Απαξίωσαν, αλλά ψήφισαν “13η σύνταξη” και “120 δόσεις”

"Λάθος" η μη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας για την Γεννηματά

Με μία ημέρα παράταση της συζήτησης ψηφίστηκε τελικά σήμερα, με ευρύτατη πλειοψηφία, η λεγόμενη «13η σύνταξη», το νομοσχέδιο που έγινε γνωστό ως «120 δόσεις» για την ρύθμιση οφειλών και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αποδομήσει πλήρως τον θετικό χαρακτήρα των μέτρων, τα οποία, ωστόσο, ψήφισε.

Η τρίτη ημέρα της συζήτησης ήταν η ημέρα των αρχηγών. Απουσίαζε όμως ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιοδεύει στην Θεσσαλία και έχει προγραμματισμένη, για το βράδυ, ομιλία στην Λάρισα. Δεν έδωσε έτσι και την «δικαίωση» στον Τσίπρα, ο οποίος του είπε στην προ ημερών αντιπαράθεσή τους, ότι θα ψηφίσει την «13η σύνταξη» και άλλα μέτρα που θεωρούσε ανέφικτα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και σήμερα με αυτήν την σκωπτική διάθεση προς την αντιπολίτευση. Αφού έκανε έναν απολογισμό των θετικών μέτρων της κυβέρνησής του, για τα οποία είπε ότι «αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια», εξέφρασε τη χαρά του, που τα σημερινά θα ψηφιστούν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Επίδομα ή σύνταξη;

Στην συνέχεια επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της αντιφάσεις και αμηχανία. Από την μια μας κατηγορείται για τα μέτρα που φέρνουμε και από την άλλη τα ψηφίζετε ήταν το γενικό σχόλιο του Τσίπρα για την στάση της ΝΔ. Ειδικά για την «13η σύνταξη» υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει χαρακτήρισε «εκλογικό επίδομα» και πρόσθεσε ότι τώρα, ενώ δεν εγγυάται την μονιμότητά της, την ψηφίζει, κατηγορώντας παραλλήλως την κυβέρνηση, ότι έπρεπε να δώσει περισσότερα.

Η αλήθεια είναι ότι ο μόνιμος χαρακτήρας που δίνει η κυβέρνηση στην  λεγόμενη «13η σύνταξη» την απαλλάσσει από την κατηγορία μιας ευκαιριακής προεκλογικής παροχής. Η κλιμάκωση που προβλέπεται, ωστόσο, δεν την καθιστά «σύνταξη». Και αυτό γιατί ο συνταξιούχος των 1001 ευρώ δεν θα πάρει μία σύνταξή επιπλέον την επόμενη εβδομάδα, αλλά μόνον  το 30% αυτής.

Εδώ όμως τίθεται ένα ζήτημα: Τι ανάγκη είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας να χρησιμοποιήσουν ευφημισμούς για επικοινωνιακούς λόγους. Θα ήταν πολύ πιο έντιμο, κυρίως για τους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του, αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη, να βγει και να πει: «Αυτό μπορούμε. Αυτό δίνουμε. Και το καθιστούμε μόνιμο». Ο Τσίπρας, άλλωστε, και οι κυβερνήσεις του (με ή χωρίς τον Καμμένο) είναι οι μοναδικοί που επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια κάτι στους πολίτες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις που μόνο έπαιρναν.

Με τον τρόπου που χειρίστηκε όμως η κυβέρνηση το θέμα, το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει λαβές και επιχειρήματα στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για “επιδόματα” και “βοηθήματα”. Ο Βορίδης έκανε μάλιστα και τον λογαριασμό, υποστηρίζοντας ότι η κανονική καταβολή «13ης  σύνταξης» κοστίζει 2,3 δισ. και ότι αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι 830 εκατομμύρια, δηλαδή το ένα τρίτο. Ο πρωθυπουργός επέμεινε πάντως στον συγκεκριμένο όρο και τόνισε ότι αφορά 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ενώ εκτίμησε τέλος ότι το συνολικό διαθέσιμο ποσό θα αντιστοιχεί «στο ύψος του Δώρου Πάσχα».

Όλοι πλην ΚΚΕ 

Η «13η σύνταξη» ψηφίστηκε τελικά από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Το ίδιο έγινε και με τις τροπολογίες για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24 σε 13% και στην ενέργεια από 13 σε 6%. Πρόκειται για τα άμεσα μέτρα του πακέτου που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, τα οποία επέκρινε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στην κριτική του προς την ΝΔ ο Τσίπρας αναφέρθηκε και σε αυτό. Ευτυχώς που δεν κάνατε ότι και το 2016, «όταν δίναμε εφάπαξ 13η σύνταξη και μας λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας» είπε, για να προσθέσει ότι αυτό το έκανε τώρα ο φίλος της ΝΔ Βέμπερ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ήταν στην Βουλή και το βάρος σήκωσαν οι «τρεις σωματοφύλακες»: Δένδιας, Βορίδης και ο αρμόδιος Τομεάρχης Βρούτσης. Παρούσα ήταν όμως η Φώφη Γεννηματά η οποία επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι συντάσσεται με «τις ελίτ και τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα» (!) και τον Μητσοτάκη ότι “αποκαλύπτει με αυτογκόλ τις πολιτικές ακραίας λιτότητας” που θέλει να εφαρμόσει.

Ένταση υπήρξε πάντως στην τριήμερη συζήτηση, η οποία όμως αφορούσε κυρίως τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία. Υπήρξαν βεβαίως και κόντρες επί προσωπικού με κορυφαία αυτήν ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων επί υπουργίας του δεύτερου. Οι αναφορές όμως στον νόμο για τα φάρμακα και σε υποστηρικτές της Χούντας κατέληξαν σε απειλές για μηνύσεις, από πλευράς του πρώην υπουργού της ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι