ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Αποστάσεις Σαμαρά από Μητσοτάκη – Αιχμές για υποκλοπές, εθνικά και ενεργειακό

Αποστάσεις Σαμαρά από Μητσοτάκη – Αιχμές για υποκλοπές, εθνικά και ενεργειακό, Σπύρος Γκουτζάνης

Με μία σύντομη, αλλά καίρια αναφορά και με σαφείς αιχμές, τοποθετήθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στην ιδρυτική εκδήλωση του φερώνυμου Ιδρύματός του. Θέλοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική συγκυρία που επέβαλε την αναφορά και στον ενωτικό για την παράταξη χαρακτήρα που θέλησε να προσδώσει στην εκδήλωση, ενόψει μάλιστα των εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς είπε για τις υποκλοπές: 

«Η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται για πολύ καιρό από τις, νόμιμες και παράνομες,  υποκλοπές. Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο… Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντί-δημοκρατική εκτροπή! Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το “απόρρητο” είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα! Τέτοια φαινόμενα δεν τα ανέχεται. Κι αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε και που θέλουμε να πάμε τον τόπο. Έχει σχέση με την ίδια την ταυτότητά μας!».

Ο Σαμαράς κατέθεσε την δική του πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα που είναι σαφώς σε απόσταση, σε ορισμένα σημεία διαμετρικά αντίθετη, από την πολιτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ενεργειακό, στο θέμα της νέας γενιάς δικαιωμάτων που υποσκάπτει την εθνική ταυτότητα και τον πατριωτισμό, στο “Σκοπιανό” και φυσικά στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Σαμαράς ιεράρχησε την μάχη των ιδεών και την ανάγκη ενότητας της παράταξης γύρω από τις ιδέες, πριν αλλά και μετά τις εκλογές.

Διαφοροποίηση από Σαμαρά

Στο ενεργειακό χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ σε σχέση και με την Ρωσία «θέατρο του πολιτικού παραλόγου και φαρσοκωμωδία». Άσκησε σκληρή κριτική στην γραφειοκρατική πολιτική της ΕΕ και ζήτησε ένα Σύμφωνο Επανίδρυσης. «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, είναι μία Ευρώπη δίχως όραμα, δίχως ηγεσία, δίχως τιμόνι. Η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα συνθήκη επανίδρυσης, αν δεν θέλουμε να διαλυθεί από τις αντιφάσεις της».

Συνέδεσε την στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας με την στάση της στο Κυπριακό: «Γιατί δεν λέμε κουβέντα για την Τουρκία που έχει εισβάλει εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο. Σωστά καταδικάζουμε την Ρωσία αλλά γιατί ορίζεται “εθνικιστής” όποιος θυμίζει την Κύπρο. Το λέω εγώ που έστειλα σιδηροδέσμια την Χρυσή Αυγή. Άλλο οι απεχθέστατοι νεοναζιστές και άλλο ο πατριωτισμός. Το Σύνταγμα εναποθέτει την τήρησή του στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Για αυτό τον αγνό πατριωτισμό, δεν μπορεί κανείς να μας κάνει να ντρεπόμαστε».

Θύμισε ότι όταν η Τρόικα του ζήτησε να παραχωρήσει σε ένα ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. «Δεν το δεχθήκαμε αλλά το δέχθηκαν δυστυχώς κάποιοι άλλοι αργότερα» ανέφερε. Αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, σε σχέση και με το ενεργειακό και με τις δυνατότητες που δίνει στην χώρα μας, αλλά δεν αξιοποίησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση: «Η Άγκυρα επιδιώκει να υφαρπάξει το σημαντικότερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προετοιμάζει τον λαό της για σύγκρουση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα νησιά έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό ισχύει και για το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, η ΑΟΖ του οποίου εφάπτεται με της Κύπρου. Αλλά η Τουρκία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και ζητά να πάμε σε διαπραγμάτευση για να μοιράσουμε τα δικά μας.

Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε “Πρέσπες του Αιγαίου”. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και σήμερα ειδικά μπορούμε να το αποτρέψουμε. Και αυτό γιατί η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου που υπάρχουν στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και το υπόλοιπο από τις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Το δικό μας εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με το υπαρξιακό συμφέρον της Ευρώπης για ενεργειακή αυτάρκεια».

ΑΟΖ και “Σκοπιανό”

Υπογράμμισε πάντως ότι μόνο η Ελλάδα δεν έχει αναζητήσει τις πηγές φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της. Σημείωσε ότι την πολιτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην χώρα μας την είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση των “Σαμαροβενιζέλων” και την διέκοψε η επόμενη κυβέρνηση. Άφησε όμως σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Δένδια για την δήλωσή του ότι “εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό μας”, δήλωση που αποθάρρυνε εταιρεία από τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κρήτης, γιατί, όπως είπε, «δήθεν είμαστε προσανατολισμένοι στην πράσινη ενέργεια».

Αναφέρθηκε στο “Σκοπιανό” λέγοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί αλλά εμείς θα διδάσκουμε στην χώρα μας την “Μακεδονική γλώσσα”. Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Δεν υπήρχε τότε ένας Κώστας Καραμανλής να απειλήσει με βέτο. Προέβλεψε ότι μετά την “μακεδονική γλώσσα” που δεν αναγνωρίζει η Βουλγαρία, η γειτονική χώρα θα ζητήσει και την αναγνώριση “μακεδονικής μειονότητας”.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλβανία χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες σε βαθμό αθλιότητας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ράμα για τον τρόπο που ενταχθήκαμε στο ευρώ. Αν υπάρχει μία χώρα που καταπατά την διεθνή νομιμότητα και δεν σέβεται τις ιδιοκτησίες των ομογενών μας είναι η Αλβανία». Κριτική όμως με αιχμές στην κυβέρνηση άσκησε και για τη Novartis λέγοντας ότι, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ήταν σκευωρία, οι ψευδομάρτυρες με βάση του οποίους συκοφαντήθηκαν δέκα αθώοι προστατεύονται. «Αυτό το θεωρώ μη δημοκρατικό», είπε χαρακτηριστικά.

Μανιφέστο για το μεταναστευτικό

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο μεταναστευτικό, συνδέοντάς το με την έκπτωση των πολιτιστικών αξιών και την προσπάθεια άλωσης των συνόρων της Δύσης. Σημείωσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που συνδέεται με την υποχώρηση παραδοσιακών αξιών, όπως της πατρίδας και τις πολιτιστικής ταυτότητας των χωρών υποδοχής της Δύσης, ενώ κατήγγειλε την αντίληψη των δικαιωματιστών που φθάνουν μέχρι την αντικατάσταση του πατέρα και της μητέρας με “γονέα ένα και δύο”.

Αξιολόγησε ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το δημογραφικό, σημείωσε ότι πρέπει να ενθαρρύνονται τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά και απαξίωσε την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέσω του μεταναστευτικού. Καλά λόγια για την κυβέρνηση είπε μόνο για τα εξοπλιστικά. Συγκεκριμένα ανέφερε για την πολιτική κατάσταση: «Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα άντεξε και αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Ήταν σωστό ότι η χώρα υπέγραψε την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την Γαλλία, αγόρασε τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη όπως και ότι αναβαθμίσαμε την συνεργασία με τις ΗΠΑ από την Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Αυτά τα πιστώνεται η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Έδειξε όμως και τα όρια της επιδοματικής πολιτικής: «Τα επιδόματα είναι απαραίτητα σε περίοδο κρίσης αλλά δεν πρέπει να γίνουν εθισμός. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς, αλλά δεν θα φέρουν ανάπτυξη». Πρότεινε οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μη φορολογούνται για πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιδράσει όταν η Γερμανία διαθέτει 200 δισ. για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι