ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολαύστε δείγμα από το -κατά Δένδια- “ΥΠΕΞ του 21ου αιώνα”…

Απολαύστε δείγμα από το -κατά Δένδια- "ΥΠΕΞ του 21ου αιώνα"...
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ενώ τουρκική φρεγάτα εμποδίζει το σκάφος Nautical Geo να πραγματοποιήσει τις επιστημονικές έρευνές του λίγα μίλια έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα ανατολικά της Κρήτης, εφαρμόζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο υπουργός Νίκος Δένδιας εκτοξεύει το υπουργείο Εξωτερικών από τον 19ο στον 21ο αιώνα! Κατά δήλωσή του! Το “εκτοξεύει” με έναν (ακόμη) Οργανικό Νόμο, που πρόσφατα ψήφισε.

Κάθε υπουργός και τον δικό του Οργανικό Νόμο! Και ο Νίκος Κοτζιάς εκ βάθρων ανασύνταξε τον Οργανικό Νόμο του υπουργείου Εξωτερικών. Πιστεύουν, προφανώς, οι υπουργοί ότι η διπλωματική υστέρηση της χώρας είχε τη ρίζα της στο νομικό πλαίσιο του υπουργείου και όχι στις επιδόσεις των ιδίων και των διπλωματών που εδρεύουν στα κτήρια της Βασιλίσσης Σοφίας και στις πρεσβείες στο εξωτερικό.

Έρχεται λοιπόν ο Νίκος Δένδιας και επαυξάνει. Παρέλαβε τον 19ο αιώνα και παραδίδει τον 21ο! Ταξίδια στο χρόνο έκανε ο Ιούλιος Βερν και ο H.G. Wells στις ιστορίες τους. Από κοντά και ο ρηξικέλευθος “αρχιδιπλωμάτης” υπουργός μας! Δεν αρνούμαι ότι τα νομικά πλαίσια γέρνουν, ότι ξεπερνιούνται. Αλλά πιστεύω μετά λόγου γνώσεως ότι το εγγενές πρόβλημα της ελληνικής διπλωματίας είναι η ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας και των διπλωματών.

Και εστιάζω στην ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας, επειδή τα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας τα πλάθουν κατ’ εικόνα και ομοίωσίν τους οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Αυτοί τους εντάσσουν με “σοφά” δομημένες εξετάσεις και επιλεγμένους εξεταστές, αυτοί τους  αναθέτουν καθήκοντα, αυτοί επιλέγουν ποιος διπλωμάτης θα υπηρετήσει πού, ώστε να προκύψουν οι Συμφωνίες των Πρεσπών, της Μαδρίτης επί Σημίτη, της Ζυρίχης-Λονδίνου επί θείου Καραμανλή κ.ο.κ.

Ένα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα

Αυτές τις ζημιογόνες συμφωνίες για την Ελλάδα διπλωμάτες τις διαπραγματεύθηκαν (με πολιτικές εντολές είναι αλήθεια) και πολιτικοί τις υπέγραψαν και τις κύρωσαν στη Βουλή.  Η κότα έκανε το αυγό και το αυγό την κότα! Υπερβολές; Υπεραπλουστεύσεις; Όσοι έχουν γνώση της καθημερινής δουλειάς στο υπουργείο Εξωτερικών παρατηρούν εσχάτως και τις πιο στοιχειώδεις προδιαγραφές που χαρακτήριζαν την δουλειά της ελληνικής διπλωματίας να καταργούνται. Δίχως προσχήματα, δίχως κόμπλεξ!

Δεν μιλάμε μόνο για το αναγκαίο πολιτικό κριτήριο και την εξίσου απαραίτητη αναλυτική σκέψη, μιλάμε και για κάτι πολύ πιο εξόφθαλμο: την ελληνική γλώσσα! Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από ένα πρόσφατο τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Η  Σύμβουλος που το συνέταξε μετατέθηκε επί Νίκου Δένδια εκεί, η Πρέσβης που το ενέκρινε και το υπέγραψε ήταν επιλογή του Νίκου Κοτζιά.

  Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Το θέμα του τηλεγραφήματος που εστάλη από την πρεσβεία στο Παρίσι στην Κεντρική Υπηρεσία είναι η συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ στο Παρίσι (16/9/2021). Στο κείμενο, λοιπόν, διαβάζουμε: «Γαλλική πλευρά στην ανακοίνωση της εν λόγω επίσκεψης τόνιζε ότι παρουσία κας Μέρκελ δεν πρέπει να ερμηνεύεται, ως το αποχαιρετιστήριο λάκτισμα αλλά ως μια καθαρά συνάντηση εργασίας… Επί του παρόντος και υπό του ομιχλώδους τοπίου των γερμανικών εκλογών, Γάλλος πρόεδρος δεν πρέπει να αποκλείεται να προσβλέπει στην στήριξη και ενδεχομένως στην καθοδήγηση της κας Μέρκελ…».

“Βασιβουζούκοι και οι Ταμπιναμπού”!

Ιδού λοιπόν ο 21ος αιώνας στο υπουργείο Εξωτερικών! Ιδού το «αποχαιρετιστήριο λάκτισμα». Ιδού οι “Βασιβουζούκοι και οι Ταμπιναμπού”! Ου μην εν “μέσαις Αθήναις”, όπως χλεύαζε ο Ροϊδης, αλλά πλέον και εις Παρισίους! Δεν θίγω καν, «υπό το ομιχλώδες τοπίο» (μιλάμε για ποίηση!), την εμβριθή πολιτική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία  ο Εμμανουέλ δεν μπορεί  δίχως την Άνγκελα(!) και εκλιπαρεί για να εξασφαλίσει την καθοδήγησή της!

Και καλά μία Σύμβουλος Πρεσβείας τα έγραψε και η πρέσβης, που δεν είναι ανελλήνιστη, μάλλον το υπέγραψε χωρίς να το πολυδιαβάσει (για να δείτε πόσο επιεικής είμαι το ερπετό!). Αλλά οι παραλήπτες, η υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του υπουργείου που διαβάζει τέτοια γλωσσικά ανοσιουργήματα, τί κάνει; Σας διαβεβαιώ ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα. Δείχνει να έχει συνηθίσει με τη γλωσσική βαρβαρότητα, η οποία δυστυχώς δεν είναι εξαίρεση.

Και επειδή κλείνοντας δεν αντέχω να μην θέσω το ερώτημα: Στο υπουργείο Εξωτερικών του 21ου αιώνα, που κατά δήλωσή του χτίζει ο Νίκος Δένδιας, θα είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα όσοι δεν βαρβαρίζουν; Και επειδή κάποιοι από εσάς θα σχολιάσετε μόνοι σας ότι μεγαλοποιώ λεπτομέρειες, θα του απαντήσω ότι όποιος γράφει τέτοια ελληνικά δύσκολα αντίστοιχες σκέψεις θα εκφράσει. Τα έχουν πει άλλοι σοφοί πολύ καλύτερα από μένα για την οργανική σχέση της γλώσσας με τη διανοητική λειτουργία.

Και μια τελευταία απορία: αλήθεια, στον εισαγωγικό διαγωνισμό για τους νέους Ακολούθους Πρεσβείας που τέλειωσε προ ημερών, γιατί εκλήθη ως εξεταστής στην ελληνική γλώσσα ο αξιολογότατος Νεοελληνιστής Αθανάσιος Μιχάλης; Χάθηκε η συμπαθής αοιδός Άντζελα Δημητρίου! Τα κάναμε όλα μπάζα…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι