Υποκλοπές: Απέρριψε η πλειοψηφία την κλήτευση των εισαγγελέων Αδειλίνη-Ζήση
02/08/2024Απορρίφθηκαν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν στη Βουλή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ο αντιεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης. Επίσης απορρίφθηκε το αίτημα να διαβιβαστεί στη Βουλή και στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας το σχετικό πόρισμα του Αρείου Πάγου που απαλλάσσει τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, τον επικεφαλής της ΕΥΠ αλλά και την εισαγγελέα που ενέκρινε περίπου 15.000 παρακολουθήσεις.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τις σχετικές προτάσεις ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι γίνεται «μια πράξη συγκάλυψης την οποία επισφραγίζει η κυβέρνηση συμμετέχοντας στην παραβίαση του Συντάγματος και της νομιμότητας.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ξεκίνησε με ένταση και σφοδρές αντιπαραθέσεις, μετά την κατάθεση των αιτημάτων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Α. Μπούρας ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί μόνο η πρόταση της αντιπολίτευσης και όχι η ουσία της υπόθεσης, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιδρά.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση απόπειρα βίαιου και γρήγορου κλεισίματος της επιτροπής. Θέλουμε άπλετο χρόνιο να τοποθετηθούμε», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αντιδρά λέγοντας ότι αυτή θα είναι η διαδικασία. «Ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα», απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ ο κ. Μπούρας ξεκαθάρισε ότι «θα δοθεί επιπλέον χρόνος αλλά σήμερα συζητάμε τα αιτήματα».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να οχυρωθεί πίσω από ανυπόστατες νομικίστικες θέσεις προκειμένου να αυτοπροστατευτεί. «Κύριε Πλεύρη πάλι ήρθατε ως κατηγορούμενος και συνήγορος όλων όσοι εμπλέκονται στην κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε για τον εισηγητή, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά δια του ανιψιού του κ. Δημητριάδη χρησιμοποίησε την ΕΥΠ και για να παρακολουθούνται στόχοι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί αντίπαλοι. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτους. Ελάτε κ. Πλεύρη στην ειδικότητα σας όπως στην επιτροπή για τα Τέμπη να μας πείτε πως θα κλείσετε το θέμα άρον άρον», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι «γίνεται προσπάθεια εντυπωσιασμού. Υποβάλλεται ένα αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Εάν το αίτημα είχε τεθεί από πρωτοετή φοιτητή της νομικής, δεν θα του επιτρεπόταν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα με άρθρο 26 του Συντάγματος, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό έργο. Η κλήση Εισαγγελέως που χειρίστηκε υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις για πόρισμα και διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει τέτοια κλήση μόνο για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης», τόνισε.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι ήδη θα έπρεπε να είχαν κληθεί οι εισαγγελικοί λειτουργοί και να ζητηθεί το πόρισμα. «Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του πορίσματος και της σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας, ως προς τη λειτουργία της επιτροπής και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας. Θυμίζω ότι το 2017 η εισαγγελέας εφετών κ. Τσατάνη εκλήθη να έρθει στην Επιτροπή για την περίπτωση του κ. Βγενόπουλου και η άρνησή της είχε προκαλέσει διακομματική οργή», προσέθεσε.
«Η Επιτροπή έχει σήμερα έναν πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο και η προσπάθεια του κ. Πλεύρη να υποβαθμίσει το ζήτημα πρέπει να του επιστραφεί. Αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα κτύπημα. Η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι αμετάκλητη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί ο φάκελος. Το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί σοβαρά και όχι μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Όταν έφτασε σε μια ωριμότητα η έρευνα των δύο πρώτων εισαγγελέων, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση», σημείωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
Ο ίδιος επέμεινε και στην ουσία, αναφέροντας ότι «τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών, εισαγγελέων, στρατηγών κλπ κατά την κ. Εισαγγελέα έκαναν κάποιοι ιδιώτες που παραπέμπονται για πλημμέλημα! Υποθέτω ότι εννοεί ότι είχαν από χόμπι ή διάθεση κουτσομπολιού την πρόθεση να παρακολουθούν τις ζωές κάποιων σημαντικών προσώπων! Οι κρατικοί παράγοντες είναι παντελώς αμέτοχοι! Απλή σύμπτωση θωρεί η εισαγγελέας ότι υπήρχε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ καιτο Predator των ίδιων προσώπων! Κρίμα, εμείς οι παλαιότεροι μια άλλη δικαιοσύνη υπηρετήσαμε. Την αρχική έρευνα τη διεξήγαγαν δύο εισαγγελείς, οι κατά τη διαδικασία καθ’ ύλην αρμόδιοι. Όταν, όμως, έφτασε, σε μια ωριμότητα η έρευνά τους, ξαφνικά τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και κατέληξε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ζήση.
»Ο κ. Ζήσης, λοιπόν, βγάζει ένα πόρισμα, το οποίο πρέπει να έχει υπόψη της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εκτός κι αν πούμε ότι είναι ανέλεγκτος, αυτό όχι σε επίπεδο ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά σε επίπεδο συζητήσεως από τη Βουλή, η οποία διαθέτει σχετική αυτονομία, ζητημάτων που αφορούν στα θέματα που άπτεται το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ήτοι στην ΕΥΠ και τη δράση δημοσίων λειτουργών. Δεν θέλουμε να δικάσουμε επί του πορίσματος, θέλουμε, όμως, να λάβουμε γνώση για να έχουμε κι εμείς μια εικόνα ως νομοθετική εξουσία, ως αρμόδιο όργανο σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής».
Απευθυνόμενος στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πλεύρη, ο κ. Δουδωνής είπε: «Κύριε Πλεύρη, όταν τουλάχιστον το 1/3 των παρακολουθήσεων ΕΥΠ και predator συμπίπτουν, σας καλώ να διαβάσετε θεωρία πιθανοτήτων. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος και οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και, αν τη γνώριζε, δεν θα την επέτρεπε ποτέ. Το γεγονός ότι το μισό σας Υπουργικό Συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο δεν πλήττει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την αντιπολίτευση ούτε κανέναν άλλο. Πλήττει την Κυβέρνησή σας, και την ηθική και πολιτική της βάση. Διότι παρακολουθούμενοι Υπουργοί υπερασπίζουν τις παρακολουθήσεις τους, γεγονός που τιτρώσκει την ίδια την ελευθερία των επικοινωνιών τους και τα ανθρώπινά τους δικαιώματα. Και το ερώτημα είναι: ποιο είναι το κίνητρό τους;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Το ζήτημα της δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης δεν αφορά μόνο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ορκιζόμαστε στο Σύνταγμα και στην τήρηση των κανόνων της χώρας μας -αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων-, όχι μόνο με βάση το κόμμα που ανήκουμε αλλά και με βάση την προσωπική μας ευθύνη στην πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Talk Radio» για το πόρισμα του Αρείου Πάγου και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές.
«Αν αποδεχτούμε όλοι, με καλή πίστη, την επιλογή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου όπως εκφράστηκε στην ανακοίνωσή της», συνέχισε ο Σ. Φάμελλος, «τότε παραμένει αναπάντητο για ποιο λόγο εθνικής ασφάλειας ή για ποιο κακούργημα ήταν υπό παρακολούθηση ο κ. Χατζηδάκης». «Αλλά και γιατί δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την παραβίαση των δικαιωμάτων του; Όπως και όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της χώρας που παρακολουθούνταν», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραθέτοντας τα αναπάντητα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το πόρισμα:
«Πώς είναι δυνατόν την ίδια περίοδο ένα παράνομο και κακόβουλο λογισμικό να έχει δεσμεύσει τα τηλέφωνα των ίδιων υπουργών, των ίδιων στρατιωτικών ή ανθρώπων που ήταν πολιτικά πρόσωπα και ανέλαβαν τώρα υπουργικά καθήκοντα, όπως του κ. Μυλωνάκη και της συζύγου του; Γιατί δεν έγινε έρευνα στους παρόχους των επικοινωνιών, στην Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών και γιατί δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες, ακόμα κι οι εργαζόμενοι της intellexa, που αφαίρεσαν τους servers;».
«Το μεγάλο ζήτημα των υποκλοπών, που ταλανίζει τη χώρα και έχει στιγματίσει την ελληνική δημοκρατία, ξεκινάει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη: όταν ως πρωθυπουργός ανέλαβε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, άλλαξε τον νόμο για τα προσόντα του διοικητή για να προωθήσει και να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα. Δεν έχουν απαντηθεί αυτά τα μεγάλα ερωτήματα που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 2019», υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και συνδέοντας εκείνη την επιλογή του κ. Μητσοτάκη με τις πρόσφατες εξελίξεις: «Η τελευταία πράξη της συγκάλυψης, ήταν η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Αδειλίνη. Διότι με αυτή την ανακοίνωση κλείνει από την πλευρά του Αρείου Πάγου ένας φάκελος διερεύνησης χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις! Θα έπρεπε όλα αυτά να απαντηθούν με επιλογή της Δικαιοσύνης».
«Είναι τα εργαλεία που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το σύστημα οικονομικής εξουσίας στην Ελλάδα με στόχο ένα μεγάλο πλιάτσικο σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «όλη αυτή η κατάπτωση, η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία που επικρατούν στις οικονομικές ρυθμίσεις -από το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας μέχρι τα ρουσφέτια των διορισμών των γαλάζιων παιδιών-, τα βήματα οπισθοχώρησης στη Δικαιοσύνη, στοχεύουν σε μία άδικη αναδιανομή του πλούτου».
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποτυπώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Σ. Φάμελλος παρέθεσε τα υπερκέρδη στο ρεύμα και στα καύσιμα που «έπληξαν και μείωσαν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ενώ τώρα εφαρμόζεται το φορολογικό χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους βιοτέχνες, στους επιστήμονες και τους εμπόρους». «Είναι αδιανόητο να καταγράφουν οι τέσσερις τράπεζες κέρδη 2,5 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2024. Είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια και στο ρεύμα», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε την απουσία ρύθμισης της αγοράς όπως και την απουσία ελέγχων, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο: «Τώρα η κυβέρνηση παραδέχεται την ύπαρξη υπερκερδών στο ρεύμα, έστω σε μια υποεκτιμημένη μορφή, καθώς θα φορολογηθεί ένα μόνο τμήμα που είναι ήδη εδώ και δύο χρόνια στα ταμεία τους. Σιωπή από την κυβέρνηση για τις τράπεζες και τα διυλιστήρια. Πριν τις ευρωεκλογές, ο τότε υφυπουργός κ. Θεοχάρης, απαντώντας σε ερώτησή μου στη Βουλή, δήλωνε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στα διυλιστήρια για το 2023. Μετά το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω των ευρωεκλογών στον κ. Μητσοτάκη, “ανακάλυψαν” ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Αυτά τα υπερκέρδη έφυγαν από τις τσέπες όλων των νοικοκυριών αλλά και από τα ταμεία όλων των επιχειρήσεων».
ΠΑΣΟΚ
Καλεσμένος της εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στον απόηχο του πορίσματος του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των υποκλοπών, ο κ. Γλαβίνας επεσήμανε ότι «ο κ. Μαρινάκης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση, έχουμε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδημοκρατικές μεθόδους. Έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης θα είχε δημιουργήσει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, θα είχαν απολογηθεί όλοι. Στην Ελλάδα αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Όταν ο κ. Φλωρίδης πριν κάποια χρόνια, για ανάλογες υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης έχει λερωμένη τη φωλιά του απέναντι στην ανεξαρτησία των θεσμών, καταφερόταν εναντίον της δικαιοσύνης δεν υπήρχε αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία γιατί τη συνέφερε. Η πίστη στη δικαιοσύνη δεν είναι α λα καρτ και ο σεβασμός στην ανεξαρτησία της είναι κατοχυρωμένος».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ως εκ τούτου «η Βουλή, όπου ο λαός εκπροσωπείται, έχει κάθε δικαίωμα, όπως προβλέπεται και στον κανονισμό της, να καλεί εν προκειμένω την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την ανακοίνωση της για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Δεν είναι προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών το να δικαιούται η Βουλή να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν αμφισβητείται η δικαστική απόφαση, κάνοντας ωστόσο παράλληλα λόγο για σκάνδαλο διαφθοράς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς του Υπουργείου Εξωτερικών, εξηγώντας:
«Ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, σημερινός Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σμυρλής υπέγραφε την εξαγωγή του Predator μέσω της εταιρείας Intelexa σε τρίτες χώρες.Πώς αυτό επετράπη; Ποιοι κέρδισαν; Ακολουθήθηκε η ροή του χρήματος; Άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί; Υπάρχουν τεράστια ερωτήματα ως προς τη δικαστική έρευνα, τα οποία οφείλουν να απαντηθούν».
«Η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να απολογηθεί. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τι κάνουν η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης; Κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους. Έχουμε κάποια απάντηση; Σιγή ιχθύος», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την τροπολογία της Κυβέρνηση για έκτακτη φορολόγηση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ο Θανάσης Γλαβίνας εκτίμησε ότι αυτή «έγινε με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο» και παρέθεσε σειρά ερωτημάτων προς την Κυβέρνηση: «Η χώρα δεν έπρεπε να έχει προβλέψει ότι σε τέτοιες ενεργειακές κρίσεις να είναι περισσότερο ενεργειακά αυτάρκης; Μπορεί η κάθε αναταραχή, να μας καθιστά τόσο ευάλωτους; Έγιναν οι επενδύσεις που έπρεπε στα δίκτυα; Έχουμε τις διεθνείς διασυνδέσεις; Μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μπορούν Δήμοι, συνεταιρισμοί να χρησιμοποιούν τα -ανύπαρκτα- δίκτυα;
Τίποτα από αυτά, δυστυχώς, δεν έχει γίνει, ενώ θα έπρεπε. Και η ευθύνη είναι στην Κυβέρνηση, που διαρκώς κρύβεται πίσω από το αφήγημα της εξωτερικής κρίσης. Έρχεται στην Ελλαδα μια κρίση από το εξωτερικό, την πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά οι Έλληνες καταναλωτές και φορολογούμενοι και οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι “δυστυχώς είναι μια εξωτερική κρίση”. Πολύ καθαρά, δεν θωράκισαν ενεργειακά τη χώρα ώστε το κόστος να μη μεταβιβάζεται στους απλούς πολίτες και η ενεργειακή αγορά είναι έρμαιο στα ολιγοπωλιακά συμφέροντα».
Σχολιάζοντας, τέλος, το ντόμινο κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων και την έλλειψη ελέγχων στα σύνορα συνέπεια της κυβερνητικής ανεπάρκειας, ο κ. Γλαβίνας στάθηκε στο «τι κάνουμε μετά την καταστροφή των κτηνοτρόφων» υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων πριν από χρόνια.
«Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έμειναν ξεκρέμαστοι, δεν έλαβαν αποζημιώσεις και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις υγιείς επιχειρήσεις που είχαν και οι οποίες κρατούσαν ζωντανή την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει, λοιπόν, αφού δούμε τη δημόσια υγεία, να σταθούμε και στην επόμενη ημέρα για αυτούς τους ανθρώπους» κατέληξε.
Νέα Αριστερά
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης των παρακολουθούμενων υπουργών, η πλειοψηφία της συγκάλυψης, απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κυρία Αδειλίνη και ο κύριος Ζήσης αλλά και να έρθει σε γνώση της Εθνικής Αντιπροσωπείας το πόρισμα του Αρείου Πάγου», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση που έχει ευτελίσει κάθε έννοια δημοκρατίας και θεσμικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», σχολιάζει, διαμηνύοντας ότι «αν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έκλεισε, κάνει λάθος». «Αν η κυβέρνηση και τα “ρυπαρά δίκτυα” εντός και πέριξ αυτής, νομίζουν ότι η μεθόδευση να ανακοινωθεί το πόρισμα με δελτίο Τύπου εν μέσω θέρους να ξέρουν ότι γελιούνται», συμπληρώνει.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης καλεί εκ νέου τον πρωθυπουργό «να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» με την οποία είχε επικοινωνία πριν από λίγη ώρα.
«Της εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και για το ενδεχόμενο να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση αυτή η πολύκροτη υπόθεση», σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας πως αναμένει από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης «να επιδείξουν τη δέουσα ωριμότητα και να στηρίξουν το αίτημα αυτό».
«Οι ώρες είναι κρίσιμες για την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα. Απαιτείται προοδευτικό μέτωπο, τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας θυμούνται οι ωτακουστές του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα καθεστώτα πέφτουν και τα παρακράτη ξηλώνονται», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.