Αποδομεί την κυβέρνηση για τις υποκλοπές ο Καραμανλής – Η απάντηση Μαξίμου (upd)
31/08/2022Παρέμβαση για τις υποκλοπές έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια, ζητώντας πλήρη αποσαφήνιση των γεγονότων, ως προϋπόθεση για την κάθαρση του δημοσίου βίου. Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε το δύσκολο θέμα της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού, ωστόσο πήρε σαφείς αποστάσεις από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν χωρεί η επίκληση του απορρήτου.
Αντίθετα με τη θεωρία της διαχειριστικής αστοχίας ή του λάθους ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν αντέχεται να μείνουν σκιές». Παράλληλα δεν άφησε περιθώριο ως προς το ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ενέκριναν την παρακολούθηση προσθέτοντας, για να μην μείνει περιθώριο παρερμηνείας, ότι «αν προκλήθηκαν με κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο». Συνεπώς βάζει και ζήτημα ποινικών ευθυνών πέρα από τις πολιτικές.
Διαφοροποιήθηκε όμως και στο εν γένει θέμα της εξυγίανσης του θεσμικού πλαισίου, προβάλλοντας ως αναγκαία, όχι απλώς την ευρύτερη συναίνεση, αλλά «την διακομματική συνεργασία». Καθώς έχει αρχίσει η διαδικασία της διερεύνησης με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολούθως με την Εξεταστική Επιτροπή η παρέμβαση Καραμανλή δίνει και ένα πλαίσιο για τους βουλευτές της ΝΔ να αποφύγουν μεθοδεύσεις συγκάλυψης.
Ο Καραμανλής για τις υποκλοπές
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!.
Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις, υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.
Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».
Η απάντηση Μαξίμου
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση των υποκλοπών. Είναι σαφές ότι η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε ταραχή στο κυβερνητικό επιτελείο που με διαρροές προσπάθησε να υποβαθμίσει την παρέμβαση Καραμανλή και να την εμφανίσει ότι κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές ανέφεραν:
«Από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Για αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».
Είναι εμφανές το εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος που κινείται η παρέμβαση Καραμανλή ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην Δικαιοσύνη ή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ομοιότητα με την ρητορική της κυβέρνησης. Παράλληλα στο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου (πριν και μετά την ομιλία του) περί «σεβασμού των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής», ο Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».