ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Από τα δεξιά κυρίως η αντιπολίτευση στη νέα ΝΔ του Κυριάκου

Από τα δεξιά κυρίως η αντιπολίτευση στη νέα ΝΔ του Κυριάκου, Σπύρος Γκουτζάνης

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επιβεβαίωσε το νέο πολιτικό τοπίο που προέκυψε από τις εκλογές και την συνολική μετατόπιση προς τα δεξιά. Η κυβέρνηση δεν θα έχει απέναντί της έναν ισχυρό πλην όμως “δαιμονοποιημένο” ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έναν πλουραλισμό αντιπολίτευσης τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά της.

Στο μεν αριστερό φάσμα θα έχει απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά ταυτότητα αλλά επιχειρεί να επιβεβαιώσει την θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, διακηρύσσοντας ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη με εναλλακτική πρόταση, καθώς και το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί την κυρίαρχη θέση στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο μεν Σωκράτης Φάμελλος ήταν αναμενόμενα αμήχανος καθότι προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποσχέθηκε ότι θα είναι η προοδευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ενώ απέφυγε τις βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τήρησε αμφίσημη στάση στην πρόσκληση-πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναινέσει στην συνταγματική αναθεώρηση (συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) που συμπυκνώνει τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» που έθεσε σαν εθνικό, και προσωπικό του στόχο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός με την ενισχυμένη δεύτερη νίκη του θέλησε να εμφανιστεί ότι πλέον συνομιλεί με την ιστορία σαν συνεχιστής των μεγάλων εκσυγχρονιστών -Ελευθέριου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη. Παράλληλα με τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό μίλησε για τη «νέα Νέα Δημοκρατία». Στο κλείσιμο των προγραμματικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από το ότι επικαλέστηκε το 41% των εκλογών για να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι βασικός του στόχος είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και η αποπληρωμή των δόσεων του πρώτου δανείου.

Αρνήθηκε όμως τόσο ένα στεγαστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος -απέρριψε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη- όπως και για τους πλειστηριασμούς. Έδειξε όμως να λαμβάνει υπόψη του την “απειλή” από τα δεξιά του λέγοντας ότι απέναντι στην πατριωτική ρητορεία επιστρατεύει τον πατριωτισμό των πράξεων και επικαλέστηκε το πάντα εύκολο επιχείρημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν είναι δίχως σημασία ότι παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε το τριήμερο στο κλείσιμό του ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά και αντίστοιχα απάντηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Συνολικότερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν να εγκλωβίζονται στην στρατηγική του πρωθυπουργού αφού εκ θέσεων συμφωνούν στον εκσυγχρονισμό και στην προσέγγιση με την Ευρώπη, ενώ περιορίζουν την αντιπολίτευσή τους σε διαχειριστικές κυρίως αντιρρήσεις. Στο ευρύτερο πεδίο δείχνει εμφανίζεται το ΚΚΕ που “απειλεί” την κυβέρνηση ότι «θα το βρίσκει μπροστά του» ενώ έβαλε και ατζέντα ελληνοτουρκικής προσέγγισης, πιέζοντας έτσι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία.

Η Δεξιά αντιπολίτευση της ΝΔ

Η τριήμερη συζήτηση έδειξε να αναδύεται μία αντιπολίτευση στα δεξιά της «νέας ΝΔ» που ανοίγει όλη την βεντάλια των θεμάτων από τα κοινωνικά θέματα με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την ακρίβεια μέχρι τα θέματα ταυτότητας και εξωτερικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίστηκε αφυπνισμένος και εκτός του συναινετικού πλαισίου που ακολούθησε την πρώτη τετραετία. Το εάν θα συνεχίσει σε αυτό το τέμπο είναι ανοικτό. Από τη μία είναι ευεπίφορος σε πολιτικά deal, από την άλλη όμως κινδύνευσε να μείνει εκτός Βουλής από την προεκλογική επίθεση του συστήματος Μαξίμου.

Παράλληλα δεν μονοπωλεί τον πέραν της ΝΔ δεξιό χώρο, αλλά νιώθει πια την ανάσα της Νίκης των Σπαρτιατών και ενδεχομένως της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία επίσης βάζει εθνική ατζέντα. Κάπως έτσι κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προετοιμάζει «Πρέσπες του Αιγαίου» και θέλοντας να προβάλλει  και κοινωνικό χαρακτήρα διακήρυξε το «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» μαζί με το «ψωμί παιδεία ελευθερία».

Η κ. Κωνσταντοπούλου έδειξε ότι θέλει να μεταφέρει το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Βουλή. Στην δευτερολογία της έκανε καταμέτρηση των βουλευτών της συμπολίτευσης στις ομιλίες των υπουργών. Ο Δημήτρης Νατσιός επανέλαβε τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του δίνοντας έμφαση στις σχέσεις κράτους εκκλησίας, ταυτότητας φύλου αλλά και στα εθνικά θέματα. Ως ελληνορθόδοξος τάχθηκε και κατά των αμβλώσεων συνδέοντάς το μάλιστα με την υπογεννητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρήλθε την κριτική τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά και εμφανίστηκε με την αυτοπεποίθηση του πολιτικά κυρίαρχου, στα όρια της αλαζονείας όπως σχολίαζαν ακόμη και οι βουλευτές του. Ο βασικός κίνδυνος είναι από την πίεση που ασκούν τα τρία δεξιά κόμματα στους βουλευτές του. Ένα πρώτο crash test θα είναι εάν φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων που προανήγγειλε στην πρώτη του ομιλία. Σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένο ότι θα έχει διαρροές. Πιο σκληρή θα είναι η μάχη εφόσον προχωρήσει την διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx