ΑΝΑΛΥΣΗ

Μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης

Δύο κόμματα στη συσκευασία ενός μοιάζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παλιά φρουρά να κάνει ανταρτοπόλεμο στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και να δίνει ραντεβού στο Συνέδριο για οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Επικεφαλής του αντάρτικου έχει τεθεί ο Νίκος Φίλης ο οποίος παρομοίασε τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Πέπε Γκρίλο και τον Τραμπ.

Επιπλέον ο πρώην υπουργός Παιδείας του καταλόγισε εικόνα δίχως πολιτική ουσία και δήλωσε ότι, καθώς είναι εκλεγμένος, θα παραμείνει μέχρι το Συνέδριο. Σε κανονικά οργανωμένο κόμμα ο κ. Φίλης θα είχε διαγραφεί ήδη, αλλά, στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει παράταση μερικών ημερών, αφού δύσκολα ο νέος πρόεδρος θα τον ανεχθεί μέχρι το Συνέδριο να του κάνει επιθέσεις, χειρότερες από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πάντως, στην σημερινή του συνέντευξη στο STAR ανέφερε πως του έχει συναντήσει να συναντηθούν.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αποχώρησε από την επιτροπή για την υγεία, καταγγέλλοντας ότι όπως εικάζει ο νέος αρχηγός θα ακολουθήσει το αμερικανικό μοντέλο των Δημοκρατικών για την δημόσια υγεία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο (και δέχτηκε μετέπειτα τα πυρά από τον Παύλο Πολάκη). Ο Δημήτρης Βίτσας και ο Πάνος Σκουρλέτης περιορίστηκαν μόνο σε αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βίτσας είπε ότι «ο Κασσελάκης δεν έχει ούτε γνώση ούτε εμπειρία, είναι διαφορετικό να μανατζάρεις εταιρία από το να μανατζάρεις μία πολιτική οργάνωση», για να προσθέσει ότι δεν θέλουν να φύγουν, αλλά να παραμείνουν και να είναι η αριστερή ψυχή του κόμματος. Ο δε Σκουρλέτης, αφού επισήμανε ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει πολιτικές θέσεις, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι νικηφόρα προοπτική, αλλά προοπτική εξαύλωσης».

H αντικατάσταση Θεοχαρόπουλου-Καλπάκη

Πιο σκληρός ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος επέκρινε την αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του Στέργιου Καλπάκη από την θέση του εκπροσώπου, καθώς και για τον τρόπο που ανακοινώθηκε η αντικατάστασή τους μέσω των ιστοσελίδων. Τα δύο στελέχη, που ήταν επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και προέρχονταν από την διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ, περίμεναν την αντικατάσταση και στις δηλώσεις τους κράτησαν χαμηλούς τόνους, εκθέτοντας περισσότερο την νέα ηγεσία για τον τουλάχιστον άκομψο τρόπο με τον οποίο τους απομάκρυνε. Στην θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Τσίπρας και την θέση της εκπροσώπου πήρε η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Δώρα Αυγέρη η οποία έχει την δύσκολη δουλειά να οργανώσει το γραφείο Τύπου – προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για το πρόγραμμα του προέδρου.

Η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση δείχνοντας ότι προς το παρόν αποστασιοποιείται και η φράση του Κασσελάκη ότι «ο δεύτερος είναι κι αυτός πρώτος» είναι απλώς ένα ευφυολόγημα. Παρομοίως αναμένεται ότι δεν θα διατηρήσει την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ταυτόχρονα ανακατατάξεις υπάρχουν στα ΜΜΕ του κόμματος, με κορυφαίο παράδειγμα την παραίτηση του διευθυντή της “Αυγής” Σπύρου Ραπανάκη (ο οποίος είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον Παύλο Πολάκη) ο οποίος με δηλώσεις απέδωσε την παραίτηση του στην «μεθοδευμένη επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκράτησης με fake news» που σύμφωνα με τον ίδιο υπέστη η εφημερίδα και ο σταθμός “Στο Κόκκινο” από υποστηρικτές του Κασσελάκη.

Με Φάμμελο και Γεροβασίλη

Από την άλλη πλευρά παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σωκράτης Φάμελλος, κάτι που πιστώνεται ως θετική ενέργεια στον νέο πρόεδρο. Μία αντικατάσταση ενός έμπειρου στελέχους, που κατά γενική ομολογία τα πήγε καλά ακόμη και απέναντι στον Μητσοτάκη, θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερους κραδασμούς. Εντός πλαισίου παραμένει και η Όλγα Γεροβασίλη, με το ειδικό βάρος που διαθέτει στο εσωτερικό του κόμματος. Θετικά αξιολογείται και η τοποθέτηση του Μανώλη Καπνισάκη ως διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, ανθρώπου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον βοήθησε σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν οι τοποθετήσεις ενίων στελεχών που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, όπως του ναυάρχου Αποστολάκη που δήλωσε «ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση», αν και τις μάζεψε μετά. Ερωτηματικό είναι εάν ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει κάποιο άλλο ρόλο, πέρα από του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τι θα κάνει με τον Παύλο Πολάκη που αποτελεί “κόκκινο πανί” για αρκετούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα χρόνου μοιάζει πλέον η επιστροφή του Νίκου Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ, σε πρωτοβουλίες του οποίου αποδίδονται και οι πρώτες κινήσεις για το Κυπριακό.

Ουδέτεροι παρατηρητές σημειώνουν ότι τις πρώτες ημέρες παρουσιάζεται μία άγνοια στην λειτουργεία του κόμματος από τον νέο πρόεδρο – κάτι που είναι αναμενόμενο – και μία αλαζονεία έως περιφρόνηση από τα στελέχη που τον πλαισιώνουν, που δείχνουν να κινούνται με εσωκομματικά και προσωπικά κριτήρια και όχι σε πνεύμα σύνθεσης και αξιοποίησης προσώπων και δυνατοτήτων.

Συνέδριο τελικής αναμέτρησης

Ανοικτό είναι το θέμα του Συνεδρίου, καθώς ακούγονται απόψεις ακόμη και για αναβολή του. Η παλιά φρουρά θέλει να πάει σε τρίτο γύρο, μετά την εκλογή αρχηγού, στο Συνέδριο, όπου το ξεκαθάρισμα θα γίνει επί τη βάση ιδεολογικών και προγραμματικών θέσεων που θα αποτελούν βέτο στον νέο πρόεδρο. Φυσικά θα πρέπει να ελέγξουν την εσωκομματική διαδικασία και τη πλειονότητα των συνέδρων, αλλά εκεί εκτιμούν ότι υπερτερούν. Εάν το κερδίσουν, φιλοδοξούν να κάνουν την ανατροπή, εάν χάσουν φεύγουν.

Ωστόσο δεν δείχνουν να αποτελούν ενιαία ομάδα. Η Έφη Αχτσιόγλου και οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης προς το παρόν τουλάχιστον παίρνουν μεν αποστάσεις, αλλά δεν συμμετέχουν στον ανταρτοπόλεμο κατά του προέδρου. Το αν θα υπάρξει προσέγγιση της κ. Αχτσιόγλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μένει να φανεί. Εν τέλει εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αποκτήσει δυναμική και στην κοινωνία, παρόμοια με το κόμμα και φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις ότι απειλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα καθαρίσει και το εσωκομματικό μέτωπο. Η κάμψη της κυβέρνησης τον ευνοεί. Εάν δεν το πετύχει, τότε θα έχει δυσκολίες και μέσα στο κόμμα. Υπ’ αυτή την έννοια ο πόλεμος φθοράς που του κάνει η παλιά φρουρά είναι σε βάρος του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx