Αρχίζει το ματς στον ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτο “θύμα” ο Νίκος Παππάς

Αρχίζει το ματς στον ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτο "θύμα" ο Νίκος Παππάς

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται σε τροχιά συνεδρίου μετά την καραντίνα, βγαίνουν πλέον τα σπαθιά από τα θηκάρια. Οι αντίπαλες παρατάξεις παίρνουν θέσεις για την μητέρα όλων των μαχών, την μάχη που θα καθορίσει το μέλλον του κόμματος. Το διακύβευμα είναι γνωστό: πόσο μεγάλη και ουσιαστική θα είναι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση σε αυτό θα καθορίσει διαλεκτικά και την φυσιογνωμία του (από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι την Σοσιαλδημοκρατία). Θα καθορίσει όμως και το αν θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, σε διεκδίκηση της νίκης στις επόμενες εκλογές, όπως θέλει η κυρίαρχη τάση περί την ηγεσία και φυσικά όσοι πασοκογενείς είναι εντός. Ή αντιθέτως, εάν θα συρρικνωθεί σε ένα μικρό, πλην “τίμιο” κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ένα κόμμα που θα αρκείται στο ποσοστό επιρροής και τα οφίκια που θα του παραχωρεί το σύστημα για να λειτουργεί στο πλαίσιό του, ως άλλοθι, αφήνοντας για άλλες δυνάμεις το παιχνίδι της εξουσίας. Ενώ η θέση της ηγεσίας, η οποία κινεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κρατά ως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη είναι δεδομένη, το πλαίσιο από την εσωκομματική αντιπολίτευση το έβαλε το προηγούμενο Σάββατο, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Νίκος Φίλης.

Η παρέμβαση Φίλη

Λέει ο πρώην υπουργός: «Την ίδια ώρα η σύγχρονη Αριστερά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καλείται να διαμορφώσει τον αριστερό ριζοσπαστισμό ως απάντηση στον δεξιό ριζοσπαστισμό. Ως μία εναλλακτική πολιτική δύναμη απορρίπτοντας τις πιέσεις του συστήματος να μετατραπεί σε μέρος της δικομματικής κανονικότητας».

Ξεκαθαρίζει δε ότι «η θεωρία σύμφωνα με την οποία ένα κόμμα οφείλει να μεταλλάσσεται, ακολουθώντας κυρίαρχα στερεότυπα μέρους των ψηφοφόρων του, παραπέμπει την υποβάθμιση της πολιτικής σε υπόθεση δημοσκοπήσεων και των κομμάτων σε ασπόνδυλα ιδεολογικά σχήματα που το μόνο που τα άφορα είναι η νομή της εξουσίας». Απορρίπτει την διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών στην κομματική δράση και στις εσωκομματικές εκλογές με χρήση των ψηφιακών μέσων.

Μετά από αναστοχασμό για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει ότι «χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα από την Συμφωνία των Πρεσπών, σε μία περίοδο που επιδεινώνονται οι εκκρεμότητες στη εξωτερική πολιτική». Προτείνει δηλαδή συνέχιση της πολιτικής στο Μακεδονικό, που όχι απλώς έφερε την ήττα, αλλά λίγο έλειψε να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό! Και ενώ το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποχωρήσεις της στα ελληνοτουρκικά, προτείνει τώρα να την βγάλουν από την δύσκολη θέση, παρότι ο Μητσοτάκης μια χαρά εκμεταλλεύτηκε το Μακεδονικό.

Η ομάδα των τεσσάρων

Στο εσωτερικό των καθοδηγητικών οργάνων είναι σαφές ότι έχει συγκροτηθεί η “ομάδα των τεσσάρων”: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι τέσσερις εμφανίστηκαν με ενιαία θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο που αποφάσισε τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο. Οι ενστάσεις τους για περιορισμένο άνοιγμα δεν πέρασαν, αλλά το παιχνίδι είναι ακόμη ανοικτό.

Τελευταίο θύμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ο επικεφαλής της πτέρυγας των προεδρικών και μέχρι τώρα τουλάχιστον στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Ο Παππάς πλήρωσε την παλαιότερη αμετροέπειά του, κατά την επαφή του με ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, τον Σάμπυ Μιωνή. Κυκλοφορεί επιμόνως στους πολιτικούς διαδρόμους ότι την υπόθεση χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της Προανακριτικής, για να κάψει τον πιο στενό συνεργάτη του Τσίπρα.

Το θέμα του Παππά ετέθη στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, η οποία ήταν θυελλώδης. Ως εκφραστής της κριτικής προς τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής (και εμμέσως προς τον Τσίπρα) εμφανίστηκε ο Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανοίγει περπατησιά, θέλοντας να εκφράσει όχι μόνο τους “53”, αλλά την συνολική και ετερόκλητη δυσαρέσκεια έναντι της ηγεσίας.

«Πληρώνουμε τις μαλ… του Παππά»

Απευθυνόμενος προς τον Παππά ξέχασε τα “οξφορδιανά” του και είπε: «αυτές τις μαλακίες τις πληρώσαμε και όταν ήμασταν κυβέρνηση», εννοώντας σαφώς τις αποτυχίες του Παππά στην διαχείριση των Μέσων Ενημέρωσης και στις επαφές του με επιχειρηματίες. Ο Παππάς αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι δεν το ανέχεται, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να κάνει μία δήλωση συγγνώμης. Ο Τσίπρας είπε ότι «ενώ φυσικά δεν υπάρχει υπόνοια χρηματισμού, παρόλα αυτά θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Εν ολίγοις καμία κάλυψη από τον πρόεδρο ή από το συλλογικό όργανο. Η χαριστική βολή στον Παππά δόθηκε από την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου. Πολιτικά βέβαια υπερασπίζεται το κόμμα και τον πρόεδρό του, ενώ καταλογίζει πόλεμο λάσπης, παρακρατικές μεθόδους και χρήση προϊόντων παράνομης υποκλοπής στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό από την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής. Η τελευταία παράγραφος, όμως, είναι κόλαφος για τον Παππά. Προστέθηκε ακριβώς για την δική του περίπτωση. Εμμέσως, τον θέτει εκτός της ψυχικής ενότητας και του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Αναφέρει η παράγραφος: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται, σε κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο Τσακαλώτος που απαίτησε να μπει αυτό το σημείο, λέγοντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι υπουργός στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν είναι αυτή.

Η σειρά του Τσίπρα

Ενώ στο προτελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν και οι “τέσσερις”, αλλά με ενιαία θέση για περιορισμένο άνοιγμα του κόμματος, στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο που αφορούσε τον Παππά, το βάρος σήκωσε ο Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίζεται σαν το αντίπαλο δέος στον Τσίπρα. Η πτέρυγα των προεδρικών έχασε τον επικεφαλής της και συνολικότερα υπολείπεται σε στελεχικό δυναμικό, παρά την σαφή υπεροχή της στο σύνολο των κομματικών μελών και πολύ περισσότερο των ψηφοφόρων.

Μπορεί να μην αρέσει στην “ομάδα των τεσσάρων”, αλλά αν ο Τσίπρας ξεπεράσει τους συναισθηματισμούς του και κινηθεί στην κατεύθυνση της ίδρυσης ενός νέου κόμματος της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι Βούτσης, Τσακαλώτος, Φίλης και Σκουρλέτης είναι αμφίβολο αν θα φθάσουν το ποσοστό της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Δεν θα μπουν στην Βουλή, άρα θα χάσουν και τα προνόμια του βουλευτή, τα οποία φυσικά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν.

Μέχρι τότε, όμως, αρκούνται σε μία επιδερμική soft αντιπολίτευση, με έμφαση σε θέματα μειονοτήτων, η οποία μάλλον συρρικνώνει την εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουν τις δυνάμεις του νεοφιλευθερισμού και της σκληρής Δεξιάς (σε αγαστή συνεργασία μέσα στη ΝΔ), να καθορίζουν το πολιτικό τοπίο. Το παιχνίδι, όμως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει μόνο ο Τσίπρας, απευθυνόμενος απευθείας στην κομματική βάση.

Όλα θα κριθούν στο συνέδριο

Φυσικά, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στην παλιά κομματική φρουρά. Οι πασοκογενείς μπορούν να κερδίσουν το παιχνίδι, αφού και εμπειρία διαθέτουν και πολύ πιο κοντά στη κοινωνία βρίσκονται, αλλά θα υπάρξουν παρενέργειες. Μέχρι στιγμής πάντως ο Τσίπρας δείχνει ότι αρχίζει να ξεπερνά τους συναισθηματισμούς.

Δεν είχε πρόβλημα να αφήσει ακάλυπτο τον Παππά, όπως και τον Δημήτρη Παπαδημούλη για την υπόθεση των ακινήτων. Φυσικά ο Παππάς θα παραμείνει στο πλευρό του, αλλά ο Παπαδημούλης θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες, αν και δύσκολα θα τις βρει σε εκείνους που ομνύουν στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αν το διακύβευμα ξεκινά από τη διεύρυνση και τη φυσιογνωμία, η κατάληξη είναι η οργανωτική αποτύπωση της μετεξέλιξης.

Μετά το συνέδριο, εφόσον βέβαια το κερδίσει ο Τσίπρας και οι περί αυτόν, τίποτε δεν θα είναι ίδιο. Στην επόμενη Βουλή, λίγοι θα έχουν απομείνει από τους νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από τους ευρωβουλευτές. Ακόμα λιγότεροι θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, όποτε αυτή προκύψει. Και επειδή αυτά αργούν, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το σχήμα των τομεαρχών και τα κομματικά όργανα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι