ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε το debate Μακρόν-Λεπέν στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυξάνει την διαφορά του από την Μαρίν Λεπέν στην πορεία προς την τελική αναμέτρηση, την Κυριακή 24 Απριλίου. Σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Μακρόν κερδίζει περίπου δύο ποσοστιαίες εβδομάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και εάν η τάση δεν αλλάξει με το σημερινό debate, ο Μακρόν εκτιμάται ότι θα ασφαλές προβάδισμα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δίνει στον Μακρόν ποσοστό 56,5% στον δεύτερο γύρο. Η ίδια εταιρεία τον έδινε νικητή των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 53% στις 8 Απριλίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο. Στη δημοσκόπηση της Opinionway ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 56%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, την Παρασκευή.

Νικητή των εκλογών με 55% τον φέρνει και η δημοσκόπηση της Ifop, που πριν από τον πρώτο γύρο του έδινε ποσοστό 52% στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με την Ifop, η αποχή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 26%. Ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές του 2017 με ποσοστό 66,1%, όμως τώρα η μάχη με την Λεπέν είναι σκληρότερη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνεται για τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική πολιτική του και δέχεται βολές από όλες τις πλευρές.

Τo debate χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι της αντιπαράθεσης Μακρόν-Λεπέν έχουν ανεβεί πολύ και η δομή της τηλεοπτικής αναμέτρησης όπως και οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν έγιναν θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων. Ο Μακρόν είχε επιλέξει αρχικά μία εκστρατεία χαμηλών τόνων, λόγου και του πολέμου στην Ουκρανία, στρατηγική που δεν του “βγήκε” στον πρώτο γύρο.

Η επικοινωνιακή στρατηγική

Ο Γάλλος πρόεδρος υποτίμησε την δυναμική της Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν, η οποία αποστασιοποιήθηκε μερικώς από τον Πούτιν στο ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής, εστίασε σε ζητήματα καθημερινότητας. Η ακρίβεια και η άνοδος του κόστους ζωής είχαν περίοπτη θέση στην καμπάνια της, όχι το Ισλάμ ή το μεταναστευτικό στα οποία εστίασε ο έτερος υποψήφιος της άκρας Δεξιάς, ο δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ (που περιορίστηκε στο 7%).

Μακρόν και Λεπέν είχαν βρεθεί και στις προεδρικές εκλογές του 2017, τότε βέβαια ο νυν πρόεδρος είχε πιο σαφές προβάδισμα. Η εμφάνιση της Λεπεν στο debate του 2017, όπου εμφανίστηκε εριστική και επιτιθέμενη διαρκώς στον Μακρόν, θεωρείται πως της είχε στοιχήσει επικοινωνιακά. Σήμερα, αναμένεται η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο) να κινηθεί πιο προσεκτικά. Ο δε Μακρόν, ο οποίος επικρίνεται για “ελιτισμό”, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πιο “ανθρώπινο” προφίλ, με την περίφημη φωτογραφία του με το ανοιχτό πουκάμισο και το… δασύτριχο στήθος να γίνεται γρήγορα viral!

  "Κουτσά άλογα" πάνε στις κάλπες...

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι