Αποσταθεροποιημένος και χωρίς δύσκολες ερωτήσεις ο Μητσοτάκης
24/07/2025
Αν και η συνέντευξη ήταν σε “φιλικό κλίμα” και δίχως δύσκολες ερωτήσεις, εντούτοις ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση, δίχως απαντήσεις ή εξηγήσεις στα δύσκολα θέματα της επικαιρότητας, από το καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας Κύπρου, μέχρι το τουρκολυβικό μνημόνιο και την αδυναμία των πολιτών να κάνουν διακοπές.
Αντί για απαντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή και πιο σκληρά και ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, απέφυγε να προκαλέσει τον Αντώνη Σαμαρά ενώ δεν κρυβόταν η αποδοκιμασία του για τον Νίκο Ανδρουλάκη που “προσχωρεί στην τοξική αντιπολίτευση”. Όσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσχώρησε στην θεωρία Πάγκαλου – “όλοι μαζί τα φάγαμε”- λέγοντας ότι το θέμα είναι όχι μόνο διαχρονικό και διακομματικό αλλά αφορά και όλη την κοινωνία.
Μητσοτάκης εναντίον Καραμανλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κόψει την αιμορραγία από τα δεξιά του απαντώντας στις αιτιάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική. Παρότι όμως η δημιουργία κόμματος από τον Αντώνη Σαμαράς έχει πλέον δρομολογηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες επέλεξε να βάλει στο στόχαστρο τον Κώστα Καραμανλή. Προφανώς για να απαξιώσει εκ των προτέρων πιθανή στήριξη του Κώστα Καραμανλή. Το εάν θα αποτρέψει τον πρώην πρωθυπουργό ή θα τον κάνει να ξεπεράσει τους τελευταίους ενδοιασμού του και να στείλει και αυτός το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν εκπροσωπείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είναι βέβαιο.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός είναι γνώστης των κινήσεων που γίνονται στον χώρο. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει δήλωση που θα σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, ενδεχομένως και σήμερα, τότε δένει και η επιλογή του τάμιμνγκ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει την συνέντευξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαξίωσε την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή κάνοντας λόγο για “μακάρια ακινησία” και πρόσθεσε δηκτικά: «δεν θυμάμαι καμία πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική την περίοδο 2004-2009». Συμπεριέλαβε έτσι και την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν υπουργός Εξωτερικών, μετά την πρώτη περίοδο του Πέτρου Μολυβιάτη.
Απαντώντας στην κριτική του Κώστα Καραμανλή ότι “ανεπαισθήτως η Ελλάδα περιέρχεται σε ομηρία από την Τουρκία” είπε ότι τα θέματα που εγείρει η Τουρκία δεν είναι καινούργια, το Κυπριακό χρονολογείται από ο 1974, η θεωρία των γκρίζων ζωνών μετά τα Ίμια από το 1996. «Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του twitter (αναφέρεται στον Γιάννη Βαληνάκη) είναι εύκολη αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί. Η χώρα δεν ωφελήθηκε από μία πολιτική μακάριας ακινησίας».
Είπε ακόμη όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά: «Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».
Επέμεινε στη πολιτική των ήρεμων νερών, δεν απάντησε για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας, παρά μόνο ότι θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και ότι θα συναντήσει τον Ερντογάν στην Σύνοδο του ΟΗΕ. Αρνήθηκε την επιχειρηματολογία για την συμμετοχή της Τουρκίας στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και στο SAFE (αδειάζοντας και τον Νίκο Δένδια), λέγοντας ότι για την συμμετοχή σε επίπεδο κράτους απαιτείται ομοφωνία και η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει όσο διατηρεί τo casus belli και τις θεωρίες των γκρίζων ζωνών.
Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι παράλογο και παράνομο. Δεν παράγει δικαιώματα».
Σαμαράς, Τσίπρας και ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά ήταν προσεκτικός: «Δεν έχω να πω κάτι. Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει στην ΝΔ, λυπάμαι δεν την προκάλεσα εγώ την αποχώρηση, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως επιλέγει. Εμείς δεν μετράμε τα κουκιά μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας. Το δίλημμα είναι να πατήσουμε φρένο ή να πατήσουμε γκάζι με μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν στην τρίτη τετραετία».
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επέμεινε ότι η μόνη ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι απέτυχε στην εξυγίανση του Οργανισμού. Υπερασπίστηκε την απόφαση να απορρίψει την Προανακριτική, αφού όπως είπε δεν βλέπει ποινικές ευθύνες. Αντίθετα επέμεινε στη διάχυση των ευθυνών λέγοντας ότι η υπόθεση δεν είναι μόνο διαχρονική και διακομματική αλλά και κοινωνική αφού όλος ο αγροτικός κόσμος είχε βολευτεί με τις επιδοτήσεις σε βάρος της παραγωγής. Επίθεση εξαπέλυσε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Δεν υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη που είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε συνολικά στην αντιπολίτευση: «Γίνεται διαγωνισμός ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο τοξικές εκφράσεις, Χούντα, Καμόρα, Μαφία, καθεστώς, δεν μπορεί να είναι επίπεδο διαλόγου της Βουλής αυτό. Δυστυχώς έχουν εισέλθει και κόμματα που θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αίσθηση ευθύνης».
Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι ένας απλός βουλευτής που δεν έχει μιλήσει στην Βουλή δύο χρόνια τώρα. Έχει παρελθόν, το αν έχει μέλλον θα το κρίνουν οι πολίτες. Όμως δεν θα επιτρέψω να παραχαραχθει η ιστορία. Ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον λαό, προκάλεσε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και ήταν κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης, μετά το 2019».
Επανέλαβε το γνωστό ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Τέλος, επανέλαβε ότι στην ΔΕΘ θα υπάρξουν παροχές κυρίως προς την μεσαία τάξη, αν και όχι στο μέγεθος που το ανεβάζουν τα δημοσιεύματα.