάται ο Μητσοτάκης

Αντίστροφη μέτρηση για τον Πρόεδρο – Τί φοβάται ο Μητσοτάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά είναι θέμα ωρών ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και δημοσίως τις αποφάσεις του για τον επόμενο Πρόεδρο.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Γερμανία, όπου θα βρίσκεται την Παρασκευή για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει «τουλάχιστον» έναν μήνα πριν την λήξη της θητείας της εν ενεργεία Προέδρου – λήγει στις 13 Μαρτίου. 

Κανείς δεν γνωρίζει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ωστόσο κανείς δεν στοιχηματίζει στο ενδεχόμενο να προτείνει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στους διαδρόμους της Βουλής, όπως και στα Μέσα Ενημέρωσης, το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα να είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ως ασθενέστερο σενάριο κυκλοφορούσε να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τόσο ο Τασούλας όσο και ο Βενιζέλος έχουν προωθήσει την υποψηφιότητά τους. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαθέτει υπερκομματικά χαρακτηριστικά» και αυτή ακριβώς η αποστροφή του συντηρεί το ενδεχόμενο για τον Βενιζέλο, ή για κάποιο πρόσωπο από την ευρύτερη Κεντροαριστερά ή τον χώρο του εκσυγχρονισμού. Δεν είναι δίχως σημασία ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την κηδεία του Κώστα Σημίτη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως πολιτικός κληρονόμος και θεματοφύλακας του εκσυγχρονισμού.

Εάν τώρα πάει σε μία στενά κομματική επιλογή όπως είναι ο Τασούλας, αυτό σημαίνει ότι φοβάται τις αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος του. Όχι μόνο τις διαρροές βουλευτών, αλλά ότι θα διευρύνει την ψυχική απόσταση με την βάση του κόμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι το διεθνές κλίμα ευνοεί διεργασίες στην πέραν της ΝΔ Δεξιά, όπου τις δικές του κινήσεις σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Άλλος για Πρόεδρος…

Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν μία σειρά ονόματα όπως του Γιάννη Στουρνάρα, του Λουκά Παπαδήμου, της Λίνας Μενδώνη, της Μαρίας Δαμανάκη, της Μαρίας Ευθυμίου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Τάσου Γιαννίτση, μέχρι και του Αλέκου Παπαδόπουλου. Στο ερώτημα «γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην προτείνει ξανά τη νυν Πρόεδρο η κάποιο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά», ακόμη και οι “μητσοτακικοί” βουλευτές, απαντούν ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ανάλογα με το πρόσωπο, δεν αποκλείεται να μην έχει τους 151 βουλευτές της ΝΔ. Αντίθετα ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα θα συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο πάλι, έστω και με “κρύα καρδιά” θα τον ψηφίσουν οι “γαλάζιοι” βουλευτές, αφού συγκυβέρνησαν μαζί του επί Σαμαρά. 

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θεωρείται ότι με την ευρύτερη περιωπή και το πολιτικό και διανοητικό εκτόπισμα που διαθέτει, θα είναι μεν ένας Πρόεδρος που θα αναβαθμίσει το κύρος του θεσμού – ειδικά μετά την θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου –  θα είναι όμως απρόβλεπτος και μη ελεγχόμενος στις τοποθετήσεις του. Είναι αμφίβολο εάν ο πρωθυπουργός θα θέλει να έχει στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό ένα πρόσωπο που δεν ελέγχει και ενδεχομένως να τον επισκιάζει. 

Πολιτικός από την κεντροδεξιά με μακρά εμπειρία, εκτιμούσε σε συνομιλητές του ότι δεν θα είναι κάποιος από τους Τασούλα και Βενιζέλο, και ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει την έκπληξη. Εφόσον δεν προτείνει εκ νέου την Σακελλαροπούλου ή πρόσωπο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά, πρόκειται για υποχώρηση του Μητσοτάκη υπό την πίεση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος του. Ένδειξη ότι δεν είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό όπως ήταν το 2020. 

Εγκλωβισμένο το ΠΑΣΟΚ 

Ενώ όμως ο πρωθυπουργός αναζητά μία πρόταση με την ευρύτερη δυνατή εμβέλεια ή έστω που θα αποφύγει τις εσωτερικές τριβές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την δική του πρόταση για την Λούκα Κατσέλη. Η πρόταση του εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς που έχει απώτερο στόχο την διαμόρφωση εναλλακτικής λύσης απέναντι στον Μητσοτάκη και φθάνει μέχρι και σε κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. 

Αντίθετα τηρεί στάση αναμονής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, περιμένοντας σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες την πρόταση Μητσοτάκη για τον Βενιζέλο. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την αναβλητικότητά του πρόεδρου τους, έλεγαν χθες στην Βουλή ότι «με την στάση αυτή το ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να περιμένει τις κινήσεις Βενιζέλου». 

Εάν μεν η απόφαση του Μητσοτάκη είναι ο Βενιζέλος ή η νυν Πρόεδρος ή κάποιο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, όπως έχει ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει. Εάν είναι ο Κώστας Τασούλας ή κάποιο πρόσωπο από την Δεξιά παράταξη θα καταψηφίσει. Τότε όμως θα πρέπει αφενός να καταθέσει δική του πρόταση με καθυστέρηση και αφετέρου να εξηγήσει γιατί δεν θα ψηφίζει την Λουκά Κατσέλη που είναι μία προσωπικότητα με ευρύτερη εμβέλεια στην κεντροαριστερή παράταξη, που προέρχεται μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση Βενιζέλου, ο Μητσοτάκης θα δείξει ότι επιμένει στην διείσδυση στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Στην πρόταση για την Κατσέλη το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Το να “εκλεγεί” όμως περνά από τον Κυριάκο. Εφόσον ο πρωθυπουργός κάνει διαφορετική επιλογή, τότε το ΠΑΣΟΚ εκπίπτει και εκείνο στην “καταγραφή” της διαφορετικής πρότασης.

Εάν μάλιστα η Λουκά Κατσέλη ψηφιστεί και από τη Νέα Αριστερά, όπως δεν απέκλεισε ο πρόεδρός της, Αλέξης Χαρίτσης, τότε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα έλθει τρίτη σε ψήφους που σημειολογικά έχει την σημασία του. Χθες ο Χαρίτσης δήλωσε: «Η κυρία Κατσέλη προφανώς είναι μία προσωπικότητα την οποία την τιμώ και την τιμούμε και είναι μια επιλογή η οποία είναι αξιοπρεπέστατη». Η ένσταση της Νέας Αριστεράς έγκειται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “έκαψε” την δική της πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να χαθεί «μία ιστορική ευκαιρία που θα συσπείρωνε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx