Από το δράμα Σαμαρά-Βενιζέλου στη φάρσα Κυριάκου-Φώφης

Χρήστου Δημήτρης
10
"Δεν υπήρξαμε ποτέ υπηρέτες των ελίτ" είπε με στόμφο η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στο πρόσφατο συνέδριο. Τι να πεις; Τη θαυμάζουμε πραγματικά. Καμιά διάθεση αυτοκριτικής και κάθαρσης για το αμαρτωλό σύστημα της κλεπτοκρατίας που άνθισε, φούντωσε και γιγαντώθηκε στην μακρά διακυβέρνηση του κ. Σημίτη, την οποία και η ίδια απόλαυσε από θέσεις περιορισμένης ευθύνης λόγω ικανοτήτων.

Επιστρέφουμε!

"Είμαστε εδώ, επιστρέφουμε" υπογράμμισε ενθουσιασμένη από τον εαυτό της και τη θαυματουργή προεδρεία της.  Ποιοι, όμως, είναι εδώ και πως θα επιστρέψουν, αν ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει αμαρτίες και πεπραγμένα; Είναι εδώ ο Βενιζέλος που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ στο 40% και το τερμάτισε στο 6%; Που νομοθετούσε μοιράζοντας αντικλείδια σε χορηγούς και φίλους; Που διαχειρίστηκε με σκανδαλώδη τρόπο τις υποθέσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το κανόνι της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη; Που έχασε τη λίστα Λαγκάρντ και αρνήθηκε την παραλαβή της λίστας Μπόργιανς;

Είναι εδώ ο Λοβέρδος, ο Κωνσταντινόπουλος, η Χριστοφιλοπούλου, και όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των ολιγαρχών που καταλήστευσαν τη χώρα; Είναι εδώ ένα κόμμα που ο λόγος του και οι ενέργειες του ταυτίζονται προκλητικά με την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση να είναι   συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Κάντε σας παρακαλώ μια άσκηση. Προσπαθήστε να σχηματίσετε το νέο κυβερνητικό σχήμα. Και αν σας προκύψει μια κυβέρνηση παρόμοια με εκείνη των Σαμαρά-Βενιζέλου, μην τρομάξετε. Μια χρήσιμη άσκηση είναι μόνο.

Ζητάνε και τα ρέστα!

Τελικά το ολίγον  ΠΑΣΟΚ και όσοι αναζητούν εκλογική επιβίωση, αποφάσισαν οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν αυτοκριτική. Κανένα σοβαρό συμπέρασμα για την πολιτική καταδίκη από τους πολίτες.

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό το θλιβερό θέατρο, ο μεν Βενιζέλος απαιτεί από τους Έλληνες να του στήσουν ανδριάντα που έσωσε τη χώρα με το PSI, με τη ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων και των μικροομολογιούχων. Η δε Γεννηματά απαιτεί όσοι εγκατέλειψαν το σκάφος να κάνουν αυτοί αυτοκριτική(!) και να επιστρέψουν αμέσως πίσω.

Και όλα αυτά λέγονται σε μια χώρα που χρεοκόπησε επισήμως το 2010 και ακόμα  αγκομαχάει για να απαλλαγεί από τα δεσμά των δανειστών. Ναι, αναφερόμαστε στο ΠΑΣΟΚ που ειδικά στην περίοδο του Σημίτη παραχώρησε μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας στα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Τα συμφέροντα που σχεδίαζαν και υλοποιούσαν κρατικά έργα, χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης, με στόχο την κερδοφορία τους, τις τρελές μίζες και τις κλοπές δημοσίου χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις αποκρατικοποιήσεις που επιχείρησε ο Σημίτης τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων, που έφτασαν τα 17 δισ. ευρώ, πήγαν στο πελατειακό σύστημα και στους κλεπτοκράτες για να κερδίσει ο "καταλληλότερος" την δεύτερη κυβερνητική θητεία του το 2000. Δεν θα έπρεπε όλο αυτό το ποσό, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του να διατεθεί για τη μείωση του εθνικού χρέους;

Η καταιγίδα των σκανδάλων...

Υποθέτω ότι όλοι θα θυμάστε την ανατριχιαστική δήλωση Σημίτη στη Βουλή, όταν κατηγορούσαν την κυβέρνησή του για μίζες και σκάνδαλα. Τότε που είχε ανακαλυφθεί η σακούλα του Τσουκάτου με τα μάρκα της SIEMENS που πήγαν στο κομματικό ταμείο και η χορηγία στον Μαντέλη που πήγε στην τσέπη του. Είχε αναφωνήσει εκείνος ο γενναίος πρωθυπουργός, που κατά την Φώφη έσωσε την Ελλάδα: "Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα".

Και μετά έσκασε το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου. Σιωπή από τον προϊστάμενο πρωθυπουργό. Μετά σκάει το σκάνδαλο Παπαντωνίου. Μετά το C4I. Σιωπή. Μετά έχουμε πολυβολισμούς με μίζες από την NOVARTIS και το Ερρίκος Ντυνάν.

Σιγή ασυρμάτου από τον Σημίτη που αυτός και η σύζυγος του, όπως και μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, νοσηλεύτηκαν στο Ερρίκος Ντυνάν χωρίς να πληρώσουν την συμμετοχή τους ως ασφαλισμένοι. Όπως μάθαμε, εκεί είχε και μια αργομισθία ο οδοντίατρος σύζυγος της κ. Γεννηματά. Πταίσμα!

Καμιά λέξη από την κ. Γεννηματά για τα τεράστια θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες. Η έκθεση της Grand Thornton για την οικονομική διαχείριση του κόμματος επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου λέει πολλά.

Και παρότι η κ. πρόεδρος μας ενημέρωσε εδώ και δύο χρόνια ότι την έστειλε στον εισαγγελέα, πριν εκείνος βγάλει πόρισμα, παρότι δεν είναι δική του δουλειά η εσωτερική διαχείριση ενός κόμματος και ποτέ κανείς στη Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να ασχοληθεί, η κ. Φώφη δέχτηκε  στην Συμπαράταξη με μεγάλη χαρά τον Γιώργο Παπανδρέου και τους ακολούθους του!

Εν ολίγοις, ποντάρει ότι οι πολίτες είναι τόσο αφελείς και αμνήμονες που χωρίς να ζητήσει συγνώμη κανείς τους, θα συγχωρεθούν για την καταστροφή στην οποία οδήγησαν τη χώρα. Όμως, η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται επανίδρυση από κορυφής μέχρις ονύχων.

Και χάρη μας κάνουν!

Ένα πολιτικό σχήμα στο οποίο έχουν απομείνει τυχοδιώκτες δίχως πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, χωρίς κοινωνική και κομματική βάση, είναι σχεδόν αδύνατον να εμπνεύσει και να αναγεννηθεί και μάλιστα με σοσιαλιστική η κεντροαριστερή ταυτότητα.

Η μοναδική ελπίδα όσων αξιωματούχων φιλοξενούνται εκεί, είναι να μπουν στη Βουλή και να συνεργαστούν με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Κυριάκου. Δεν το κρύβουν και δεν χρειάζονται κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Μειώνουμε τους φόρους λένε, μειώνουμε και το κόστος εργασίας και ανταγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία! Φοβερό όραμα ανάπτυξης! Και χάρη μας κάνουν που θα μας κυβερνήσουν.

Ποντάρουν στον επικοινωνιακό βομβαρδισμό των μεγάλων ΜΜΕ. Τα διαπλεκόμενα αφεντικά τους δεν κοστολογούν τα σκάνδαλα που βύθισαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Θέλουν να κάνουν τον Κυριάκο πρωθυπουργό, ώστε να διατηρήσουν τα παλαιά τους προνόμια, να συνεχίσουν να δίνουν εντολές. Ποντάρουν και στην αδυναμία (ας το πούμε έτσι) της Δικαιοσύνης να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, απέναντι στην πατρίδα που κινδυνεύει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.