Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ – Για ποια μέτρα γκρινιάζουν βουλευτές της
01/05/2021Αρχίζει και ξηλώνει ο μπερντές των περιοριστικών μέτρων, καθώς μετά την απαξίωση των SMS από τον Γεραπετρίτη, βουλευτές της ΝΔ ζητούν με επιστολή τους προς τον Νίκο Χαρδαλιά να επανεξετάσει και άλλα. Οι βουλευτές, εφτά τον αριθμό, ζητούν συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία να ξανακοιτάξει το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση, καθώς και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Οι επτά βουλευτές τονίζουν στην επιστολή τους την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις, το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο από καθήμενους πελάτες, καθώς και τα μέτρα για την χρήση μάσκας και αυτοδιαγνωστικών τεστ από τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες του χώρου είναι απογοητευμένοι με το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής, καθώς και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς υποχρεώνονται να κλείνουν τα καταστήματά τους το αργότερο στις έντεκα παρά τέταρτο το βράδυ. Οι εφτά βουλευτές εκτιμούν, ότι αυτοί οι περιορισμοί θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της εστίασης, που είναι ένας από τους πλέον πληττόμενους, από την πανδημία, τομείς της οικονομίας.
Αντιδράσεις στη ΝΔ, μετά μουσικής
Για τους λόγους αυτούς, ζητούν από τον υφυπουργό να τα επανεξετάσει, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης χρήσης μουσικής και την παράταση του ωραρίου, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι επτά βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Νότιος Τομέας Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Ιωάννης Μελάς (Α’ Πειραιά), Χρήστος Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Θεμιστοκλής Χειμάρας (Φθιώτιδας).
Στην επιστολή τους, οι παραπάνω βουλευτές προτάσσουν, ορθώς, ως επιχείρημα, ότι η συρρίκνωση του ωραρίου εξόδου θα προκαλέσει συνωστισμό. Το θέμα της επίδρασης του περιορισμένου χρόνου εξόδου στην εξάπλωση της πανδημίας είχε τεθεί, άλλωστε, και τους προηγούμενους μήνες, όταν η κυκλοφορία απαγορεύονταν από τις έξι το απόγευμα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Τα αποτελέσματα αυτού του μέτρου τα είδαμε βεβαίως στη συνέχεια με την εκτόξευση των κρουσμάτων, όπως ανέφεραν τόσο ειδικοί όσο και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συνολικά είχε τεθεί όμως στο παρελθόν και το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η αποτελεσματικότητα του οποίου επίσης αμφισβητήθηκε. Τότε όμως είχαν ακουστεί και κάποιες δικαιολογίες που το καθιστούσαν αυτομάτως πολιτικό και όχι υγειονομικό μέτρο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε, από τότε που κυβερνητικά στελέχη είχαν αναφέρει ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβάλλεται γιατί πρέπει και οι ελεγκτικές αρχές να ξεκουράζονται!
Μετά τον σάλο Γεραπετρίτη
Την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε άλλο ένα χτύπημα στην ορθότητα των επιβαλλόμενων μέτρων όταν, αναφερόμενος στην μη άρση του μέτρου της υποχρεωτικής αποστολής SMS είπε ότι αυτό, όπως και το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έχει και συμβολική σημασία, αλλά και μια «παιδαγωγική ιδιότητα».
Οι δηλώσεις αυτές, την ώρα που η οικονομία έχει παραλύσει και η ψυχική υγεία των πολιτών δοκιμάζεται, προκάλεσαν σάλο, καθώς θεωρήθηκαν τουλάχιστον προκλητικές. Πολίτες και κόμματα αντέδρασαν έντονα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης «αντιμετωπίζει την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία σαν στενόμυαλος γυμνασιάρχης από τα βάθη του χρόνου» και σαν «ιεροδιδάσκαλος της δεκαετίας του 60».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι «συμβολική σημασία πια θα ήταν να ακούγαμε για πρώτη φορά ένα “συγγνώμη” από μια κυβέρνηση που θεωρεί τους πολίτες ανεύθυνα σχολιαρόπαιδα». Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «κυνική, αλαζονική και ερντογανική ομολογία» και παρομοιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης με όσα θα έλεγε ένας χουντικός γυμνασιάρχης, ζήτηση την άμεση καταργηση της υποχρέωσης για την αποστολή sms.
Η σημερινή κίνηση των επτά δείχνει πάντως ότι προβληματισμός για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων υπάρχει και στη ΝΔ, παρα τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις. Εαν δε, δεν ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις και δεν περιοριστεί η αστοχία και η “κυνικότητα στελεχών”, που καταγγέλει η αντιπολίτευση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα μεγαλυτερες αντιδράσεις, οι οποίες δεν θα προέρχονται βέβαια μόνον από τους σημερινούς …Magnificent Seven.