Από τα «Ζάππεια» του Σαμαρά στα «Ζάππεια» του Τσίπρα
08/05/2019Το μήνυμα ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε «σαφή πορεία ανάκαμψης» και ότι αυτή η πορεία πρέπει να έχει συνέχεια θέλησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μόνιμων θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που έχει ήδη προαναγγείλει.
Αναφερόμενος για άλλη μία φορά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ότι έχει εξασφαλίσει την φθηνότερη από ποτέ πρόσβαση στις αγορές χρήματος και ότι έχει επέλθει δημοσιονομική εξυγίανση.
Παραλλήλως, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «εσκεμμένα» άφησε τα δημόσια ταμεία «απολύτως άδεια» και πρόσθεσε ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους εκείνοι που «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της παρένθεσης».
Διασφάλιση της εξόδου από την κρίση
Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα πέρα από την δυνατότητά της να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας που ξεπερνά τα 31 δισ. Ευρώ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι περίπου τα μισά από αυτά είναι το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφάλειας του ESM, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τους κόπους του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι αυτοί οι κόποι δεν θα ξοδευτούν «αλόγιστα», αντιθέτως θα επενδυθούν με τρόπο που θα διασφαλίζει την «αδιάλειπτη» αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι από αυτούς τους πόρους 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, η οποία θα αποφέρει όφελος πολλών εκατομμυρίων ετησίως από τόκους.
Παραλλήλως σημείωσε ότι ποσό περίπου 11,5 δισ. θα αξιοποιηθεί για να διασφαλιστεί η οριστική έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για το άνοιγμα ενός ειδικού λογαριασμού και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατατεθούν 5,55 δισ. ευρώ, ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για την τριετία 2020-2022.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτή η ενέργεια δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για «έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής». Της πολιτικής που, όπως τόνισε, εγκαινίασε η κυβέρνησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ.
13η σύνταξη και άλλα θετικά μέτρα
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε βεβαίως ότι υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο δεν έχει αισθανθεί ακόμη «τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» για να επισημάνει στην συνέχεια ότι τώρα ήρθε «η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται».
Παρουσίασε έτσι ένα «ισορροπημένο», όπως το αποκάλεσε, «πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης», το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται φέτος και τα επόμενα χρόνια. Ο Τσίπρας επέμεινε στον μόνιμο χαρακτήρα των μέτρων, επισημαίνοντας ότι κανένα από αυτά δεν είναι προσωρινό.
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή μέσα στο 2019, περιλαμβάνεται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όπως είπε η αρμόδια υπουργός, φέτος η 13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του Μαΐου. Η ίδια ανέφερε ότι για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης, για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70%, για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ το 50% και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το 30%.
Στα θετικά μέτρα του 2019 περιλαμβάνονται επίσης η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (με εξαίρεση ποτά, ροφήματα και αλκοόλ), καθώς και η μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13% από 24% που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα στο 6%, από 13% που είναι σήμερα, θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο).
Τα μέτρα του 2020 περιλαμβάνουν την μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων και την μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%. Το ίδιο πακέτο περιλαμβάνει φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών, μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%, έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών, μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων.
Χώρος εξαγγελιών
Παρουσιάζοντας το νέο πακέτο θετικών μέτρων στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά την Τετάρτη η κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή. τόνισε ωστόσο ότι για αυτό το σχέδιο των θετικών μέτρων θα ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 Μαΐου, αλλά και την οριστική έγκριση της υλοποίησής του στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε βεβαίως τα θετικά μέτρα τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκ των πραγμάτων οι εξαγγελίες του αποκτούν προεκλογικό χρώμα. Ο μόνιμος χαρακτήρας τους ωστόσο τις διαφοροποιεί από τις συνήθεις προεκλογικές παροχές.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Ζάππειο για να αναγγείλει θετικά μέτρα ή θετικές εξελίξεις. Το είχε κάνει και πριν περίπου έναν χρόνο, και μάλιστα φορώντας γραβάτα, για να εξαγγείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.
Η επιλογή του Ζαππείου δεν είναι βεβαίως τυχαία. Εκεί πήγαινε και ο Αντώνης Σαμαράς για να παρουσιάσει τα δικά του «εμπροσθοβαρή» προγράμματα για την “επανεκκίνηση” της ελληνική οικονομίας σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές που εφάρμοζε η τότε μνημονιακή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τα γνωστά «Ζάππεια» του Σαμάρα μετατράπηκαν ωστόσο στην συνέχεια, στην διάρκεια της συγκυβέρνησής του με το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ και άλλους, στις πλέον αντιλαϊκές πολιτικές. Εκείνες τις πολιτικές που δημιούργησαν τις πλατείες της αντίστασης και έφεραν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.